 |
Bělomasá broskev, 11.10.2010 Takových "očkovaných" broskvoní koupených na trhu se zelenou dužinou měl nebožtík tchán v zahradě několik. Až při bližším pohledu byl patrný vedle kmínku malý pařízek - tedy stromek uschl a vyrazil nový od kořenů podnože. Opakuji, že zelenomasé... celý příspěvek > |
 |
Rybíz - množení, 11.10.2010 Trochu jste to popletl. Losan je červený rybíz, nikoli černý. Listy můžete před výsadbou odstranit, ale když to neuděláte, opadají samy.
Zakrácení letorostů odvisí od toho, jak velké a zachovalé má sazenice kořeny. Já je zakracuju. |
 |
|
 |
Přiroubování druhé odrůdy, 11.10.2010 1. "Někam dospodu" se špatně přiroubovává, takový roub šptně srůstá i roste. Umístění odrůd podle doby dozrávání je orientační a není to diktát.
2. Konference sice umí vytvořit partenokarpické plody (bez opylení), aly ty bývají užší... celý příspěvek > |
 |
Angrešt a rybíz, 11.10.2010 Velkovýsadba, pravda, nezná stromkové rybízy, ale u angreštů bych si tak jistý nebyl.
Stromkový angrešt je modní záležitost - řekl bych posledních 40 let. |
 |
Zavarat ekonomicky, 8.10.2010 Nálev v zelenině není jen pro chuť, pomáhá konzervovat.Jasněže zlenina v něm nmusí plavat. Připomněl bych jen obvyklou chybu pi plnění sklenic. Obvykle se dolévá lákem po určitou výšku. Tedy čím méně zeleniny tím více láku a naopak. Tím vzniknou... celý příspěvek > |
 |
Jablkovice - jak na ni?, 6.10.2010 Nu, vzhledem k tomu, ž jsem před časem opustil přípravu kvasu z podrcených jablek a nahradil je pálením z čistého moštu, neumím si dobře představit, že bych pálil z výlisků - tedy z odpadu při přípravě svého moštového kvasu. Právě té hmoty jsem se... celý příspěvek > |
 |
Rybíz, 6.10.2010 Vykopejte jámu větší než je bal. Zeminu z jámy smíchjte s trochou kompostu nebo zahradnického substrátu z pytle. Keříky zasaďte tak, aby neměly kmínek. tedy aby každý výhon vyrůstal ze země. Příští rok si chuť na bobulky raději nechte zajít |
 |
Dub a jabloně, 4.10.2010 Nevím o tom, že by dub nějak vadil jabloním. Ani s tou alopatií ořešáku to nevidím nijak dramaticky. Jabloně mi rostou a plodí vedle ořešáku zcela normálně. |
 |
Uložení destilátu do země, 4.10.2010 Ani tak nejde o to, jak se bude kořalka jmenovat. Spíš jak bude chutnat. A ten rozdíl v chuti po desti letech ve skle patrný je. |
 |
Přiroubování druhé odrůdy, 4.10.2010 Za rok myslím po jednom roce, co stromek poroste u Vás, Tedy na jaře 2012, pokud stromek vysadíte nyní nebo nejbližší jaro. |
 |
|
 |
Jablkovice - jak na ni?, 4.10.2010 Povidla jsem přidal jedinkrát do švestkového kvasu - bylo to před lety, jejich výrobce zemřel a pozůstalí se je chystali vyhodit. Povidla byla letitá, tuhá, sklenice jsem musel rozbít a obsah rozkrájet. Jak chutnala slivovice už si nepamatuju, vím... celý příspěvek > |
 |
Co je to za odrůdu 2, 29.9.2010 Spolehlivě to říci nejde.Můj tip je Ingrid Marie. Vypadá přesně tak, ale mohou tak vypadat i jiné. |
 |
Lečo zavařené a zkažené, 29.9.2010 Ale ovšem. Zavřujte tak, jak Vám to vyhovuje.
Taky jsm dlouhé roky lečo nebo houby napřed dusil na tuku, pak nacpal do sklenic a znovu vařil v zavavařovacím hrnci. Chutrnalo to. Pak jsem ale zjistil, že když je lehce posolím a vařím jen... celý příspěvek > |
 |
Řehtáč soudkovitý, kalvil červený, 29.9.2010 Sadem myslíte 3 stromy?.Předpokládám, že chcete založit sad polo či vysokokmenů. Nemyslím proto, že byste chtěla pěstovat Panenské či řehtáče na zákrscích. Kromě Panenského a Malináče holovouského jsou to odrůdy s krátkou... celý příspěvek > |
 |
Lečo zavařené a zkažené, 29.9.2010 Úplně jedno to není. Jednak je dobré zavařovat to, čeho je v sezóně mnoho a mimo ni vůbec. Olej mezi tyto suroviny nepatří. Tuk klade vyšší nároky na těsnění víček (přichycení i riziko rozpouštění v tuku), navíc olej podléhá pomalé degradaci... celý příspěvek > |
 |