Žloutnutí a následné zčernání listů rajčat

Monasek - (16) - 39.84 (?)
9.5.2014 12:51

Ještě jsem zapomněla dodat, že rajčata přestaly růst, už asi tři týdny se ani nehly

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Monasek - (16) - 39.84 (?), 9.5.2014 12:33, zobrazeno: 22004x

Dobrý den,

letos poprvé pěstuji rajčata. Sazenice jsem si vypěstovala z namořených semínek v Lignohumátu. Byly krásné, silné, bohaté, listy tmavě zelené. Rostly mi před očima. Najednou jsem zpozorovala, že už nějak nerostou, listy začaly odspodu žloutnout, až odumřely, celé docela zesvětlaly a nerostly. Měla jsem je celou dobu v kelímcích od jogurtu za oknem, nejdříve ve výsevním substrátu, pak jsem přesadila do univerzálního. 1x týdně zalila zálivkou s Lignohumátem, jinak jsem zalívala vodou. Ještě nedávno jsem dala 4 krásné sazenice sousedce a ta včera donesla na zahradu půlmetrové bohaté, krásně zelené obří sazenice, kdežto moje mají tak 10 cm, jsou žluté, světlé a bez života. Tchýně mi poradila, ať je dám už ven, že jim není doma dobře, tak jsem je dala ven, polovina rajčat začala černat. Kde se stal problém a jak to můžu napravit? Sousedka tedy dala mé sazeničky z kelímku do větších nádob, může být tedy chyba, že byly mé sazenice v kelímcích?

Monasek - (16) - 39.84 (?), 9.5.2014 12:51

Ještě jsem zapomněla dodat, že rajčata přestaly růst, už asi tři týdny se ani nehly

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 9.5.2014 12:55

jj "čínské" univerzální substráty mají málo hnojiv a sousedka přihnojovala či dala do substrátu s Kristalonem na 6 týdnů.

Monasek - (16) - 39.84 (?), 9.5.2014 13:03

Dalo by se říct, že se jim přestalo dařit po přesazení do uni substrátu, kdežto sousedka přesadila do substrátu pro rajčata a papriky. Takže špatný substrát mi zmrzačil rajčata? Dá se to ještě nějak zachránit? Malá převislá rajčátka jsem dala do truhlíků a posypala Cereritem, obyčejná keříčková rajčata jsem dala na záhon, ale vypadají bídně a začaly černat. Mohlo se i stát, že měly třeba v kelímku málo místa, proto nerostly? Při přesazení jsem z kelímku vytáhla téměř samé kořeny, kelímek byl totálně zaplněný kořínkami

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 9.5.2014 13:18

Cererit je pomalu působící spíše zásobní hnojivo. Právě kvalitní rychlepůsobící hnojiva (typu Kristalon, Plantacote aj.) jsou to, proč jsou některé substráty dražší než jiné.

Doporučuji přesadit do substrátu, co s úspěchem použila sousedka. Papriky i rajčata sice budou mít trochu zpoždění, ale určitě jim to neublíží. Teplotu stále je lepší mít nad 15°C i v noci, což venku zatím není.

Monasek - (16) - 39.84 (?), 9.5.2014 13:22

A co Hoštické hnojivo na rajčata a papriky? To má sousedka :-)

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 9.5.2014 13:27

Jestli jste pannou v oblasti pěstování paprik a rajčat, dělejte to přesně jako sousedka a pokud možno ve stejném pořadí.

Hoštiické si nechte na přihnojení po výsadbě na záhonek - platí pro něj totéž co pro cererit. Nenechte se odradit, napoprvé je to vždy těžší...

Monasek - (16) - 39.84 (?), 9.5.2014 13:35

Tak zajímavé je, že mám i papriky, které mám krásné a už i kvetou a jsou úplně stejně pěstované, jako ty rajčata. Stejně jsou přesazené do uni substrátu, stejně jsou zalévané, jen byly v jiné místosti za oknem. Takže zřejmě paprikám tento substrát nevadil. Radíte mi tedy koupit Kristalon a Hoštické hnojivo používat jen jako zálivku 1x týdně? Spíš je pro mě teď aktuální, jak zachránit ty moje rajčátka? Jsou už zasazené v zemi, záhon je pohnojený koňským hnojem, zalité Hoštickým hnojivem, nic víc. V truhlíkách, kde mám rajčata je už nasypaný Cererit. Lze tedy ještě použít ten Kristalon nebo v jakém odstupu času? A ještě by mě zajímalo, kdy a jaký postřik použít proti plísním?

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 9.5.2014 13:38

Kristalon start podle návodu, Hoštické až za měsíc - také podle návodu.

Monasek - (16) - 39.84 (?), 9.5.2014 13:41

A když už mám v truhlících nasypaný ten Cererit? Tak k němu mám přidat i ten Kristalon Start? Našla jsem na netu i Kristalon zdravé rajče a paprika.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Péče o jezírko na chtě4.7.2025
Péče o jezírko na chtě3.7.2025
Jak větrat místnost bez okna2.7.2025
Jak větrat místnost bez okna2.7.2025
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz