ochranny postrik

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 79.90 (?)
19.4.2009 21:43

Ve velkovýrobě ovoce nepracuji. Ale jako částečně sezonně zaměstnaný důchodce s jejich ochranáři přijdu občas pracovně do styku. U náchylných odrůd je běžné 8 až 10 fungicidních ošetření - záleží na roku. Loni, bylo to myslím v červenci, jsem mluvil s šéfem jedné větší firmy. Řekl mi, že se jim nepodařilo udržet tlak choroby a ta se jim objevila na listech Jonagoldu (ne vždy je možné vyjet kvůli počasí s postřikovačem do sadu). A tak, aby ochránily plody jim nezbývá nic jiného, než až do sklizně prakticky každý týden až l4 dní provádět fungicidní postřik.

Minulý týden jsem se s ním potkal, ale zapomněl jsem se zeptat, jak to loni s Jonagoldy dopadlo. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Jaan - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (71) - 191.35 (?), 16.4.2009 15:57

Já mám 2 Idaredy a 2 Goldeny a zvládám to jedním postřikem na poupě.

Jaan - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (71) - 191.35 (?), 16.4.2009 15:59

Asi záleží na místních klimatických podmínkách atd.

jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498) - 214.25 (?), 16.4.2009 17:28

Ešte doplním zdroj, podľa ktorého postupujem pri postrekoch ja. Je to bulletin VirginiaTech, ktorí amíci každoročne aktualizujú a je tam kopa užitočných informácií. Prípravky sú dostupné skoro všetky, ale pod inými názvami.  Choroby a škodcovia sú tiež prakticky identický. Je to celkom užitočné čítanie. Schémy postrekov mi pripadajú logické a dosť ich kopírujem. DegreeDays sú vo Fahrenheitoch a pre prevod na DD-Celsius ich treba deliť číslom 1,8. Vďaka ich schéme DegreeDays nepoznám červivé jablko. Na agromanual.cz  sú škodcovia a choroby aj s anglickými názvami a okrem toho - Google knows!

Full manual pre 2009 nájdete tuto (samozrejme, je to iba v angličtine).

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 79.90 (?), 17.4.2009 22:43

Odpověď Jaanovi: Postřik proti strupovitosti až ve fázi růžového poupěte považuji za velice riskantní. Záleží samozřejmě na průběhu povětrnostních podmínek daného roku, na případném infekčním tlaku z okolí zahrady a v neposlední řadě na citlivosti pěstovaných odrůd (např. u takového Goldena či Jonagoldu bych si to neriskl). Také bych do sledů postřiku mezi drahé strobiruliny zařadil kvůli nebezpečí vzniku rezistence nějaký azolový přípravek + organický kontakt. Např. ve velkovýsadbách by si toto stěží mohli dovolit.

Jaan - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (71) - 191.35 (?), 19.4.2009 9:58

Topas je azolový derivát a Dithane je kontaktní. Samozřejmě, že velkovýroba je něco jiného. Zajímalo by mě, kolikrát se ve velkovýrobě postřikuje.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 79.90 (?), 19.4.2009 21:43

Ve velkovýrobě ovoce nepracuji. Ale jako částečně sezonně zaměstnaný důchodce s jejich ochranáři přijdu občas pracovně do styku. U náchylných odrůd je běžné 8 až 10 fungicidních ošetření - záleží na roku. Loni, bylo to myslím v červenci, jsem mluvil s šéfem jedné větší firmy. Řekl mi, že se jim nepodařilo udržet tlak choroby a ta se jim objevila na listech Jonagoldu (ne vždy je možné vyjet kvůli počasí s postřikovačem do sadu). A tak, aby ochránily plody jim nezbývá nic jiného, než až do sklizně prakticky každý týden až l4 dní provádět fungicidní postřik.

Minulý týden jsem se s ním potkal, ale zapomněl jsem se zeptat, jak to loni s Jonagoldy dopadlo. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz