|
Meruňka z pecky, 6.1.2019 Přeji vám pěknou první úrodu. Po zkušenostech s těžkou půdou v jinak klimaticky vhodné oblasti vám však mohu doporučit i jiný postup. Velká jáma bez jílu, slivoňová podnož a jakýkoliv štěp odpovídající vaší klimatické oblasti. Taková meruňka by snad... celý příspěvek > |
 |
Sušení jablek, 5.1.2019  Teď v zimě je asi skutečně nejekonomičtější sušení na radiátoru. Škoda, že se to týká jen jablek a ne meruněk a švestek. |
 |
|
 |
Jak skloubit pěstování a dovolenou?, 4.1.2019  Milane, dobří lidé sklidili zralá rajčátka a asi dvakrát v průběhu 14 dní zalili. Rostlina pak oschla a ani následné zalití neoživilo všechny listy. Takže jsem ji silně ostříhal, mírně přihnojil a postavil na silně osvětlené západní okno při 24st.... celý příspěvek > |
 |
Postřik proti kadeřavosti, 19.12.2018 Rosič má samozřejmě i nevýhody (vyšší cena, hmotnost, rozměry a hlučnost, spotřeba benzínu). Skutečně však dostříkne výše a dále, což ocením u vyšších stromů nebo ve vinohradě. To, že broskvoně nebývají příliš vysoké, je pravda. Asi bych si ho jen na... celý příspěvek > |
 |
Postřik proti kadeřavosti, 18.12.2018  Už jste ošetřili broskvoně proti kadeřavosti nebo to necháváte na předjaří? Já jsem stihl jen jednu zahradu. Snad mi počasí dovolí ošetřit všechno do konce roku. |
 |
Jak skloubit pěstování a dovolenou?, 17.12.2018  Moje cherry rajče Vilma plodí i v těchto kratších dnech víc než v červenci. Rozhodl jsem se, že je tedy nenechám po Vánocích uschnout. Vybral jsem mu k překonání dlouhé dovolené veřejně přístupné místo s několika dalšími rostlinami. Postavil jsem k... celý příspěvek > |
 |
Malý hnědý motýlek, 17.12.2018 Podle fotek se fakt skoro nic nepozná. Nejde to ani doostřit. Snad bych si jen tipnul, že je to nejspíš nějaký malý trávožrout (vývojově velmi stará podčeleď okáči - slovensky očkáni; listnaté stromy tenkrát ještě neexistovaly), kterých je však v... celý příspěvek > |
 |
Vánoční hvězda, 13.12.2018 S "vánoční hvězdou" jsem měl dnes na zahradě před rozedněním silný zážitek. Nebyla sice červená, ale spíše zelená. Dokonce bych řekl, že byla na obloze umístěna tak někde nad Betlémem. Asi to byla skutečně kometa Wirtanen. Opravdu velká záře. V... celý příspěvek > |
 |
Cibuloviny do květináče - dovnitř, 7.12.2018  Takhle vypadají dnes cibule hyacintů v zemi při teplotách kolem nuly. Mají delší, ale ne tak husté kořínky jako namočená cibule rychlená při vyšší teplotě. Myslím, že už by se taky mohly dát rychlit do tepla. Zatím však jen pod vrstvu zeminy nebo... celý příspěvek > |
 |
Akvaponický skleník. 10 x vyšší úroda, 7.12.2018  Já mám ověřeno, že ve tmě přitahuje hmyz skoro každý zdroj světla. Samozřejmě nejefektivnější je přesně nastavený zdroj. Např. entomologická trubice na 12V nebo zabíječ komárů, který elektricky usmrtí komáry a obaleče, ale nepustí k mřížce větší... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Zpevnění prudkého svahu, 5.12.2018 Kdybyste tam neměli tolik kamení, doporučil bych vám svahové tvárnice. Je jich mnoho druhů, tvarů a barev. Když už máte tak hezké kamení, vhodné jsou i gabionové koše, z nichž se dá s kameny postavit i mnohem vyšší stěna. Napřed si nakreslete, co z... celý příspěvek > |
 |
Zapěstování koruny - Sweet early, 2.12.2018  Není to žádné neštěstí. Občas se to stane. Doporučuji vyvázat bujnější větev do svislé polohy a tu druhou silněji zastřihnout. Mírně zastřihnout můžete i nově vzniklý terminál, ale obojí raději až na jaře. |
 |
Prosím doporučte cuketu, 29.11.2018  V těchto mrazivých dnech máme někteří opět chuť na to, co nemůžeme mít. K mým chutím patří i syrová, mladá cuketa bez chemického ošetření. Dnes jsem měl kedlubnu z vlastní zahrady, ale moc mi nechutnala. Hlavně byla příliš tvrdá. Ale trochu mi tu... celý příspěvek > |
 |
Cibuloviny do květináče - dovnitř, 27.11.2018  Jen pro zajímavost: producenti hyacintových cibulí mají v návodu na hydroponické pěstování následující. Namočené cibulky zakrýt a nechat při teplotě asi 10°C zakořenit. Po Novém roce přenést do tepla (20°C) a nechat zakryté dokud výhon nemá cca 8cm.... celý příspěvek > |
 |
Zlý rast hrušky, 25.11.2018  Myslím, že když dáte ke stromečku vysoký kůl nebo kovovou tyč, můžete k němu vyvázat nejvhodnější větev do polohy terminálu. Časem to vytuhne a stromek poroste normálně. Řezat celou korunku asi nebude nutné. |
 |