Zpomalení růstu rajčat

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3160) - 6.138 (?)
17.2.2021 10:44

Tak já to přeložím do srozumitelného jazyka. DIF je metoda, která převrací poměr nočních a denních teplot. Tedy topit v noci a snižovat teplotu přes den. Ve sklenících velmi nákladné, ale doma proveditelné, tedy pokud v té místnosti přímo nežijete. Doporučený rozdíl mezi nocí a dnem je 6°C ve prospěch noci. Příklad: 22/23°C v noci (při tom se i dá spát) a 16/17°C přes den. Což už je ale teplota, při které lze špatně trávit v místnosti celý den. Možná ve dvou svetrech.wink

Cool morning je trik, kterým lze šetřit noční energii a to tak, že za rozednění na dvě až tři hodiny snížíte teplotu a pak ji vrátíte do normálu.

Obě metody mají za cíl zkrátit internodia, tedy délky stonků mezi jednotlivými listy.

Milan HP

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3160) - 6.138 (?), 14.2.2021 11:51

Vladimíre, fakt takhle vypadá EM Champion?

Milan

host - 61.157 (?), 14.2.2021 14:38

Dal jsem špafný obrázek.smiley

Vladimír

EM Champion
EM Champion

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3160) - 6.138 (?), 13.2.2021 16:08

Aleno, Tornáda pěstuju pro úrodu, je to ta nejplodnější odrůda, kterou jsem kdy měl (ale to není moc reprezentativní vzorek). Jenže je tu háček, či spíše hák: nejsou odolná ani tolerantní k plísni bramborové. Takže než jsem je stačil loni sklidit, sfoukla mi je plíseň jako svíčku. A co víc, nezachránil jsem z nich snad ani jedno zdravé rajče, kdežto ze Startek jich bylo docela slušně. Pro letošek je nedám, uvědomil jsem si, že nepotřebuju vlastně víc jak 70 kg a také, že to nejdůležitější je chuť a jak dlouho vydrží plodit.

Milan HP

zdenekfm - (29) - 35.215 (?), 14.2.2021 3:41

No právě, že jsou pouze dobré. Myslím chuťově. Co jsem jednou ochutnal Starty, s Tornády jsem skončil. Těm zahradníkům se asi dobře předpěstovávají. Nabízejí je všichni. Také hlavní důvod proč jsem přešel na vlastní sadbu. Loni Starty, Bejbina a divoké. Letos k Startům a Bejbinům dalších devět odrůd po dvě sazenice.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3160) - 6.138 (?), 14.2.2021 9:43

Zdenku, to je přesně to, co se mi dost často stávalo, když jsem ještě kupoval sazenice. Na mou otázku, zda jsou to Startky, vždycky prodejce odpověděl, že ano. Jenže pak se z toho vyklubaly Tornáda a někdy i jiné odrůdy. Dokonce jednou známá koupila semínka "Startek" někde v supermarketu, ale vypěstovala sobě i mně Tornáda.angry Takže jsem se naštval a zahájil rajčatový hokus pokus, to bylo v roce 2017. Už bych se k tomu starému způsobu nevrátil. Navíc ty kupované sazenice se nedají s doma vypěstovanými moc srovnávat: ta stejná práce pro peníze a z lásky má úplně jiné výsledky.smiley

Milan HP

host - 28.103 (?), 15.2.2021 7:45

Já ujíždím na těhlech =)

Rajče Sweet Million

host - 234.145 (?), 16.2.2021 8:05

To nemá chybu... Vysívat rajčata nesmyslně brzy a potom se radit, jak zpomalit jejich růst... To nevymyslíš... Už chystám výsev na příští víkend a nebudu muset nic zpomalovat...

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3160) - 6.138 (?), 16.2.2021 8:49

I příští víkend se může ukázat jako "nesmyslně brzy", pokud si Matka Příroda usmyslí a pošle nám studený květen. Načasování výsevu je tak trochu hádání z křišťálové koule - do budoucnosti moc nevidíme.

Celá tahle debata je jen o tom, jak se dá vyřešit problém, který si způsobíme sami. Nikdo není dokonalý. A vždycky je dobré mít plán B. A heslo "Načasuj správně" sice platí, ale plán B to není.

Milan HP

host - 94.165 (?), 16.2.2021 10:11

Nechemické metody proti vytahování jsou: obrácený DIF a Cool morning.

V.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3160) - 6.138 (?), 17.2.2021 10:44

Tak já to přeložím do srozumitelného jazyka. DIF je metoda, která převrací poměr nočních a denních teplot. Tedy topit v noci a snižovat teplotu přes den. Ve sklenících velmi nákladné, ale doma proveditelné, tedy pokud v té místnosti přímo nežijete. Doporučený rozdíl mezi nocí a dnem je 6°C ve prospěch noci. Příklad: 22/23°C v noci (při tom se i dá spát) a 16/17°C přes den. Což už je ale teplota, při které lze špatně trávit v místnosti celý den. Možná ve dvou svetrech.wink

Cool morning je trik, kterým lze šetřit noční energii a to tak, že za rozednění na dvě až tři hodiny snížíte teplotu a pak ji vrátíte do normálu.

Obě metody mají za cíl zkrátit internodia, tedy délky stonků mezi jednotlivými listy.

Milan HP

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025