|
Sekačka Vega, 27.4.2009 Dobry den jakou mate skusenosti se sekackou Vega HW 48 sp. Za nazory predem dekuji. |
 |
Choroby hrušně, 25.4.2009 Mospilan proti roztočům nepomůže. Na počátku rašení by pomohla Sulka nebo Kumulus WG. Nyní by pomohl Omite a po 14 dnech 2x opakovat. |
 |
|
 |
Černí broučci v květu, 25.4.2009 S blýskáčkem řepkovým jsem míval co dočinění každoročně v polních plodinách. Napadá všechny brukvovité včetně plevelů jako např. penízek nebo kokoška pastuší tobolka a po odkvětu řepek a hořčic i další rostliny. Na ovocných stromech jsem ho ještě... celý příspěvek > |
 |
Cypřišek, 24.4.2009 Váš cypříšek s největší pravděpodobností namrzl. V mládí je velice citlivý. V zimě vyžaduje přistínění. Silně mu vadí odpolední sluníčko a noční mráz a také trpí pozdními jarními mrazíky. |
 |
Třešeň do tří metrů výšky, 24.4.2009 Podnož Colt bych také nedoporučoval. Mám na ní TĚCHLOVAN, ale plodí málo, i když přihnojuji a občas v době sucha zalévám. Osvědčily se mi Kordia a Burlat na ptáčnici, kde jako mezikmen byla použita P-HL-A. Tvaruji jako vřetenovitý zákrsek do výšky... celý příspěvek > |
 |
Choroby hrušně, 23.4.2009 Příznaky napadení hrušně rzí jsou podle mne viditelné až v průběhu června. V tuto dobu, kdy hrušně kvetou, se rez teprve stěhuje z jalovců na hrušně. Ochranu před rzí je nutné dělat před rozkvětem hrušně a zopakovat (nejlépe jiným přípravkem) ještě... celý příspěvek > |
 |
Co teď s moniliovou spálou meruněk, 23.4.2009 Osvědčil se mi postřik těsně před rozkvětem kontaktním přípravkem Rovral s následným ošetřením v době plného květu systemickým Horizonem. Míval jsem višeň Vackova, která v některých letech touto chorobou silně trpěla. Dal jsem na doporučení odborníka... celý příspěvek > |
 |
Zavčelení sadů a zahrad, 22.4.2009 Ohledně dostatečného opylení jsem dost pesimista. Když rozkvetla meruňka, navštěvovalo ji spousta včel. V současné době kvete téměř všechno a včely na zahradě téměř nevidím. Všechny zahrady v obci jsou plné květů. Nejbližší dva včelaře mám více než... celý příspěvek > |
 |
Škůdce na jehličnanu, 21.4.2009 Pravděpodobně toí je mšice vlonatka krvavá. Žádná ochrana zálivkou nepomůže. Je možné provést insekticidní ochranu postřikem s přípavkem Mospilan či Calypso, další možný přípravek je Perfektion nebo Chess 5O WG. Účinkuje i opakovaný... celý příspěvek > |
 |
Čačanska Najbolja, 19.4.2009 Co se týče Čačanské Najbolji, myslím, že to nejvýstižněji vyjádřil pan Hauser. Také jsem ji míval a když začínala postupně chřadnout, tak jsem ji uřízl. K svému údivu jsem zjistil, že kmen nad pařezem byl dutý až k místu rozvětvení, které bylo 6O cm... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Okousaný stromek třešně, 19.4.2009 Srnka vám třešeň neokousala. Ale byl to zřejmě srnec, který použil vaši třešinku na vytlučení lýčí na nově narostlých parůžkách. Pokud si vaší třešen oblíbil, může přijít znova a o vaši třešinku si ještě dodatečně parůžky otřít. Nechráněné mladé... celý příspěvek > |
 |
Ochranny postrik, 19.4.2009 Ve velkovýrobě ovoce nepracuji. Ale jako částečně sezonně zaměstnaný důchodce s jejich ochranáři přijdu občas pracovně do styku. U náchylných odrůd je běžné 8 až 10 fungicidních ošetření - záleží na roku. Loni, bylo to myslím v červenci, jsem mluvil... celý příspěvek > |
 |
Ledek vápenný nebo amonný, 18.4.2009 Ledek vápenatý obsahuje l5% rychle účinkujícího nitrátového dusíku a dále samozřejmě vápník. Dále se u nás prodává ledek amonný s vápencem-ve zkratce LAV 27. Obsahuje 27% dusíku, zhruba polovina je v dusičnanové (nitrátové formě) a polovina je... celý příspěvek > |
 |
Thuja brabant - jsou rezavé co s tím?, 18.4.2009 Příčin reznutí větviček thůjí bývá několik - mráz, zejména u mladých keřů, které jsou přehnojeny dusíkem a mají nedostatečně vyzrálé dřevo, nebo je škůdcem molovka thůjová, dále to může býti suchem nebo nedostatkem hořčíku. Poslední dvě příčiny... celý příspěvek > |
 |
Co teď s kadeřavostí?, 17.4.2009 Mohlo by se jednat o moniliový úžeh. Ikdyž tato houba napadá především meruňky, na broskvých či višních se vyskytuje také. |
 |