 |
Pálení ovocných vín, 4.8.2019 Možností je víc. Třeba rybíz odšťavnit v parním odšťavňovači, zředit zhruba stejným množstvím vody (započítat i páru), dosladit na cca 16% cukernatost a zakvasit.
Nebo odstopkované bobule zalít vodou s cukrem, stočit po vykvašení... celý příspěvek > |
 |
Mantet, 3.8.2019 vyjímečná chuť Mantetu jako letního jablka je bez duskuzí a nebyla zatím zpochybněna
To jako kým? Něco jako vedoucí úloha strany. O té se taky nediskutovalo.
Zahradě a objektivitě zdar
Omyl. Právě chuť je parametr vysloveně subjektivní.... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Co je to za plevel, 3.8.2019 Pýr. |
 |
Roubování na pařízek, 2.8.2019 Bylo by mozne na podzim si vzit semena z jabloni a pres zimu si je v kvetinaci nechat vyrust...
Můžete na podzim vzít semena z jablek, na jaře vysít a v létě naočkovat nebo další jaro naroubovat. Musíte se ale o semenáčky intenzivně starat, jinak... celý příspěvek > |
 |
Althanova renklóda - problém s plody, 2.8.2019 Chybějící hnojení to není, Althanova renklóda nejspíš taky ne. |
 |
Aroma meruňkovica, 2.8.2019 Přečtěte si dávkování v návodu. |
 |
Aroma meruňkovica, 2.8.2019 Přidáte-li aroma do destilátu nebo do lutru, příchuť meruněk získáte. Ale většina zkušenějších to od pravé meruňkovice pozná. Ostatně ochutnejte nějakou levnější meruňkovou lihovinu, uvidíte sám.
Jestli máte dobrou... celý příspěvek > |
 |
Zničené listy u mladých rezistentních jabloní, 2.8.2019 Je fakt, že usychání pětiletých stromků je divné. Nicméně loni mi čerstvě vysazené stromky v období sucha usychaly podobně a letos rostou vcelku normálně. Řekl bych, že při nedostatku vláhy, aby snížily odpar, stromky shazují přebytečné listy.... celý příspěvek > |
 |
Moniliový úžeh peckovin 2019, 1.8.2019 Nechce se mi věřit, že kdyby šlo o klasickou monilii, která přichází do stromu zvenčí - přes květy, možná i mumifikované či hnilé plody, že by byl postižen takto naráz celý strom I masivně zasažená dřevina má zdravé kořeny a obvykle sklon někde... celý příspěvek > |
 |
Letní červené jablko - Astrachán červený?, 1.8.2019  Záleží na tom, jestli zadavatel odrůdu zná nebo ji jen tipuje. Podle otazníku v názvu vlákna bych řekl, že spíš tu druhé. Pak by to chtělo nějaké bližší informace - velikost původ a stáří stromu, lokalita, chuť (Discovery je sladké, Astrachán spíš... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Uzení domácích klobás, 28.7.2019 Myslím si, že přikládání namočených polínek může uzení urychlit. Trochu to patrně napodobuje profesionální provozy, kde se taky udí směsí kouře a páry.
Jednou jsem to namočení zkusil, pravda ne den před uzením, jen asi hodinu. Ve... celý příspěvek > |
 |
Mantet, 28.7.2019  Máte pravdu, nezájem. Celý rok jste se ani Vy, ani my ostatní o Mantetu nezmínili. Které z odrůd na Vaší zahradě mu chuťově nekonkurují?
I když je v letošní sezóně víc strupovitosti než loni, velmi citlivé Mantety jsou kupodivu... celý příspěvek > |
 |
Uzení domácích klobás, 28.7.2019 uzení namáčeným dřevem. Myslím si, že to je škodlivé, že se vytvářejí karcinogení látky
Karcinogenní látky obsahuje každý kouř i každé uzené maso. Osobně udím jen suchým dřevem, ale nemyslím si, že u namočeného dřeva je kouř škodlivější. |
 |
Meruňkový kvas, 27.7.2019 1. Má cenu, až to úplně dopracuje.
2. Na propadnutí koláče není třeba čekat.
3. Dokud to prská, tak vyčkat
4. Odležení kvasu po skončení kvašení (u meruněk) smysl nemá
5. Dva měsíce už vůbec ne.
6. V míchání kvasu žádný smysl nevidím. |
 |
Doporuceni jablone - zacatecnik, 27.7.2019 S Angoldem a Lipnem souhlasím bez výhrad. Jsou to "blbuvzdorné" odrůdy, které vyrostou i zaplodí všude a pěstiteli odpustí nějaké ty chyby. Ke Goldstaru bych měl výhrady. Neprospívá ve vyšší poloze tak, jako jeho rodič Bohemia - soudím podle teplého... celý příspěvek > |
 |