|
Cukr nebo med?, 1.1.2019 A já jsem si vždy myslel, že sladká vína jsou tzv. dezertní, s větším obsahem alkoholu a zbytkovým cukrem...
Samozřejmě. Ovocná vína jsme dělávali obvykle jako dezertní, tedy sladká. Hlavně kvůli nezměřitelnému množství ovocných kyselin, které... celý příspěvek > |
 |
Natírání kmenu vápnem, 1.1.2019 Nezkoušel jste někdo bílit kmeny stromů postřikovačem? Mělo by to jít rychleji než štětkou a nevadí tolik hrubá kůra. Problémem bude asi horší kryvost naředěného vápenného mléka.
|
 |
|
 |
Cukr nebo med?, 1.1.2019 Bolehlav ze sladkých vín nedělá cukr, ale to že se kvašení musí zastavit sířením...
Patrně jste, Stando, v mládí nepil vlastnoruční rybízák, jabčák a podobná dezertní vína. Ty síru nikdy neviděly, přesto ta rána byla hodně bolavá. |
 |
Cukr, 1.1.2019 Pokud se zabrání přístupu vlhkosti, má cukr prakticky neomezenou trvanlivost. Přesypávat je možné ale není nutné. S kilovými sáčky se líp manipuluje i počítá. Stačí balíky s originálními sáčky hermeticky obalit - např. zatavit do PE pytlů |
 |
Hodnocení švestkové sezony 2018, 1.1.2019 Problém sucha jsem vnímal jen okrajově, protože straší zakořeněné stromy si pro vodu sáhly. Skoré odrůdy v horku dozrály velmi brzy a rychle, takže nestihly získat dostatek cukrů a byly i menší. Platilo to i pro dříve bezchybnou Katinku. Opál byl... celý příspěvek > |
 |
Kvasenie jablk v pivnici, 29.12.2018 Krmná jablka se kdysi nechávala opadat či sklízela setřásáním a ukládala do krechtu na kromadu až 1,5 m vysokou... Snesly to Kyseláč, Strýmka, Ontario, Lord Lambourne a další
Strýmka, Jeptiška a některé místní odrůdy skutečně krechtování snesou.... celý příspěvek > |
 |
Sklizeň jádrovin 2018, 26.12.2018 Lucy nemohu dobře hodnotit - mám první 4 plody. Jsou dosud tvrdé, chuť slibuje ještě slušnou trvanlivost. Ovšem všechny jsou velikosti trochu větších jaderniček. Obávám se, že v horších podmínkách bude problém vypěstovat přiměřeně velké plody - což... celý příspěvek > |
 |
Sklizeň jádrovin 2018, 26.12.2018 Pozdní zimní odrůdy jsem letos sklízel - jako ostatně každý rok - koncem října, některé i v listopadu. Taky proto, že ve sklep nebyl dost vychladlý. Je pravda, že letos jsou už o Vánocích k jídlu i odrůdy, které dřív ještě v tuto dobu nebyly. Jestli... celý příspěvek > |
 |
Uzení krkovice, 26.12.2018 Však od toho existuje uzení studeným, teplým a horkým kouřem - každý si zvolí to, co mu vyhovuje a chutná. Mimochodem, původním smyslem dlouhého uzení bylo prodloužit trvanlivost masa. Jednak prosycením konzervačními látkami, ale hlavně ztrátou vody... celý příspěvek > |
 |
Flek uprostred uzenyho, 26.12.2018 Největší sajrajt je to čím to napíchávají aby dosáhli větší hmotnosti výrobku.
To je sice podvod na zákazníka, ale není zdraví škodlivý. Všimněme si, že uzená rolka v akci - stojící sotva 2/3 ceny syrového masa je na potěžkání v ruce znatelně... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Flek uprostred uzenyho, 25.12.2018 Řešení je úplně jednoduché. Použijte pragandu.
I při použití Pragandy můžete mít šedý střed masa, pokud sůl nepronikne celým kusem. Jde to možná trochu rychleji ale určitě nedosáhnete za pár dní bez nástřiku zbarvení v celém... celý příspěvek > |
 |
Jak vypěstovat broskvoň, 25.12.2018 Když vršek včas neodstraníte, poroste jen ten vršek a očko zůstane stát. Očkovanec seřízněte v předjaří, ale nechte dlouhý čípek. |
 |
Hargrand, 25.12.2018 ...nemluvě o šedožluté barvě. |
 |
Zapach dymu, 24.12.2018 Zápach dýmu z destilátu má patrně svůj původ v připáleném kvasu. |
 |
Topaz nepřekonaný, 24.12.2018 Uznávám kvality Topazu, ale v mých podmínkách to není top jablko. Vzhled, plodnost, trvanlivost, odolnost - to všechno je v pořádku. Ale plody jsou poměrně malé a chuť příliš kyselá. Letos ovšem tak akorát. |
 |