|
Udírna a uzení bez problémů, 9.2.2013 Ryby se oproti masu udí velmi krátkou dobu, takže většina času uzení vepřového bude bez ryb.. Já jsem na chuti masa žádnou rybí příchuť nezaznamenal. Myslím, že když zabráníte kapání tuku z jednoho druhu masa na jiný, nebude problém. |
 |
Angrešt - řízkování, 9.2.2013 To je moc pěkný příspěvek.
Přiznám se, že před 30 lety jsem zrušil všechny angreštové keře a vysadil samé štěpovance na meruzalce. Jednoduše proto, že se lépe sklízejí a k opoře stačí dlouhý kůl. Používám železnou vodovodní... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Plíživá vytrvalost starých odrůd, 9.2.2013 Asi m áte pravdu. Nebojme se čtvrtkmenů. |
 |
Plíživá vytrvalost starých odrůd, 9.2.2013 Mám s používáním vlků jako roubů dost zkušeností - když žádné letorosty na povrchu koruny nejsou, musím vzít zavděk vlkem. Dřevo bývá méně vyzrálé, je v něm méně zásobních látek, pupeny jsou menší. Tedy prvotní rašení a ujímání roubů je o něco... celý příspěvek > |
 |
Trvanlivé jmenovky s odrůdami, 2.2.2013 Jmenovky používám v podstatě dvojího druhu. Trvanlivé, které budou navždy nebo aspoň nadlouho - na zasazeném stromku, na rostoucí přeroubované větvi, atd. Na ty používám hliníkový plech a nápis vyryju minibruskou, či gravírovačkou. Tedy mimo zahradu,... celý příspěvek > |
 |
Slimáci, 1.2.2013 Úplně stačily výkaly půlkilových housátek. Děkuji, nemusím. |
 |
Zababčení mladého stromku, 1.2.2013 Pokud jste zdravý stromek s kvalitními kořeny zasadil tak, jak se má, tedy do připravené, odpočaté a odplevelené půdy, do správné výšky a provedl správně řez po výsdbě, měl by stromek růst stejně jako ostatní. Jestli ne, tak mu nejspíš hryzec užral... celý příspěvek > |
 |
Sulc z vánočních kaprů, 5.1.2013 Jenom bych doplnil. Doporučuji vývar nechat nejdřív zchladnout a odstranit tuk, který na rosolu nevypadá pěkně (na 3. obrázku). Pro jistotu taky přidám něco želatiny, výzvar z ploutví ne vždy dostatečně dobře rosoluje a bylo by škoda, kdyby se... celý příspěvek > |
 |
Švestka domácí - choroba?, 5.1.2013 Fotka je malá a ne moc zřetelná. Myslím, že jde o mechanické poškození, které se hojí.
|
 |
Mech na kompost?, 30.12.2012 Nejlepším kompostovačem je čas. Můžeme se bavit o tom, jestli na kompost patří kvetoucí plevele, kořeny košťálovin, ořecvhové listí či shnilé ovoce kvůli plevelným semenům či sporám houibových chorob.
Pokud provozujete kompost ve 3... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Rozmačkání švestek, 29.12.2012 Ono záleží, jakým způsobem švestky sbíráte.
1. Já sbírám až ty, které samy spadnou. Při sběru vyřazuji nahnilé a sem tam i nezralé plody, stopky většinou padané plody nemají. Pak je samozřejmě další kontrola v podstatě zbytečná a taky ji... celý příspěvek > |
 |
Jakou broskvoň?, 29.12.2012 Jako pěstitel ve vysloveně nevhodné poloze mohu říci, že se nikdy nestalo, že by nějaká broskev nedozrála (na rozdíl od některých odrůd jádrovin). To platí i o Cresthavenech. V lepších letech jsou sladší a aromatičtější, v chladnějších méně a... celý příspěvek > |
 |
Nove Pluoty kombinuju jedinečnu chut marhule a slivky, 26.12.2012 Nemám úplně jasno, kdy se mluví o odrůdě a kdy o druhu. Intuitivně považuji všechny modré peckoviny - tedy švestky, trnky, myrobalány, ryngle slívy za jeden ovocný druh. Jejich vzájemné křížence nepovažuji za mezidruhový hybrid - např.... celý příspěvek > |
 |
Oulinská a Zelená - opylení, 25.12.2012 Já mám Oulinskou naroubovanou v chudé půdě na odkopku švestky (nebo durancie, to jsem podle listů nepoznal). Strom dosáhl za 20 let sotva 3 metrů výšky - asi jako zákrsek jabloně. Pravidelně zaplodí kolem 40 kg (krom letoška ovšem). Každoročně musím... celý příspěvek > |
 |
Nove Pluoty kombinuju jedinečnu chut marhule a slivky, 24.12.2012 Není mi známo, nakolik Černošická odolává šarce. Ale jak tu onehdá psal Jelen - pozorovali jsme spolu starý strom Černošické vedle mnoha zašarkovaných Domácích a měl listy i plody čisté. |
 |