Wisteria floribunda - jak správně řezat a proč



Lib. - (22) - 180.65 (?) 
6.12.2008 19:37, zobrazeno: 18602x

Dobrý večer. Pět let mám v péči asi 7-8 letou wistárii. Měla by to být Wisteria floribunda a zatím nekvete. Je obrácená k jihu, chráněná před větrem a roste jako z vody. Vypadá to, že pěstuji dřevo a ne květy. Vím, že mám dodržovat dvoufázový režim řezu (v létě na 4-6 oček, v zimě na 2-4 očka), ale mám problém s jeho načasováním.  Během června vyžene spoustu 1.5-2m dlouhých výhonů, které překážejí. Takže srpnový řez provádím koncem června na 4 očka. Zimní řez  (na 2 očka) jsem nucena provádět buď koncem listopadu, nebo až v březnu. Moje známá, která se nezatěžuje teorií, ale je úspěšnou praktickou pěstitelkou všeho možného, mi řekla, že by prostě výhony zkracovala kdykoliv a co nejvíce. Než to začnu praktikovat, chci se poradit.  Předpokládám, že na jarním výhonu dochází po řezu k diferenciaci některých zbývajících listových pupenů na květní (omluvte terminologii - očko,  pupen)?  Ale bude to probíhat i poté, co ty výhony zkrátím na dvě očka již začátkem léta? Není potřeba, aby se delší výhony (kolem těch 5 oček) ponechaly na rostlině přes celé léto?

- Mohu letní řez provádět již koncem června? - Musím přitom ponechat výhony se 4-6 očky? Nemůže být tento řez radikálnější? - Může být "zimní řez" již koncem listopadu nebo až v březnu?

Pokud to přečtete celé a dokonce mi i poradíte, uděláte mi velkou radost. Já jsem také četla o zavěšeném stromu, výrobě klobásek a šunky, motorových pilách a levném nářadí, vůni starého domu...  S pozdravem a díkem Libuše

   

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Lib. - (22) - 180.65 (?), 15.1.2009 18:47

Dobrý večer. Snad budu mít pravdu. Protože se květní pupeny wistárie tvoří v časném podzimu, ponechám při letním řezu výhony spíše delší  (4-6 listů). Předpokládám, že při  "větší nabídce pupenů" bude větší šance pro vznik těch květních. A v březnu budu musit dát pozor, abych je neostříhala. Snad je poznám. Držte mi palce. Libuše  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 180.103 (?), 24.2.2009 11:24

Dobrý den přeji. Mám s Wistárií (sinensis) takovou zkušenost (pěstuji ji 24 let). Pokud je vysazena jako pravokořenná, kvete až po cca 13 letech, bez ohledu na řez. Pokud je naroubována roubem z rostliny ktérá již kvetla, pak výhony z tohoto roubu kvetou již následující rok. Obecně se dá říci že řez podporuje květení. To je důvod proč je řez doporučován. Je to opravdu překrásná rostlina (i v době bez květu je velice dekorativní). Má Wistárie je dlouhá již 20 m, přesto že literatura většinou uvádí, že se dorůstá 13 nebo 15 metrů. Přeji Vám mnoho radosti z pěstování. Ještě Vám mohu prozradit že pokud někomu nahlas povíte že Ji budete muset porazit, pokud nepokvete a Ona to uslyší - pokvete dříve.

Janda  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
micuko - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (712) - 19.201 (?), 24.2.2009 11:56

Dobrý den, vloni na jaře jsem dostala wisterii floribundu"rosea".Asi koupenou v bau..Je roubovaná a tak tajně doufám, že pokvete.Dočetla jsem se, že chce tvrdý režim, nezalévat, nehnojit a razantní střih.Co vy na to?Já ji teda minulý rok zalévala a hnojila.Nedalo mi to.Mladá rostlina přeci potřebuje nějakou tu výživu, aby dobře zakořenila.Není v dešťovém stínu, ale přeci jen dlouhé dny v horku a bez vody?Narostla krásně, vyšplhala se po kamenné zdi tak do výšky 2m, sic mi to rve srdce, ale budu muset stříhat.Má, teď si nejsem jistá,4-5dlouhých výhonů.Dát všechny pryč nebo nějaký nechat?Můžete poradit?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 152.202 (?), 2.3.2009 11:23

Já tedy zalévám i hnojím, střihám,odměnila se mi pergolou plnou fialové nádhery... Výhony bych nechala vedené, kam chcete aby rostlina směřovala, kvete hlavně na bočních, ty se zkraccují v létě a koncem zimy.

 Teď řeším, jestli plody ponechané pro okrasu neoslabí rostlinu v dalším kvetení. Bylo mi je líto ostřihat, čekala jsem, že přes zimu opadají, leč nestalo se. Co teď s nimi? Už se těším na nové květya zdravím všechny podobně postižené, Vlaďka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 76.250 (?), 31.3.2009 14:57

Počkejte si, až začne být opravdu teplo,  až se sluníčko opře do plodů, ty začnou lupat jako zběsilé a budou vystřelovat semena do širokého okolí. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 25.20 (?), 30.3.2009 2:08

Jsem vlastníkem překrásně Wistárie, která 10let jen rostla a rostla.Ošetřovala jsem jí a stříhala podle osvědčený doporučení.Po deseti letech mi došla trpělivost, postavila jsem se před ní a slíbila jí, pokud letos nevykvete, jde! A ona šla - do krásného kvetení.

           Přeji trpělivost

           Eva

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 151.121 (?), 31.3.2009 11:29

Poprvé my vykvetla až po 8 letech, střihám jen jednou za rok v červenci. Je tak silná, že shodila svou podporu a tak už stojí sama jako strom, mám ji teď jako obrovský deštník. Nádhera. Myslím že není nutné 2x stříhat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Bubínek - (1) - 5.176 (?), 13.5.2009 18:10

Wistárie stará 11 let bohatě kvete.Stříhám překážející výhony kdykoli.

Foceno 13.5.2009
Foceno 13.5.2009
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika