Kokosová palma



host - 102.169 (?)
2.2.2018 17:07

zdravim. prekryjte orech sackem na potraviny po zaliti. ne uplne na tesno at ma vzduch a neudela se plisen. a uvidite jak bude mit vlhko :D ja jsem zkusila test vysadila jsem do zahrady a opet orech prekryla a zatim se drzi :D 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  21,  22,  23,  24,  25  >   
                     
host - 114.58 (?), 17.9.2011 11:16

Tak já budu mít pomalu kokosovou palmu pul roku, a celkem se jí daří tak jsem si pořídil ještě jednu, zhrozil jsem se po tom co jsem uviděl na internetu že je to chyták atd.. já osobně je denně rosím z obou stran listů aby měli dostatek vlhkosti, už mi jednu napadly i svilušky ale myslím že jsme to zvládli, kdyby jste chtěli rád přiložím foto, na kokos občas pokládám bavlněný vlhký ručník aby oříšky trochu změkly, zalévám jednou týdně, a občas jedno za 14 dní přihnojím obyč hnojivem pro pokojovky, mám je na jižní straně okna a doufám že to budou palmičky zvládat :-)kdyby jste měli někdo nějaké dotazy nebo třeba rady určitě se ozvěte :-)

Lukáš D.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 79.33 (?), 27.5.2012 22:37

Dobrý den.Chci se zeptat jestli můžu kokosovou palmu pěstovat v létě u bazénu.Je zde polostín.Ráno stín a odpoledne kolem 15 hodiny na místě kde mám palmu slunce.Děkuji Lidka.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 13.140 (?), 6.8.2012 14:45

tato rostlina potřebuje bohatou zálivku, vysokou vlhkost a dobře živenou zeminu.Já sám ji pěstuji v podkrovním bytě, tak teplota vyhovuje a vlhkost provádim častým kropením od ořechu až po listy a pěkně se ji daří.Vyhněte se přímému slunci.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 102.169 (?), 2.2.2018 17:07

zdravim. prekryjte orech sackem na potraviny po zaliti. ne uplne na tesno at ma vzduch a neudela se plisen. a uvidite jak bude mit vlhko :D ja jsem zkusila test vysadila jsem do zahrady a opet orech prekryla a zatim se drzi :D 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 38.37 (?), 21.10.2012 13:46

Dobrý den,

mám palmu vypěstovanou z kokosového ořechu klasika bez exocarpu (hypermarket), zasadil jsem ho přesně před rokem, to co tady čtu mi připadá jako komix pro pobavení:-) Co všechno může ovlivnit zdárné pěstování:-D (flíček na kokosovém ořechu, flíčky na listech a pod.) Zvlášť fotka palmy staré 2-3 roky... Nechápu jak by ji za tu dobu mohlo vyrůst pouze 9 listů:-) Je to nejrychleji rostoucí palma na světě. Z palmy co mám chci udělat takovou polobonsai má teď asi 11tý list a měří od ořechu 70cm po špičku nejnovějšího listu. :-)  nevytahuje se a krásně roste. Možná tomu nikdo z vás nevěří a proto přidávám fotku. Listy se už krásně dělí.  Přece jen lepší 1x vidět než 30x slyšet.

K letnění palmy - letnění není na škodu u jakékoliv rostliny, víte že kokosové palmy rostou i v oblastech, kde občas přejde krátkodobě mráz? Tam je lidé zakryjí a rostou i několik let - většinou dokud nepřerostou ochranu proti mrazu. viz Florida čas od času tam napadne sníh (trošku). Palmy omrznou a rostou dál - jen netvoří plody. Letnění se mi v polostínu osvěčilo pěkně pod javorem. Zvláště, když jsou teplé deště to není na škodu. Večerní teplota by neměla být pod 15st. Měl jsem i 10st a nic se nepřihodilo. Hlavně dát do polostínu - jinak se spálí listy. Jo jinak tohle platí pro Jižní Moravu ;-) Nevím jak pro zbytek ČR.

Dokonce jsem viděl i pár snímků palem na Kanárských ostrovech nebo polopoušti na západu USA - myslím, že ani ta vlhkost vzduchu nebude tak rozhodující jak se myslí.

Moje postřehy z pěstování:

Teplota přes zimu -  teplota v místnosti je někdy i 16stupňů. - palma reaguje pomalejším růstem až zabržděním. Zálivka se musí omezit.

V létě - roste hodně rychle, list za 8-10 dní při t= 20 - 35st. - je to fofr růst. Tak rychle roste snad jen banánovník:-)

Je pravda, než jsem na všechno přišel, oslovil jsem hodně lidí z tropických a subtropických oblastí prostřednictvím zahraničních fór (Hawaii, Florida, Chorvatsko, Španělsko - kanáry). Asi 5 let jsem dělal různé pokusy s klíčením a dnes vím jak 100% dosáhnout úspěchu při klíčení.  Pokud palma na obrázku přežije zimu vydám publikaci o kokosových palmách a jejich pěstování u nás. Podrobně popíšu co a jak si udělat, aby se pěstování dařilo. Přidám nákresy, a nějaké elektrotechnické vymoženosti, které zvládne zkonstruovat i laik :-) A možná i nějaké recepty:-D Jednu věc můžu říct na rovinu. Záleží na tom jaká odrůda se doma pěstuje, zakoupenou palmu bych nedoporučil - většinou se jedná o odrůdu tall = obří listy vysoký růst, nevhodnost jako pokojová rostlina - taky se mi moc neosvědčila a hlavně nějak moc neroste. před 10 lety jsme měli vyjimku a měli jsme ji asi 3 roky, ořech odpadl a palma vesele rostla a nepotřebovala jej. Po přesazení a špatné redukci kořenů uhynula. Pro pěstování v bytě se spíše hodí odrůdy dwarf. Taky lépe snesou pěstování v kětináči - v Brazílii jsou často k vidění jako mobilní zeleň. Hypermarketové ořechy (ty k jídlu) jsou často dwarf - z menší palmy se ořechy na plantážích lépe sklízí - a tak je větší pravděpodobnost, že budete mít právě dwarf.

