Záhada Kristalonu (zdravé rajče a paprika)

host - 62.84 (?) 
18.2.2022 23:40

V každém substrátu dusík je. Podle mne tento dusík pro předpěsování sazenic stačí. To je má zkušenost nehledě na to co uvádějí výrobci substrátů. Kdyby tam nebyl, bylo by to ihned poznat na listech. S dusíkem je potřeba hnojit opatrně, protože rostliny jsou náchylné na jeho předávkování, což u fosforu nehrozí.

Vladimír

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3147) - 208.138 (?), 19.2.2022 0:04

Souhlas. Některé substráty jsou naopak trochu dusíkem přehnojené. Jenže já si dělám tu svoji směs z jílovky (ne přímo na výsev) a tam přidání trochy dusíku asi neškodí. Loňské a letošní výsledky předčily mé očekávání. V minulosti jsem fosfor zanedbával a nakonec jsi viděl tu moji džungli. A taky jsem, myslím, podceňoval draslík. Dokonce jsem už začal mít podezření, že to mé usychání listů mohlo být, alespoň částečně, způsobeno nedostatkem draslíku. Letos jsem ho přidal snad včas a ten můj problém se dramaticky snížil. Stále se učím, stále zkouším. To prostě není "Hup na krávu a je tele".laugh

Milan

Mir - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (136) - 36.244 (?), 19.2.2022 11:32

Milane, myslím, že není až tak podstatné, kterou složkou začneš, že se to střídáním časem srovná. Míra

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3147) - 208.138 (?), 19.2.2022 13:46

Míro, ale já kvůli tomu vyřadil to hnojivo z repertoáru. Ten dusík v tom modrém pytlíku je dost v amoniakální formě, takže velmi snadno přístupný rostlině. Takže nastartuje přehnaný růst zelené hmoty, jenže rostliny jsou slabé. Jasně, u velkých rostlin už je to pak asi fuk, čím začnu. 

Milan

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3147) - 208.138 (?), 20.1.2023 16:23

Záhada Kristalonu vyřešena. Koupil jsem nové balení s novým návodem. A tam je dávkování sice stejné, ale v obráceném pořadí. Tak, jak to bylo na internetu.

Takže jsem zahájil hnojení tou NPK složkou asi týden po přepikýrování. A dával jim tu složku po 3 týdny. Efekt je naprosto jasně viditelný: sazenice jsou mnohem silnější a mnohem méně vytáhlé než dřív. Vápník z N/Ca složky budou potřebovat teprve až začnou kvést a tvořit plody. Podstatou dobré sazenice je silný kořenový systém. Bez fosforu k tomu nedojde.

Cererit má sice fosfor, ale nízký obsah draslíku. A pokud dostávaly mé rostliny pouze ten, zasychaly jim spodní listy ve velkém. Po přidání síranu draselného se to sice stále děje, ale v podstatně nižší míře - tak ze třetiny, a to pouze u rajčat, u paprik to zmizelo úplně. Ovšem stále jsem přesvědčen, že se jedná o nějakou infekci, draslík jen pomáhá imunitnímu systému rostliny.

A ještě jedno zjištění: pokud dojde NPK složka, lze ji nahradit Kristalonem podzim. Složení obou jsou si velice podobná.

Milan HP

host - 28.103 (?), 20.1.2023 18:30

Cererit používám začátkem sezony jako startovací hnojivo, jakmile rostliny přesadím celou sezonu používám krystalon podzim. Jednou za dva týdny.

Jak se říká kdo maže ten jede, v tomhle případě kdo hnojí, ten se zásobami doma zbrojí =D.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3147) - 208.138 (?), 20.1.2023 23:10

Dospěli jsme tedy metodou pokus - omyl (tedy alespoň jáwink) k podobným závěrům. Škoda, že jste mi to neřekl dřív. Mohl jsem si ušetřit to tápání (ale přiznávám, že mě baví). 

A mé police se prohýbají pod zavařenými zásobami. smiley

Milan HP

host - 81.144 (?), 21.1.2023 7:51
Já jsem letos dostal dvě vědra vodního kamene ze starého bojleru na ohřev TUV. Zkusím tím přihnojit rajčata před výsadbou na trvalé stanoviště. Ke stromům už jsem jednu nádobu rozhodil. Jsem zvědavý na výsledky...

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6653) - 9.142 (?), 21.1.2023 8:54

Mně se osvědčilo při přepichování dát do každého kelímku jednu granuli Cereritu. Je to sice piplačka, ale už to přepichování je piplačka. K těm zásobám, je to vaše věc, mně do toho nic není, ale moje zkušenost je že co se nesní do roka, je zbytečné vyrábět. Ztratí to kvalitu, zapomene se na to a nakonec se to vyhodí. V tomto případě skutečně cesta není cíl. Škoda nákladů.

host - 214.246 (?), 21.1.2023 12:37

Souhlasím, že zásoby jsou problém. Teď stale beru loňské okurky a ještě já trpím nějakou zabranou to někomu dát. Aby to nebylo moc meké. Přitom kolikrát napr. v hospodě jsem dal do pusy okurky které bych doma vyplivnul.

Ten vodní kamen z brojlerů je někdy taky písek.No slyšel jsem to. Je to jako odkalovak co se tam dostane už nejde ven. Tepla jde zhora.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz