Záhada Kristalonu (zdravé rajče a paprika)
|
|
 |
 |
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3145) - 208.138 (?) 21.1.2023 20:32
Já nevím, nezkoušel jsem to. Předpokládám, že pokud jsou deště byť jen mírně kyselé, rozpustí se postupně i uhličitan vápenatý. Ale možná se to jen zaplavilo do půdy. Otázka je, zda je ten vápník vlastně vůbec zapotřebí. Ale vlastně asi o nic nejde: ten vodní kámen rozhodně neuškodí.
Objevuje se vám ve skleníku suchá hniloba? Pokud ne, není nejspíš co řešit. A pokud ano, myslím, že v horkém létě spíš účinkuje postřik na list. Ledek vápenatý (1%) nebo Wuxal Calcium. Přes listy se do rostliny ten vápník dostane. Ale abyste se vyhnul SH u plodů, je asi třeba ten postřik aplikovat už před začátkem jejich vytváření. A ještě otázku: máte ve skleníku vyvýšené záhony? Ty se totiž snáz prohřívají.
Milan HP
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 21.1.2023 13:09
Snad to jen písek nebude... Jinak to pro rajčata ve skleníku bude špatné... Ale letos budu sadit jen málo, od lonska mám kečupu a protlaku dost a sušená jsou tam ještě od předlonska. Už nemám u soupravy zdravé rajče tu složku dusík s vápníkem. Kupovat nebudu, uvidím co řeknou na ten vodní kámen. Já nesnáším čerstvé okurky (letošní), hlavně když jsou uvnitř špatně zeleželé... Brrr.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3145) - 208.138 (?), 21.1.2023 16:31
Upřímně, mám pochybnosti o tom, zda ten vodní kámen je vůbec rozumně rozpustný. Je to především uhličitan vápenatý, tedy materiál, ze kterého jsou vaječné skořápky a šnečí ulity. U mne na zahradě šnečí ulita vydrží roky. A pamatuju zde diskuze, zda se rozpouští mleté vápenné skořápky v záhonech. Pokud jsou deště mírně kyselé, postupně se rozpustí, ale velmi, velmi pomalu. Počítám, že něco podobného bude s tím vodním kamenem.
Mnozí zahradníci tvrdí, že u většiny půd je zbytečné přihnojovat vápníkem. Že je ho tam obvykle dostatek, ale problém nastává při vysokých teplotách půdy, kdy kořeny rostlin ztrácejí schopnost ten vápník přijímat. Moje balkónová zkušenost to potvrzuje. První roky jsem měl suchou hnilobu jak na paprikách, tak na Startkách a koktejlových rajčatech. Tak jsem jim do půdy přidával mletý dolomitický vápenec. Žádná dramatická změna nenastala, ten dolomitický vápenec se jen shromáždil okolo výtokových otvorů. Loni a předloni jsem jim vápník nedal, ale zastínil jsem kontejnery. Papriky byly naprosto zdravé a u rajčat jsem měl SH jen u několika plodů bifteků. Ty jsou na SH velmi citlivé. No a na chalupě jsem změnil geometrii rozsazení rajčat tak, aby jedno druhému stínilo kořenový systém. A to také pomohlo. Dřív jsem jim kořeny směřoval k jihu a SH dost řádila.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 21.1.2023 16:46
Zásoba dolomitického vápence už také došla. Já zalévám skleník jen deštovkou a přemýšlím, jestli v tom není problém. Protože když vidím, že máme v podzemní vodě tolik usazenin, možná by stačilo změnit zdroj. Ale zalévejte pitnou, to by se už finančně nevyplatilo asi pěstovat nic... Loni jsem pod dvě jabloně, které hodně mají problém s hořkou pihovitostí, dal vodní kámen z našeho bojleru a taky to nebylo zrovna málo. Bud se to rozpustilo a nebo někde ztratilo...
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3145) - 208.138 (?), 21.1.2023 20:32
Já nevím, nezkoušel jsem to. Předpokládám, že pokud jsou deště byť jen mírně kyselé, rozpustí se postupně i uhličitan vápenatý. Ale možná se to jen zaplavilo do půdy. Otázka je, zda je ten vápník vlastně vůbec zapotřebí. Ale vlastně asi o nic nejde: ten vodní kámen rozhodně neuškodí.
Objevuje se vám ve skleníku suchá hniloba? Pokud ne, není nejspíš co řešit. A pokud ano, myslím, že v horkém létě spíš účinkuje postřik na list. Ledek vápenatý (1%) nebo Wuxal Calcium. Přes listy se do rostliny ten vápník dostane. Ale abyste se vyhnul SH u plodů, je asi třeba ten postřik aplikovat už před začátkem jejich vytváření. A ještě otázku: máte ve skleníku vyvýšené záhony? Ty se totiž snáz prohřívají.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 21.1.2023 21:23
Loni jsem přesunul skleník o jeho jednu šířku na nové místo a to vždycky byly nádherné úrody. Podařila se ale jen paprika. U rajčat byl problém s příjmem živin, vápník se dařilo dodávat, bez toho by byla suchá hniloba i u papriky. Ale draslík byl v háji a odrazilo se to na kvalitě plodů, místo toho abych je natrhal do beničky na "trh" zavařoval jsem. Dusíkem nepřehnojeno, nebyla tam žádná džungle. Já nejsem příznivcem vícesložkových hnojiv. Zkoušel jsem i jiné druhy Kristalonu a mylím, že je lepší dodávat každou živinu zvlášt. Vyvýšené záhony nemám. Prostě se stalo něco, co narušilo rovnováhu ve skleníku, ale dělám pořád všechno stejně. Ten vodní kámen dávám nejen pro ten vápník, ale určitě je tam nějaké železo a snad i jiné stopové prvky. Nemám toho ale žádné lány, takže to neberu nijak tragicky, jde jen o to, že člověk zbytečně vydá pěníze za nějaké přípravky a stejně se uspokojivého výsledku nedobere. Tak tam letos dám ten kámen a uvidím. Potřebuju jen na přímý konzum.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3145) - 208.138 (?), 21.1.2023 22:50
Ano, ten vodní kámen má i jiné minerály a prvky. Téměř určitě neublíží.
Ale pokud chybí draslík, asi by bylo třeba ho doplnit. Mně se docela osvědčuje síran draselný. Dostaly ho moje domácí "zimní" rajčata a Bejbina už kvetou ve druhém a třetím patře. A malé plůdky se viditelně zvětšují.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 22.1.2023 10:15
Já si k těm pár rajčatům do skleníku přivezu v první řadě dvoje kolečka čerstvé hlíny a trochu kompostu. Já ještě letos nemám ani přísadu paprik a rajčata už vůbec ne. Teda abych nekecal z listopadového výsevu mám tři kousky v truhlíku, ale zatím je držím v chladu, chci je pěstovat za oknem jako chutovku. Budu přesazovat v únoru do většich nádob, nekvetou, už jsem je jednou zastříhl a nechal vyrůst znovu ze zálistků.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3145) - 208.138 (?), 22.1.2023 15:57
Takže patříte do Klubu zimních pěstitelů. Byť jen s 3 kousky. Jakou jste dal odrůdu?
Přísadu paprik už mám v sadbovníku (dávám je dřív kvůli vyšší poloze), ale rajčata dávám ve dvou várkách. Pro svou zahradu kolem 15.2. a pro zahrady v nižších polohách tak kolem MDŽ. No a většinou v dubnu je ty svoje lifruju do balkonovníků. Tam jim můžu případně i přitopit.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 22.1.2023 17:23
Rajče tyčkové koktejlové Spencer. Semena měla použitelnost do roku 2016. (staré zásoby, nalezené) Vylezla jen 4, ale rostou jen 3. Tomu čtvrtému se nechce. Ale rozhodně nemám nějaké výstavní sazenice. Rajčata zatím rostla samovolně ponechána vlastnímu osudu s občasnou zálivkou. Já letos potřebuju napěstovat hlavně zelí na krouhání, ale jen tak do jednoho škopku.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3145) - 208.138 (?), 22.1.2023 19:22
Tady jsme na nevhodném vlákně. Odpovím vám na Rajská jablička 2023.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|