Záhada Kristalonu vyřešena. Koupil jsem nové balení s novým návodem. A tam je dávkování sice stejné, ale v obráceném pořadí. Tak, jak to bylo na internetu.
Takže jsem zahájil hnojení tou NPK složkou asi týden po přepikýrování. A dával jim tu složku po 3 týdny. Efekt je naprosto jasně viditelný: sazenice jsou mnohem silnější a mnohem méně vytáhlé než dřív. Vápník z N/Ca složky budou potřebovat teprve až začnou kvést a tvořit plody. Podstatou dobré sazenice je silný kořenový systém. Bez fosforu k tomu nedojde.
Cererit má sice fosfor, ale nízký obsah draslíku. A pokud dostávaly mé rostliny pouze ten, zasychaly jim spodní listy ve velkém. Po přidání síranu draselného se to sice stále děje, ale v podstatně nižší míře - tak ze třetiny, a to pouze u rajčat, u paprik to zmizelo úplně. Ovšem stále jsem přesvědčen, že se jedná o nějakou infekci, draslík jen pomáhá imunitnímu systému rostliny.
A ještě jedno zjištění: pokud dojde NPK složka, lze ji nahradit Kristalonem podzim. Složení obou jsou si velice podobná.
Milan HP