 |
Kdy roubovat za kůru, 21.3.2019 Je rozdíl, jestli roubujete jádroviny nebo peckoviny. U jádrovin je to snadné. Jakmile jde snadno odloupnout kůra, můžete roubovat. Dlouho, před květem, v květu i po něm. Jsou-li rouby zavadlé, ale na řezu zelené, nevadí. po chvíli ve vodě... celý příspěvek > |
 |
Z kvasu se nic nevypalilo, 17.3.2019 Taky mi to přide podezřelé. I z hodně špatného kvasu vždycky něco nateče. Že by páleník slivovici "stopil", to si nemyslím. Řekl bych, že buď se kvas při manipulaci rozlil nebo se v kotli připálil. |
 |
|
 |
Švestka odolná proti zimě, 16.3.2019 Méně náročné jsou Viktorie, Jubileum, Wangheimova. |
 |
Prvni moje uzeni, 15.3.2019 1 - Na to jste se už ptal v jiném příspěvku
2. Nevím, co jsou zaklády. Myslíte-li základem tu pec, v níž bude hořet oheň, ta by měla být ze šamotových cihel nebo jiného žáruvzdorného materiálu
3. Udírnu z fošen? Palety jsou obvykle vyrobeny z... celý příspěvek > |
 |
Jake drevo, 15.3.2019 Jak je to snamáčením dřeva před uzením??
Někdo namáčí (obvykle každé druhé poleno), jiní nenamáčejí.
pokácel jsem to letos když to dřevo vysuším v troubě a v létě na balkoně..budu sním moc na podzim udit??
Nikdy neudím dřevem pokáceným v... celý příspěvek > |
 |
Jak prořezat leta neřezané jabloňe, 15.3.2019 Taky si myslím, že není třeba čekat do konce července. Ale s Janstem souhlasím, že je dobré rozprostřít řez na více let a vyhnout se - pokud možno - řezu silných větví. Hodně záleží na zdravotním stavu stromu. |
 |
Herman, 15.3.2019 Sušit se samořejmě dají všechny slivky včetně Hermana. Ale jde to hůř - obsahuje méně sušiny než pravé švestky, při sušení z nich vytéká šťáva a sušené nechutnají tak dobře. Naopak Katinky se suší poměrně dobře - jsou drobnější a netečou. Mně se... celý příspěvek > |
 |
Lze aronii roubovat?, 15.3.2019 Aronie poměrně brzy raší, rouby by měly být nařezané - zejména pro roubování za kůru) s větším předstihem.
Ještě pro zadavatele Pavla. Nerozumím, jaký smysl má roubování sousedovy Aronie na Vaši zahradu, tedy pokud Vám na ní nerostou mladé plané... celý příspěvek > |
 |
Roubování, 14.3.2019 Každý mluvíme o něčem jiném. Nesnažím se adorovat knihu jako jediný možný zdroj studia. Je úplně jedno, jestli se naučíte besedou s odborníkem, z papíru, ze sluchátek nebo z obrazovky. Mrzí mě jen, že jako mnohdy zbytečná je vnímána teorie, širší... celý příspěvek > |
 |
Lze roubovat třešeň na švestku?, 14.3.2019 A zkusil jste to někdy?
Každý z nás občas omylem naštěpuje hrušku na jabloň či višeň na myrobalán. Ono se to obvykle ujme a nějakou dobu roste. Kamarád dokonce vypěstoval na hrušni plody Goldenů. Ale v řádu několika málo let naštěpované dřevo... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Roubování, 14.3.2019 Mysím si to samé co Mimmo, i když to neumím odborně doložit. Všichni staří zahradníci prováděli a učili přikládání řezných ploch tak, aby pupeny podnože a roubu stály naproti sobě. Asi to měli vysledované.
Pročpak si začátečník nekoupí... celý příspěvek > |
 |
Špendlík jako podnož, 10.3.2019 Ještě upřesněte, co myslíte pod pojmem špendlík - jestli myrobalán nebo pravý špendlík. Oba mají trochu rozdílné vlastnosti, ale jsou použitelné pod švestky slívy ryngle, mirabelky, meruňky a broskvoně. Pod červené peckoviny - třešně a višně a pod... celý příspěvek > |
 |
Jaký je správný termín řezu peckovin?, 9.3.2019 Názorů je mnoho. Toto se píše na webu nasezahrada.com:
Optimální jsou únorové dny, kdy už nemrzne. Řezat by se měly především jádroviny. Optimálně tedy jabloně a hrušně. S peckovinami se vyplatí počkat až do dubna. Jsou totiž mnohem náchylnější k... celý příspěvek > |
 |
Jaký je správný termín řezu peckovin?, 9.3.2019 V březnovém Zahrádkáři píše Ing. Tomáš Nečas na srtraně17:
Ideální období pro udržovací řez slivoní je před začátkem rašení... Při pozdním jarním řezu po začátku rašení resp. v období proudící mízy dochází k tvorbě klejotoku...
O kus dál... celý příspěvek > |
 |
Nemoc hrušně, 9.3.2019 Nechať stromček. |
 |