|
Určení odrůdy, 29.1.2015 Jojo, je to daleko Galloway je ve Skotsku. :) |
 |
Štíhle vřeteno hrušně, 29.1.2015 Stando, to je věc názoru. Ve vlhkých částech koruny se drží choroby. Ovoce co se válí po zemi je naďobáno mravenci slimáky a myšma. A pokud udržujete herbicidní pás, tak je to tragédie.
V. |
 |
|
 |
Hruškový kvas z neskorých odrôd, 29.1.2015 Kys. mravenčí voní podobně jako k. octová. Zkuste hodit kapesník na pár minut do mraveniště. Mravenci vám ho napustí.
V. |
 |
Štíhle vřeteno hrušně, 28.1.2015 Když říznete ve 120 cm vytvoří se patro z pupenů pod řezem. Ten slabý obrost bude nadále krnět. V případě, že jsou koncové pupeny květní a zaplodí, ohnou se a bude po nich.
V. |
 |
Cukerný roztok, 26.1.2015 Většinou u domácích vín doslazuju na 19-20°NM. To ale počítám se zbytkovým cukrem. Pro vykvašení do sucha bych dal tak 17.
Cukr bych rozvařil. Jinak sedne na dno.
V. |
 |
Jurrský ovopark, 24.1.2015  Asi nejradši mám Bokoop a Zvonkáč.
Přikládám fotky Č. Boskopu a Zvonkového. Jsou stále svěží, jen Boskoop už je trochu gumovej. I tak je ale dobrej.
V. |
 |
Staré německé odrůdy, 24.1.2015 Zadavatel chtěl kyselá jablka. Když se podívám do tabulky, má Boscoop nadprůměrné hodnoty kyselin. Současně má nadprůměrné cukry. Nadprůměrný cukr je u kožených jablek běžný. Proto mě přišel vhodnější. Ontario má ve stejné tabulce jen lehce... celý příspěvek > |
 |
Staré německé odrůdy, 24.1.2015 Tak to s tim hranáčem bylo zavádějící. Znovu jsem se podíval do knih. Gdánský hranáč je Tiefbutzen zatímco vaše krajová sorta je Tiefbutzer. Nevěděl jsem, jestli se to v té závorce se synonymy neobjevilo omylem...
Příště snad budu... celý příspěvek > |
 |
Staré německé odrůdy, 23.1.2015 Vlado, napsal jsem, že "Teifbutzen je Kdánský hranáč. Ten ale není Weißer". To je snad pochopitelné.
O Ontariou jste napsl sám, že je pro diabetiky, což tedy znamená nízký obsah cukrů. Nízký obsah cukrů vylučuje vhodnost pro výrobu cideru (pokud... celý příspěvek > |
 |
Staré německé odrůdy, 23.1.2015 Problematický bude obsah taninů. Nebude jednoduché dosáhnout čirého produktu, |
 |
|
 |
Bažantí odrůdy, 22.1.2015 Oni tu některé "dědečkovské prvorepublikové odrůdy" byly už před třicetiletou válkou. V. |
 |
Staré německé odrůdy, 22.1.2015 Ten Teifbutzen je Kdánský hranáč. Ten ale není Weißer.
Dobré by bylo Boskoopské. Má hodně kyselin, ale také hodně cukrů. Pokud je pravda co píše Vlada o Ontariu, vyhnul bych se mu. Kyseliny potřebujete, ale ne na úkor cukrů.
V. |
 |
Pěstování broskvoní v ČR končí, co vy na to?, 20.1.2015 Ostatní ovocnářské komodity na tom nejsou o moc lépe.
V. |
 |
Jak se stříhají ovocné stromy?, 18.1.2015 Zkuste Standu Bočka. Působí v Crhově.
V. |
 |
Jak se stříhají ovocné stromy?, 18.1.2015 Psal jste, že jste z Blanska?
V.
|
 |