Zpomalení růstu rajčat

zdenekfm - (29) - 35.215 (?)
14.2.2021 3:41

No právě, že jsou pouze dobré. Myslím chuťově. Co jsem jednou ochutnal Starty, s Tornády jsem skončil. Těm zahradníkům se asi dobře předpěstovávají. Nabízejí je všichni. Také hlavní důvod proč jsem přešel na vlastní sadbu. Loni Starty, Bejbina a divoké. Letos k Startům a Bejbinům dalších devět odrůd po dvě sazenice.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3156) - 6.138 (?), 14.2.2021 11:51

Vladimíre, fakt takhle vypadá EM Champion?

Milan

host - 61.157 (?), 14.2.2021 14:38

Dal jsem špafný obrázek.smiley

Vladimír

EM Champion
EM Champion

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3156) - 6.138 (?), 13.2.2021 16:08

Aleno, Tornáda pěstuju pro úrodu, je to ta nejplodnější odrůda, kterou jsem kdy měl (ale to není moc reprezentativní vzorek). Jenže je tu háček, či spíše hák: nejsou odolná ani tolerantní k plísni bramborové. Takže než jsem je stačil loni sklidit, sfoukla mi je plíseň jako svíčku. A co víc, nezachránil jsem z nich snad ani jedno zdravé rajče, kdežto ze Startek jich bylo docela slušně. Pro letošek je nedám, uvědomil jsem si, že nepotřebuju vlastně víc jak 70 kg a také, že to nejdůležitější je chuť a jak dlouho vydrží plodit.

Milan HP

zdenekfm - (29) - 35.215 (?), 14.2.2021 3:41

No právě, že jsou pouze dobré. Myslím chuťově. Co jsem jednou ochutnal Starty, s Tornády jsem skončil. Těm zahradníkům se asi dobře předpěstovávají. Nabízejí je všichni. Také hlavní důvod proč jsem přešel na vlastní sadbu. Loni Starty, Bejbina a divoké. Letos k Startům a Bejbinům dalších devět odrůd po dvě sazenice.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3156) - 6.138 (?), 14.2.2021 9:43

Zdenku, to je přesně to, co se mi dost často stávalo, když jsem ještě kupoval sazenice. Na mou otázku, zda jsou to Startky, vždycky prodejce odpověděl, že ano. Jenže pak se z toho vyklubaly Tornáda a někdy i jiné odrůdy. Dokonce jednou známá koupila semínka "Startek" někde v supermarketu, ale vypěstovala sobě i mně Tornáda.angry Takže jsem se naštval a zahájil rajčatový hokus pokus, to bylo v roce 2017. Už bych se k tomu starému způsobu nevrátil. Navíc ty kupované sazenice se nedají s doma vypěstovanými moc srovnávat: ta stejná práce pro peníze a z lásky má úplně jiné výsledky.smiley

Milan HP

host - 28.103 (?), 15.2.2021 7:45

Já ujíždím na těhlech =)

Rajče Sweet Million

host - 234.145 (?), 16.2.2021 8:05

To nemá chybu... Vysívat rajčata nesmyslně brzy a potom se radit, jak zpomalit jejich růst... To nevymyslíš... Už chystám výsev na příští víkend a nebudu muset nic zpomalovat...

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3156) - 6.138 (?), 16.2.2021 8:49

I příští víkend se může ukázat jako "nesmyslně brzy", pokud si Matka Příroda usmyslí a pošle nám studený květen. Načasování výsevu je tak trochu hádání z křišťálové koule - do budoucnosti moc nevidíme.

Celá tahle debata je jen o tom, jak se dá vyřešit problém, který si způsobíme sami. Nikdo není dokonalý. A vždycky je dobré mít plán B. A heslo "Načasuj správně" sice platí, ale plán B to není.

Milan HP

host - 94.165 (?), 16.2.2021 10:11

Nechemické metody proti vytahování jsou: obrácený DIF a Cool morning.

V.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3156) - 6.138 (?), 17.2.2021 10:44

Tak já to přeložím do srozumitelného jazyka. DIF je metoda, která převrací poměr nočních a denních teplot. Tedy topit v noci a snižovat teplotu přes den. Ve sklenících velmi nákladné, ale doma proveditelné, tedy pokud v té místnosti přímo nežijete. Doporučený rozdíl mezi nocí a dnem je 6°C ve prospěch noci. Příklad: 22/23°C v noci (při tom se i dá spát) a 16/17°C přes den. Což už je ale teplota, při které lze špatně trávit v místnosti celý den. Možná ve dvou svetrech.wink

Cool morning je trik, kterým lze šetřit noční energii a to tak, že za rozednění na dvě až tři hodiny snížíte teplotu a pak ji vrátíte do normálu.

Obě metody mají za cíl zkrátit internodia, tedy délky stonků mezi jednotlivými listy.

Milan HP

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí7:25
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025