|
Meruňky a mrtvice, 25.5.2020  Zdravim, dala by sa nejako zachranit tato marhula? Napriklad zastrihnut tesne nad miestom stepenia? Zastrihol som vrch uz vo februari, lebo som chcel vruble, a zrejme to je pricinou terajsieho stavu. |
 |
Letní jablka dozrávají, 7.7.2018 JULIA u nás už dozrela. Chuťovo lepší priemer, ale v tomto čase poteší. Peknú karmínovočervenú farbu jej uprieť nemožno (foto 3). Na foto 4 je júlové "striedanie generácií" - vpredu v strede je minuloročný Idared (stále v dobrom stave), v obkľúčení... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Mlaďounká broskev - řez, 23.3.2018 Skrátenie minuloročných prírastkov na maximálne 3 očká by znamenalo, že z minuloročného "dreva" by zostal úsek dlhý možno 7-8cm. A v tom veľký zmysel nevidím. Ak radikálnejší rez, tak potom už do dvojročného dreva (toto ale rozhodne neodporúčam, nie... celý příspěvek > |
 |
Topaz nepřekonaný, 21.12.2017  K téme popisu odrôd - dovolím si dať svoju charakteristiku Topazu (vychádzam z výzoru mnou dopestovaných plodov, do pomológie som sa nepozeral, takže sa s ňou možno v niečom nezhodnem). Topaz je typický predstaviteľ tzv. plocho guľovitých odrôd, teda... celý příspěvek > |
 |
Kam se poděl Šampion?, 5.10.2017 Bunny: Fotené v deň oberania. IH |
 |
Prima, 13.8.2017 Odroda jablone Prima. Čo pochvalné o nej napísať? No - je to pekné jablko, krásne červeno vyfarbené. A je to rezistent. No, a to je asi tak všetko... Aha, pardon - je to jedna z rodičovských odrôd Rubinoly. (Foto: Prima na MM106 k dnešnému dňu). IH |
 |
Desert, 13.8.2017 V predchádzajúcom príspevku som spomínal vyfarbenosť Desertu. Pridám ešte zopár fotiek prevažne zimných odrôd - v stave začínajúceho sa vyfarbovania k dnešnému dňu. Ako posledné dve fotky sú dva vizuálne absolútne kontrasty: Gold Bohemia (takmer... celý příspěvek > |
 |
Desert, 13.8.2017 Desert (Coxova reneta x Golden Del.) som tu už vychvaľoval opakovane, tak sa nebudem opakovať aby nespyšnel. Jeho meno ale tento rok sedí dokonale: 1. Naozaj "dezertné" jablko skvelej chuti, tu tá Coxovka rozhodne nešla do stratena. 2. Tento rok je... celý příspěvek > |
 |
Slivoně 2017, 13.8.2017 Krásna úroda pán Fiala. Inak ale s tou Aprimirou nemáte čo ľutovať, mirabelka je to síce pekná, ale chuťovo podpriemerná. Ak by som sa mal zo slivkovín niečoho vzdať, tak by to bola bezpochyby Aprimira. IH |
 |
Nekvalitní výpěstek meruňka, 26.4.2017 A tuto chladnu jar ani vcely velmi nevidno, v ceresni som dnes videl len jedneho cmeliaka. Tak rozmyslam, ci by nemali aj úľ s včelami dávať ku cudzosprasnemu stromku? Alebo sa spoliehat na opelenie vetrom? |
 |
|
 |
Nekvalitní výpěstek meruňka, 26.4.2017 Ale jabloni je vela v kazdej zahrade. Merunek je malo, a ked vidim ako ich strihaju vo februari spolu s ostatnymi stromami, tak nevidim dobre ich buducnost. A kto zaruci, ze vcela alebo cmeliak prinesie ten pel z tych par konarikov? A ked poletia z... celý příspěvek > |
 |
Nekvalitní výpěstek meruňka, 26.4.2017 Nejake merunky su v okoli 50-100 m, ale je otazne ci budu kvitnut vsetky v rovnakej dobe. A co ked susedom odidu ale ich vypilia? Mohli mi predat samosprasnu a bol by som spokojnejsi. Neviem preco vobec predavaju cudzoopelivu odrodu, ked bezny clovek... celý příspěvek > |
 |
Nekvalitní výpěstek meruňka, 26.4.2017 Asopn ze ste vybrali samoopelivu odrodu, nie ako mne predali goldrich, a az doma som zistil, ze je cudzoopeliva |
 |
Šárka - Haganta, Gábrovská, Čač. rodná, 30.6.2016 Takže, páni pochybovači, dosť Ste ma vydesili predstavou, že desiatky rokov sa prihováram pseudo?(Bystrickej) po slovensky a ona by radšej po srbsky... Tak som išiel ku koreňom-za starým pánom ktorý môjmu dedovi dodával všetky štepy kôstkovín.... celý příspěvek > |
 |