|
Co po Cresthaven?, 7.9.2019 Nemám je vedle sebe, tak bych nerad mlžil. Ale Cresthaven zraje tak někde v polovině mezi J. H. Hale a Suncrestem. Pokud jsou letní teploty velmi vysoké (denní maxima 35-40ºC) je ten interval samozřejmě kratší než při dozrávání okolo 25ºC.... celý příspěvek > |
 |
Jak vyhubit ocůn z pastvin?, 6.9.2019 Já bych asi sekal trávu, když ocúny ještě nekvetou a sekal bych až nad ocúnovými listy. Pak by v senu nemusely být. Krávě by asi malé množství ocúnu neublížilo, ale co to mléko? |
 |
|
 |
Co po Cresthaven?, 6.9.2019  Prezentovali jsme tady J. H. Hale. Já mám tedy jen jeden stromek s posledními 10 (z 60) plody na zahradě v Bulharsku, ale je to velmi častá a atraktivní pozdní odrůda do teplejších oblastí. Na Vysočině končím v těchto dnech se Suncrestem, ale mít v... celý příspěvek > |
 |
Další pokus o vypěstování meruňky?, 27.8.2019 Může to být nevhodná podnož do vašich půdních podmínek. I tak je potřebná, ne-li nutná, chemická ochrana proti moniliové spále. |
 |
Rozdělení zahrady plotem, 26.8.2019  Já mám nejradši plot z ptačího zobu neopadavého. Při větších mrazech sice stejně opadá, ale je docela dekorativní. V příznivých podmínkách dorůstá i značné výšky. Na druhou stranu, pokud jste ubral na nárocích (na základě příspěvků), můžete zkusit i... celý příspěvek > |
 |
Sušení ovoce, 22.8.2019  Popisoval jsem to ve vlákně "Marhula na susenie a zavaranie". Dva dny jsem několik hodin (asi od 12 do 18hod.) vystavil na slunci a jeden den ve stínu. Pokud byly teploty nejméně 30 stupňů, bylo to úplně suché (meruňky, švestky). Při těchto teplotách... celý příspěvek > |
 |
Prokletá monilie, 18.8.2019 Monilia nemá ráda vyšší teploty, které jsou v létě u vás v Podunajské nížině (i u nás). Jak jsem říkal, na optimální rozvoj potřebuje spíše chladné noci a ve dne 20-25ºC. Třicítky a v noci dvacítky ji zřejmě nenastartují. Je to houba, reaguje... celý příspěvek > |
 |
Prokletá monilie, 18.8.2019 Jarní postřik (v dubnu) proti obalečům švestkovým pomůže i s monilií. Přímo proti hnilobě jarní postřik asi ne. Když postřik fungicidem tak v pravý čas, tj. asi 2-3 týdny před sklizní nebo na počátku výskytu hniloby na červivých plodech. Používal... celý příspěvek > |
 |
Odpuzovač hadů, 18.8.2019  Umíte někdo poznat hada podle košilky, kterou jsem objevil na zahradě? Asi to bude obyčejná užovka, ale jiné hady bych na svém pozemku nechtěl. |
 |
Peach Shimizu ice, 18.8.2019  Po ochutnání asi deseti plodů mohu dnes hodnotit. Jedná se o velmi pozdní odrůdu broskve s velmi bledým vybarvením slupky i dužniny a s poněkud medovou chutí. Chuť je dobrá, přestože jiná než obvykle. Pecka se nedá oddělit od dužniny. Odolnost ke... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Prokletá monilie, 18.8.2019 Myslím, že nejvíce poškození nezralých plodů je způsobeno obaleči. Červivé (dříve zrající) plody přilákají i další hmyz, který hledá další měkký plod. Kněžice (aj.) si taky zobnou klidně i do deseti plodů, když nemají jiné zralejší plody. Šíření... celý příspěvek > |
 |
Prokletá monilie, 16.8.2019 To je mi líto. Jsem rád, že nemám zrovna na očích svou Stanley, kterou jsem chemicky neošetřil (Horizon). Asi to bude podobné. Kdybych měl ještě energii na pokusy, třeba bych něco jiného než fungicidy zkusil vymyslet. Nějaké vakcinační Scifi. Co... celý příspěvek > |
 |
Totální herbicid bez glyfosátu?, 16.8.2019 Máte někdo vlastní zkušenost se žárovým hubičem plevele? Chodí mi na to reklamy. Pokud by se to někomu osvědčilo, tu pětistovku bych za to možná obětoval. |
 |
Prokletá monilie, 16.8.2019 Ty prasklé švestky překvapivě nehnijí
Ano, kromě různé stavby slupky a buněčné stěny je tato odlišnost způsobena odlišnými a druhově specifickými fytoalexiny. Patří k nim např. i terpenoidy, alkaloidy, flavonoidy a mnoho dalších sekundárních... celý příspěvek > |
 |
Hloubka sázení rajčat, 14.8.2019  Já někdy mírně podsazuji, někdy ne. Podle délky výpěstku. Dneska jsem vykopal jedno horší cherry rajče, které už mělo asi 500 malých plodů. Nechal jsem si poslední dvě o něco lepší rostliny, protože mi to stačí. Sázel jsem ho začátkem května bez... celý příspěvek > |
 |