Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Již v době uveřejnění tohoto dotazu, mne tato rostlina velmi zaujala. Lákala mne představa, že by se i u mě v bytě, jen tak sama od sebe, šplhala svým osobitým a zajímavým způsobem po zdi. Myslel jsem si, že najít tak zvláštní rostlinu na webu, nemůže být problém. Jenže ouvej. Prošel jsem web křížem a nic. Krážem to snad ani nejde vzhledem k obsáhlosti toho media a také mých časových důvodů. Tak jsem si vyhledal asi tři odborníky v zahraničí, o kterých jsem si myslel, že by mi mohli pomoci. Bohužel, ani jeden se neozval. Využil jsem tedy „své známosti“ jedné ochotné pracovnice známého výzkumného ústavu zabývajícího se flórou. Ani její vysoká odbornost a odbornost jejich spolupracovníků nepřinesla očekávaný výsledek. V tomto čase jsem poprvé podlehl beznaději. Byl jsem ve stavu tak hluboké krize, že jsem dokonce pojal podezření, zda zveřejněná fotografie není povedenou fotomontáži. Při brouzdání internetem, samozřejmě najdete bezpočet krásných a zajímavých rostlin, které ke svému vzrůstu používají úponky. K předmětu svého zájmu se přichycují v zásadě čtyřmi způsoby, ovinutím, adhezí, vrůstáním (jemných kořínků) a snad dokonce i využitím podtlaku. Popínavé rostliny a mechanismus jejich úponků zaujaly i samotného Darwina.
Problém je v tom, že převážná většina rostlin využívá prvně jmenovaného principu. Nenechávejte bez povšimnutí svůj loubinec na fasádě. V říši rostlin není zřejmě jeho přichycování tak běžnou záležitostí.
Pro mne už zbývala poslední možnost. Bez dovolení zadavatelky, zveřejnit její fotografii na podobných cizojazyčných forech a čekat až tento způsob zabere. Jak to dopadlo?
Reakcí nebylo mnoho a pokud už nějaká, vždy s kondicionálem. Mne výsledek neuspokojil. Rostlina a důkaz, že je to zrovna tato, nenalezen!
Tvrdit, že je to na 99% to či ono na základě úponků je odvážné. To by to mohla být i nějaká exotická okurka. Spíš však bude patřit rodově či přímo k něčemu, jako je Cobaea, Saritea, Ampelopsis, Pyrostegia, Mactadyena, Pandeora …….?
Určitě by k identifikaci dopomohlo výrazně lepší foto, detaily a především květ, byl-li kdy. Prosím tímto zadavatelku Lenču, bude-li ještě kdy zde, zda by se v tomto směru nemohla polepšit. Mne osobně by i velmi zajímalo, jak k této rostlině přišla. Pátrat již zřejmě po ní nebudu. Podruhé jsem propadl beznaději, a tak podávám tuto svoji rekapitulaci a podávám i kapitulaci.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 15 a číslo 18.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika