Ešte by som rád prispel svojou skúsenosťou so substrátmi. So substrátom na paradajky som nikdy nemal problém, až tento rok. Prvý výsev paradajok do skleníka som robil do substrátu z českého hobby marketu, úspešnosť bola okolo 95%, rastlinky pekne prosperovali a už sú v skleníku.
Druhý výsev pre výsadbu vonku som robil do iného sustrátu z miestnej predajne, vyliezla len necelá polovica, a z tých čo vzišli, časť odumrela keď odpadli klíčne lístky, časť mala zdeformované klíčne lístky a rastlinky sa trápili, zbytok (cca tretina) rástol normálne. Paradajky pestujem už roky a toto sa mi ešte nestalo.
Keď som videl ako sa to vyvíja, tak som po cca 2 týždňoch urobil záchranný výsev, tentokrát do substrátu z Lidlu. Takmer všetky semiačka pekne vyklíčili, rastlinky pekne rastú a prosperujú, aj keď je na nich vidieť to meškanie dvoch týždňov.
Takže by som to zhrnul, problémy so substrátom sa podľa mojich skúseností prejavia hneď po výsadbe, tento problém so skrútenými listami spôsobila príliš vysoká teplota v skleníku cez deň.