Zkrácení bambusu

host - 232.50 (?)
12.3.2014 23:29

teoreticky by se měl dát ten bambus (dračena) nařezat na špalíčky s jedním nebo několika kolínky a dát zakořenit do vody, ale stalo se mi několikrát še špalíčky zežloutly a chcíply - nevím čim to je

navíc jsem dala radši na horní řeznou ránu štěpařský vosk, jinak te vnitřek začal sesychat a stejně chcípnul

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
GeForce4 - (9) - 76.175 (?), 18.6.2013 23:03, zobrazeno: 14268x

Dobrý den, prosím vás moc o radu.
Koupila jsem si před pár lety takový ten okrasný bambus bez listů, se stočeným vrcholkem a dále uříznutý. Zasadila jsem ho do květináče, a dnes už je z něj obrovská rostlina, a já už přestávám mít místo, kam ho dát. Dva jeho oddenky se mi podařilo naklonit nad květináč, do kterého mi krásně zakořenily. Chtěla bych je osamostatnit, ale nejsem si jistá řezem a následnou péčí.
Větší starosti mi ale dělají dva výhonky, které rostou přímo z květináče, jsou už velmi statné a jeden měří asi metr, druhý asi 2 metry. Budu muset určitě přistoupit ke zkrácení, ale bojím se toho. Bylo by fajn, kdyby se mi podařilo i ty uřezané části zakořenit, ale nevím jak. Koupila jsem si růstový aktivátor kořenů, ale nikdy jsem s tímto nepracovala.
Děsím se toho, protože kamarádce po takovém zásahu uvadla celá rostlina.
Neměl by pro mě, prosím, někdo radu, jak svému bambusu ublížit co nejméně? Moc vám děkuji, Veronika.

GeForce4 - (9) - 76.175 (?), 2.7.2013 20:19

Prosím, nikdo mi neumí poradit?

GeForce4 - (9) - 76.175 (?), 3.7.2013 17:53

No, je to tahle rostlina. Nevím ale, jak ji mám řezat? hned u základu, nahoře, nebo kde?

host - 1.10 (?), 3.7.2013 13:45

Veru, je to opravdu bambus? Není to náhodou dracena, ale v obchodech ji pojmenovávají jako "lucky bamboo". Pokud je to dracena, po uříznutí lze zkořenit, není to nic složitého, ochotně pouští kořínky.

host - 219.135 (?), 16.12.2013 12:48

Uřezané části bambusu můžete zakořenit tak že ponoříte stonek do vody měl by zakořenit, váž 2 metroví bambus uřízněte v půlce asi s 5až15 listy, kus který je ponořený očistěte od listů přeji vám pěkný růst bambusu.

host - 232.50 (?), 12.3.2014 23:29

teoreticky by se měl dát ten bambus (dračena) nařezat na špalíčky s jedním nebo několika kolínky a dát zakořenit do vody, ale stalo se mi několikrát še špalíčky zežloutly a chcíply - nevím čim to je

navíc jsem dala radši na horní řeznou ránu štěpařský vosk, jinak te vnitřek začal sesychat a stejně chcípnul

host - 165.38 (?), 14.3.2014 20:03

V našich podmínkách je lepší zakořeňovat v písku, rašelině, nějaké směsi, lepší na spodním teple, v letním období. Ty koupené klacky jsou vyzrálé, když je říznete, tolik nezasychají. Nové přírůstky tak kvalitní nebývají. Jestli můžu radit, tak špalíčky by měly mít nejméně tři kolínka, ne jen jedno, dvě. Řezná rána by měla pár dní zasychat, hojit se, teprve pak je připravená na založení do substrátu, do vody. I.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz