|
Na půl uschlá hrušeň, 19.4.2009 Dovolil bych si v této době odříznout celý hustý vršek nad rozvětvením prvního patra koruny. Z obrázku nemůžu posoudit, které větve jsou suché. Ty samozřejmě jednotlivě odstrani. Do řezu pro jeho lepší zahojení by se daly zaroubovat za kůru... celý příspěvek > |
 |
Malé bulvy celeru, 19.4.2009 Není podstata problému někde jinde když píšete, že celkový vzrůst i nať byly v pořádku? Jakou jste sel odrůdu? |
 |
|
 |
Jak to opravit?, 19.4.2009 Doplnil bych tuto informaci. Po vyjmutí stromků ze země cca na 24 hodin namočit stromky do sudu s vodou a připomínám - řezné rány na kmínku důsledně zamazat voskem. A k tomu internetu. Tohle je zářný příklad, jak se nechat napálit. Kdo ví kde a... celý příspěvek > |
 |
Jak a kdy ostrihat tato, 19.4.2009 Nezávidím vám. Dát do pořádku tak poničené stromky je práce na několik let. To zvlčení je následek příliš radikálního řezu. Dal bych stranou všechny vědecké úvahy o plodnosti a květních pupenech. Každý další silný řez povede k dalšímu růstu vlků.... celý příspěvek > |
 |
Kvetopas jablonony, 19.4.2009 Vysvětlete prosím pro lajky co je to BBCH. |
 |
Mají se otrhat květy z loni zasazených stromků?, 14.4.2009 Měl jsem meruňku BERGERON. Jako zákrsek hned první léte začala plodit. Přes to že jsem polovinu plůdků odstranil, měla šedesát meruněk. Nádhera. Pak ještě jednou. Další rok zašla. Předpokládám že vyčerpáním. Nestačila tvořit ani... celý příspěvek > |
 |
Špatně ostříhaná meruňka, co s tím?, 14.4.2009 Šikmo ne. Nejlepší řez je takový, který zanechá nejmenší plochu řezu. Tedy kolmo. Korunku opravte řezem "na rovnováhu". Zakraťte všechny větvičky cca o 1/3 na živý pupen vedoucí ven z koruny. Stejně zakraťte i hlavní výhon (pokud... celý příspěvek > |
 |
Polokmen a merunka, 14.4.2009 Dneska už asi budete merunˇku těžko sázet. U nás v Jižních čechách 350m.n.m. už jsou některé odkvetlé. Budete muset sázet na podzim. Lajcky vysvětlená výška kmínku: ke kolenům je zákrsek, do pasu je čtvrtkmen a k bradě je polokmen. Asi tak. Odrůdu do... celý příspěvek > |
 |
Podzimní výsev mrkve, 14.4.2009 To máte asi pravdu. Viděl jsem to takto pěstovat v okolí Nymburka, kde je hloubka černozemě dostatečná a přes to dělají hrůbky. |
 |
Ořezaný ořešák, 14.4.2009 Nebojte se obrazí. Ořešák má takovou schopnost obnovy jako žádný jiný strom. Chtěli jsme doma zlikvidovat obrovský ořešák. Došlo na to v plné míze před vyrašením. Tedy postup podle teorie řezu nevhodný. Odřezané 15cm větve ještě týden na zemi ronily... celý příspěvek > |
 |
|
 |
55 let stara jablon - prorezani (foto) - je to moc?, 14.4.2009 Pane Radouši! Ptal jsem se schválně čím pohnojit, když jste tak jednoznačně napsal, že po řezu pohnojit a ještě do jeden a půl obvodu koruny. Já bych tyto tak bujně rostoucí stromy ani nezmlazoval, ani nehnojil (hlavně ne hnojivy s dusíkem). Proto... celý příspěvek > |
 |
Trávník až ke kmínku, 14.4.2009 Nedávejte ke kmínku žádnou bandáž z plastové trubky. Dělal jsem to z rozstřižených plastových lahví proti poranění kůry při sečení strunovou sekačkou. Za jednu sezonu se mi do trubek nastěhovali mravenci a nanesli tam spoustu zeminy, která udržuje... celý příspěvek > |
 |
Proč broskvoně nekvetou?, 14.4.2009 Navazuji na p. Martina. Aby broskev kvetla, potřebuje každoročně obnovu jednoletého dřeva silným řezem třeba na 1-2 očka. Řez dělám nyní. Je vidět, které očko je živé. Na podzim zastřihnout jen konečky větviček. Asi tak koncem srpna - zač. září.... celý příspěvek > |
 |
Jak zvýšit výnosy brambor, 13.4.2009 Pozor na slepičiny. Obsahují velké množství dusíku a dá se jimi snadno přehnojit. Brambory s nevyrovnanými dávkami výživných prvků a s přebytkem dusíku narostou do obrovské natě, ale pod ní hlízy nenajdete. I na ten ledek dejte pozor. Tu sadbu bych... celý příspěvek > |
 |
Celer listový, 13.4.2009 Buďte trpělivá. Celer vzchází velice dlouho. Ten, který jste si koupila byl možná pěstován už od ledna. Pokud se vám podaří vypěstovat sazeničky, nespěchejte s výsadbou. Nesmí nachladnout, šel by rovnou do květu. I z pozdější výsadby se dočkáte mnohé... celý příspěvek > |
 |