přesazování a (redukci kořenů - opatrně) bych doporučil v červnu až červenci)

Jinak bych doporučil do vyhledávače zadat bonsai kelapa - je to většinou v malajštině. V podstatě je to "bonsai" z kokosu. Píšou, že čím menší je palma, kterou člověk najde, tím je větší pravděpodobnost dalšího pěstovnání. A ty vytáhnuté z obchodu rozhodně popisu neodpovídají.

Téměř všechny palmy z hyprmarketu jsou z holandska, skleník není nejspíš moc osvětlen - palmy se vytahují, živyny z kokosu ji vystačí aby přežila zimu, pak se prodávají asi od jara jak dorostou. Taky vlhkost asi nebude taková jako je doma a možná si pak hůře zvykají.

Pro porovnání k moji vyklíčené jsem zakoupil v TE..O palmu se stejným počtem listů - bohužel přežívá tak tak, šklebí se a myslím to ani nerozdejchá.

Vyklíčené jsem měl dvě - jednu jsem nechal ve škole ve skleníku Zahradnické fakulty Lednice - roste slaběji než co mám doma, ale je kompaktnější a hezčí. Nenaklání se za světlem.

Ať se daří pěstování

S pozdravem Ondřej

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 38.37 (?), 21.10.2012 13:57

snad se podaří připojit ten obrázek

Kokoska
Kokoska
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 87.89 (?), 25.11.2012 0:18

Já jsem taky po pár letech něco o kokoskách zjistil. Mám jednu z obchodního řetězce, už asi 3 roky, má skoro 2 metry a má už dospělé listy, letos dokonce začal sílit kmen a oddělují se trsy vláken. S klíčením mám také nějaké zkušenosti, ale vždy jsem měl problém po vyklíčení, že klíček později uhnil. Teďka mám k dispozici už naklíčený kokosový ořech z obchodu, tak zamýšlím co sním.

Cocos nucifera
Cocos nucifera
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 38.37 (?), 20.12.2012 19:45

Ahoj,

Palma vypadá super. Připomíná mi hodně odrůdu Jamaican tall. Je moc pěkná a vypadá k světu...  Před 10ti lety jsme měli doma taky tenhle kultivar, dorostla brzo ke stropu, dům byl v té době novostavba, hrozně vhko bylo z čersvých fasád a rostla nedaleko lampičky s úspornou žárovkou, pod kterou mamka pletla, tak se palma dožila asi 4 let.  nepřežila po přesazení.

No o zahradnictví jsem v tu dobu taky toho moc nevěděl;-)

Jinak plánuju napsat na zahraničních fórech jestli by mi někdo neposlal nějaké superdwarf, na Hawaii vím o jednom člověkovi co na zahrádce má hodně zakrslíka, tak by mohla být super.Ono je rozdíl jestli má palma listy 8m, 4m nebo 1,5m :-)

Kokosky sou fakt asi nejzajimavější rostliny co se týče indoor pěstování. Takovej ten pověstnej druh kterej nikdo nedoporučuje.

Na fakultě mi taky kde kdo navykládal jak spotřebuje živiny v kokosu a uhyne, palma ve skleníku má kokos upadený, praskl a uhnil. Palma roste dál, tak uvidíme.

Jinak vidím, že se tu přeci jen někteří úspěšní pěstitelé vyskytují;-)

Jestli je tu uživatel, který má příspěvek výše s přiloženou fotografií rád si stebou sdělím nějaké informace.

Jinak dopěstovat naklíčenou z obchodu už není nic těžkého;-) přeci jen těch zralých ořechů nechodí kvanta.

E-mail:

Qndronic(zavináč)seznam.cz

s pozdravem Ondřej

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 241.119 (?), 16.9.2013 0:42

Mám kokosový orech privezený z dovolenky na Maledivách, jedná sa o odrodu Gold Dwarf, no bohužiaľ zatiaľ žiaden náznak toho, že by mal vyklíčiť, mám ho vo vlhkom a teplom prostredí cca. 28 stupňov, zasadil som ho koncom mája. Ako dlho približne trvá kým palma vyklíči?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 87.89 (?), 18.10.2013 18:37
No já si koupil v létě v běžném českém obchodě 3 kokosy, dal sem je do kýble s vodou do zimní zahrady a do 3 týdnů vyklíčily všechny. V současné době jen jeden klíček vydržel a zatím pěkně roste. A Předloni jsem si koupil 5 kokosů a všechny také vyklíčili do 3 týdnů, a to byly v písku. Takže bych řekl, že zhruba ten měsíc to trvá. U nás je dobré dovezené kokosy z dovolených zbavit jejich slupky, která při nedostatečných klíčících podmínkách může bránit v klíčení.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  21,  22,  23,  24,  25  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů10:55
Nářadí pro průklest vysokých stromů9:50
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika