Řez clematisu

panidana - (29) - 96.2 (?)
3.12.2009 18:59

K radě paní Danny není co dodat, snad jen, že jsou vápnomilné - do půdy přidejte trochu staré omítky, to chvojí stačí jen u mladých rostlin, většinou jsou zcela mrazuvzdorné. V předjaří při sestřihu přidejte cererit nebo něco podobného.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 20.15 (?), 1.10.2009 15:16, zobrazeno: 11105x
Prosím o radu, usychá mně teď koncem září clematis tangutica. Kdy stříhat a hlavně jak? Dřevo je už dost staré, vzrůst i květenství je hodně husté, protože nevím, jak na to. Když se rozhodnu pro nový clematis, tak kdy sázet? Děkuji moc za radu. Bohumila

Danny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (195) - 176.71 (?), 4.11.2009 10:33

pár citací z netu - Používáme jej k pergolám, trelážím apod. Tento (Váš) druh patří do skupiny pozdně kvetoucích plaménků, proto jej řežeme tak, že na jaře nebo v předjaří zkracujeme výhonky, jinak tvoří mnoho husté, trochu proschnuté hmoty. Za sucha je třeba jej zalévat. Pokud trpí chorobami, jsou to hlavně choroby houbové.

U klematisů, které kvetou na letošních výhonech v létě je způsob řezu nejsnazší. Každoročně se odstraní všechny výhony patnáct až třicet centimetrů nad zemí těsně nad prvními pupeny. Řez provádíme buď v pozdním podzimu nebo až na jaře, což je výhodnější, neboť se u botanických druhů (například u Clematis viticella, Clematis tangutica, Clematis integrifolia a Clematis rehderiana) neochudíme o nádherně stříbřité střapaté chomáčky, která v zimním období zdobí keře. 

Rostliny z kontejnerů lze vysazovat kdykoliv, ale po výsadbě je nutné dbát na pravidelnou zálivku. Jinak se sazenice zpravidla neujme a uschne.Klematisy Vysazujeme vždy přibližně o deset až patnáct centimetrů hlouběji, než byly v kontejneru a seřízneme je na první očko. Na zimu je vhodné klematisy chránit před promrznutím silnější vrstvou chvojí.
Já s clematisy teprvě začínám, takže osobní rady nemůžu dát.

panidana - (29) - 96.2 (?), 3.12.2009 18:59

K radě paní Danny není co dodat, snad jen, že jsou vápnomilné - do půdy přidejte trochu staré omítky, to chvojí stačí jen u mladých rostlin, většinou jsou zcela mrazuvzdorné. V předjaří při sestřihu přidejte cererit nebo něco podobného.

All - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (125) - 70.229 (?), 3.12.2009 19:30

Na zahradě mám clematis 4 roky. Nikdy moc nekvetl a vypadal bídně. Letos v březnu jsem ho chtěl zničit, tak jsem ho ručne vyškubnul. Asi špatně, protože ze zbytku vyrostl asi do 3 metrů a náherně vykvetl. Chtěl bych se zeptat, jestli ho mám z jara (tentoktát) sestřihnout u země, nebo jestli ho mám nechat a on zase krásně vykvete ňa loňském dřevě.

Díky za radu HS

panidana - (29) - 96.2 (?), 3.12.2009 22:32

Dobrý den, jesliže jste ho na jaře utrhl u země a on krásně kvetl, tak je to plamének kvetoucí na letošním dřevě- jenom na letošních výhoncích- takže je to jasné, řežtě ho v předjaří tak jak to píše paní danny.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz