Jak to opravit?

Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (336) - 161.138 (?)
19.4.2009 23:26

Doplnil bych tuto informaci. Po vyjmutí stromků ze země cca na 24 hodin namočit stromky do sudu s vodou a připomínám - řezné rány na kmínku důsledně zamazat voskem. A k tomu internetu. Tohle je zářný příklad, jak se nechat napálit.  Kdo ví kde a jak byly stromky skladovány přes zimu. Jsem asi "ze starého vydání" a nedovedu si představit, že bych něco kupoval, co bych si předem neprohlédl a neosahal. Zvláště pak živý materiál jako ovocné stromky. Proto internetovým obchodům nefandím.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Rosťa M. - (10) - 43.222 (?), 13.4.2009 20:53, zobrazeno: 4497x

Minulý týden jsem se prvním pokusem vyléčil z nakupování stromků po internetu (2 zásilky ze 2 míst). Příště přikoupím nafty a objedu půl republiky, čímž ušetřím minimálně svoje nervy. Nebudu popisovat jaké zmetky a pometla mi došly, jen poprosím o rady, zdali je možná jejich náprava. Vyhodit to můžu i později, zatím mi to je líto. Jabloně + hrušně, slabší a střední podnože. Většina, ač některé měly být špičáky, nemají do 80 až 100cm žádný viditelně aktívní pupen ani výhon, jen loňské rány po jejich odstranění. Co s tím, když bych potřeboval na vřeteno výhonky od 50-60cm? Někde jsem četl- seříznout 20cm od země a z jednoho výhonu zapěstovat korunku. Jde to tak? Je předpoklad, že se nějaký pupen probudí, ze kterého ten výhon vyrazí? Nebo je jiná možnost?           Děkuji.

host - 176.18 (?), 14.4.2009 0:05

Jestli je nad místem štěpování nějaký pupen v pořádku, určitě vyrazí. Asi před pěti lety mi králíci ožrali kmínek zákrsku James Grieve, 10cm nad štěpováním vyrazil proutek. Nechala jsem ho růst, pak uřízla původní kmínek a na novém výhonu založila korunku.Dnes je to stromek jak malovaný.

Mohl by vám vyrazit i tam, co jsou odříznuty loňské výhonky.Každý pupen má totiž vedle sebe ještě "záložní" pupeny, které mohou také vypučet.    

Po internetu jsem zatím objednávala jen ze školky Šťastných z Vysočiny a stomek přišel přímo vzorový - asi jsem měla štěstí.           Lída

host - 75.112 (?), 19.4.2009 18:26

Ahoj Rosťo.Z tvého popisu není jasné zda jsou stromky živé či ne.To, že nenalévaly pupeny po vybalení je jenom dobře.V každém případě již reaguji dost pozdě, neboť nejsem "častým diskutujícím"ale: pokud jsi kořeny stromků zaříznul ostrým nožem až "do bílého"(živého)a namočil je aspoň na noc do vody, než jsi je nasadil, tak myslím, že porostou.Stromky byly určitě před expedicí nagelované a v chladničce.Horší případ by byl, kdybys po prozkoumání nadzemní části zjistil, že se kůra scvrkává a má nepatrné vrásky po délce kmínku - to signalizuje zaschnutí.Kůra by měla být vždy napnutá a po delším máčení jak je uvedeno výše by se měla napnout.Ten řez kořenů je velmi důležitý a středně bujné podnože by měly mít poměrně silné kořeny a mělo by se dát řezat i hlouběji.Až se pupeny začnou zvětšovat můžeš přistoupit k úpravě nadzemní části zastřižením.Důležité je poznat místo štěpování-zda je těsně nad kořenem, nebo někde výš pak řezat na pupen směřující nad místo štěpování(nejlépe nad tím nejníž postaveným).Můžeš nechat i čípek a k němu rašící větvičku později vyvázat.No co víc když to vytáhneš ze země a uděláš to stěma kořenama tak stromkům jenom pomůžeš a zároveň se přesvědčíš zda nejsou zaschlé.Pokud už budou rašit kořínky(bílé vlásky) nevadí, střihni až do bílého zasaď a pořádně zalij.Poslední rada: je lepší nechat si zasílat rostliny v podzimním termínu! Petr Kopička - Opava

Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (336) - 161.138 (?), 19.4.2009 23:26

Doplnil bych tuto informaci. Po vyjmutí stromků ze země cca na 24 hodin namočit stromky do sudu s vodou a připomínám - řezné rány na kmínku důsledně zamazat voskem. A k tomu internetu. Tohle je zářný příklad, jak se nechat napálit.  Kdo ví kde a jak byly stromky skladovány přes zimu. Jsem asi "ze starého vydání" a nedovedu si představit, že bych něco kupoval, co bych si předem neprohlédl a neosahal. Zvláště pak živý materiál jako ovocné stromky. Proto internetovým obchodům nefandím.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti1.9.2025
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti28.8.2025
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz