|
Jak skloubit pěstování a dovolenou?, 8.5.2019 Vyzkoušel jsem u velkých plodících balkónových rajčat v osluněném interiéru zakrytí neutěsněným PE pytlem (od saka z čistírny) na 5 dní. Normálně jsou tato rajčata i jen po víkendu mírně zaschlá, ačkoliv byla v pátek přelitá horem i spodem. Po... celý příspěvek > |
 |
Hlávkový salát, 6.5.2019  Zjišťuji, že saláty sázené v řadách a ve stejný okamžik, nemusejí být vždycky to nejlepší. Prostě začínají naráz přerůstat a do 14 dní bude po nich. Právě jsem objevil salátoviště s vysokou mírou entropie (nahodilosti), které mi vyhovuje o něco lépe.... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Neznámá kapradina, 6.5.2019 Děkuji za snahu. Byl jsem se zeptat u sousedů, jak se ta bylina ve skutečnosti jmenuje. Říkají jí джоджен (džodžen). Ve Wikipedii má toto slovo dva latinské ekvivalenty, Mentha spicata a Mentha viridis. Vůbec... celý příspěvek > |
 |
Neznámá kapradina, 5.5.2019  Taky netuším. Pokud se najde zkušený expert na exotické rostliny, ještě bych se zeptal na růžový japonský stromek a na bylinu, která se prý přidává do jídla (fazolí). |
 |
Cuketa na špalíru, 5.5.2019 Asi bych mohl souhlasit s Vladimírem, že takto by to nešlo. Cuketa vytvoří mohutnou růžici listů a jen pomalu postupně její stonek přirůstá do délky. Pokud je však správně hnojena a zavlažována, má rostlina bez plodů kolem 5 kg. Vaše konstrukce by to... celý příspěvek > |
 |
Štěpování - a co potom?, 3.5.2019  Teď v květnu už nechávám jen jeden živořící planý výhonek pod vyrašeným roubem. Pokud živý roub nechce rašit, trochu ho zastřihnu. Někdy to pomůže. |
 |
Rajčata 2019/2, 3.5.2019 Já jsem před týdnem koupil ve výprodeji velmi levně silné, ale prostokořené, rostliny Rugby F1. Namočil jsem je a druhý den zasadil do velkých kelímků a zatím vypadají ještě hůř než ta vaše rostlina. U jiných rostlin jsem až takovou citlivost na... celý příspěvek > |
 |
Rozkvétání broskvoní, 1.5.2019  Květy na ovocných stromech u nás už nejsou žádné. Tak aspoň ty plůdky. |
 |
Pálenka zo sorbitolu, 1.5.2019 Tak dobře, sorbitol je "alkoholický cukr". Vyskytuje se v některém ovoci (hrušky, třešně, švestky...) a je fermentovatelný určitými bakteriemi. Dostal jméno podle jeřábu (Sorbus), z jehož plodů byl poprvé izolován. Ve větším množství způsobuje... celý příspěvek > |
 |
Rajčata 2019, 29.4.2019  Obdivuji váš zrak. Snažím se v jedné řadě mít jednu odrůdu, ale nejsem v tom důsledný. Ale ta druhá řada jsou skutečně Stupická polní. U tvárnic je převážně Rugby. V jiném záhoně mám tyčková chery, Růžovou magii a Tornáda. Dneska jsem vysázel ještě... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Rajčata 2019, 28.4.2019  Já jsem pařeniště rozebral teprve před několika dny. Ale jsem připraven ho v případě chladných nocí (pod +5ºC) rychle nainstalovat znovu. Největší rajčata vysázená do půdy mají už zelené plody a jsou asi 60 cm vysoká. Papriky mají zatím jen... celý příspěvek > |
 |
Přijaté očko třešně - ale je to květ,, 28.4.2019 Já bych to zkusil. Mohlo by nás to poučit. Ustřihnout květ s půlkou stopky je snadné. Řez těsně nad očkem a jeho zavoskování také není příliš obtížné. Pokud jde o přeštěpování, asi už se nenajde vhodný roub s nenarašenými pupeny, snad jen s jedním... celý příspěvek > |
 |
Přijaté očko třešně - ale je to květ,, 27.4.2019 U třešně se to nestává. Naděje je tedy minimální. Dokážete ještě teď sehnat roub s několika nevyrašenými alespoň spodními pupeny? Pak by to šlo přeočkovat Forkertem. Já jsem nedávno našel několik nevyrašených odstřižených větví na tržišti (po... celý příspěvek > |
 |
Moniliový úžeh peckovin 2019, 27.4.2019 Monilia a jiné houbové choroby se na meruňkách projevují i v mnohem teplejších oblastech. Sám jsem na jednom dvouletém bulharském stromku musel odříznout dvě větve. Teď nevím, jak ho přetvaruji. Soused ke mě včera přišel ať mu zachráním velikou... celý příspěvek > |
 |
Přijaté očko třešně - ale je to květ,, 27.4.2019 Při troše "štěstí" z toho budou plody na ukázku. Pak očko uhyne. Já očkuji až v únoru a podle velikosti to obvykle poznám. V srpnu bych si je netroufl rozlišit a očkoval bych raději dvě očka. |
 |