|
Blenheim Orange, 5.3.2019 Ani v chladnější lokalitě není blenheimka chuťově špatná. Do dubna ovšem nevydrží. Horší je to v chudých vyčerpaných půdách. Jako triploid zachová velikost, ovšem ztratí chuť i sladkost. |
 |
Má cenu ještě sbírat rouby, 20.2.2019 Rouby jádrovin můžeme odebírat v pohodě, dokonce i za měsíc, dokud nebudou viditelně narašené.
U peckovin je to horší. Ty už bych měl radši nařezané. Jde je jistě nastříhat i nyní, nicméně s prosincovými rouby mám ujímavost vyšší. Určitě jde - jak... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Černání výhonků, 20.2.2019 Ono je vůbec otázka, jak byl stromek vypěstován. Terminál i ramena vyrůstají v podstatě z jednoho místa (což není ideální), jakoby z vrcholového pupenu |
 |
V říjnu vysazené stromy - kdy zastřihnout, 19.2.2019 Žádný strom od přírody netvoří dutou kotlovitou korunu. Vždy to vyžaduje každoroční intenzivní zásahy řezem - hlavně odstraňování vzhůru rostoucích výhonů snažících se nahradit terminál. Třešeň je jediný ovocný strom, na který po zapěstování... celý příspěvek > |
 |
Zakrslá třešeň - řez, 12.2.2019 Nevím jak dnes, ale před 30 lety se prodávala Stella jako první samosprašná třešeň. Brzy nato se nabízela varianta Stella compact, což bylo něco na způsob spur typů jabloní. Verzi compact měla i Napoleonova, Van a další.
Pokud by se... celý příspěvek > |
 |
Jabloň rubín, 6.2.2019 Každý kořen má rád úrodnou a propustnou půdu a dovede ji ocenit - růstem, plodností, zdravotním stavem stromu. V horší půdě budou výsledky horší, přesto si semenáč s půdou horší kvality poradí relativně nejlépe.
Pokud bude vizuální... celý příspěvek > |
 |
Jabloň rubín, 6.2.2019 Zadání, resp. přání pana Soukupa není zcela podrobné. Jde o výšku 500m n.m. (což mnoho neříká) a přání pěstovat solitér. Co míní pod pojmem solitér? Já si tak představuju o samotě stojící strom - před domem, u cesty, na mezi, v polích, atd. Jestli p.... celý příspěvek > |
 |
Jabloň rubín, 6.2.2019 je to nejlepší chťová odrůda z Čech na světě. Je u ní smůla, že je objeť změny klimatu a z dob kdy byla pouze vánoční se stala raně podzimní se silným napadáním vos.
Nemohu to zcela potvrdit. Ještě nyní mám ve sklepě Rubíny dobré kvality. Jistě,... celý příspěvek > |
 |
Jabloň rubín, 6.2.2019 Zapěstovat strom s velikou korunou na nízkém kmeni je možné. Já ovšem nejsem přítelem takových řešení.
1. Strom by měl taky nějak vypadat. K veliké koruně patří přiměřeně dlouhý kmen. Solitér není ovocná plantáž, plní úlohu užitnou i... celý příspěvek > |
 |
Jabloň rubín, 5.2.2019 Pokud semenáč z jadérka vyroste na místě, bude to fajn. Zasadíte-li stromek naštěpovaný na semenáči, poroste taky dobře. |
 |
|
 |
Champion WP 50 - ochrana kvetoucích meruněk před mrazem, 5.2.2019 Tento postrek by mal oddialiť otvorenie kvetov až o 3 dni a tak ochrániť kvetenstvo pred zamrznutím
Žádný postřik neoddálí otevření květů o 3 dny, ani Champion. Jeho účinek by měl spočívat v likvidaci mikrobů coby krystalických jader. |
 |
Aku sekačka s pojezdem, 22.1.2019 Taky AL-KO jsem našel a zřejmě i Einhel |
 |
Anežka česká jabloň s chutí po banánu, 16.1.2019 Pak by to chtělo nabídnout banány s příchutí jablek... |
 |
Anežka česká jabloň s chutí po banánu, 16.1.2019 Ve starých pomologiích se píše, že po banánech chutná Banánové zimní a - světe div se - i Golden Delicious. V obou jsem viděl podobu spíš v barvě než v chuti, asi nejím správné banány. |
 |
Likvidace vrby, 16.1.2019 Čerstvě uříznutý pařez potřete Garlonem. Právě vrba je na něj poměrně citlivá. |
 |