Vyhrievany sklenik



Stránky: 1,  2   
pl31 - (35) - 98.91 (?) 
9.4.2022 15:12, zobrazeno: 2684x

Dobry den,

Chcem sa spytat aku teplotu je nutne udrzat pocas noci v skleniku v ktorom mam sadenice papriky a chilli?

Vopred Dakujem za rady!

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 208.138 (?), 20.4.2022 22:09

Moc rad se Vám nedostalo. Tak to zkusím já, ačkoliv skleník nemám, natožpak vyhřívaný. 

Vidím to tak, že teplota vzduchu jako takového není zase až tak důležitá, tedy pokud nějak dramaticky neovlivní teplotu půdy. Aby papriky rostly, byť i pomalu, vyžadují teplotu půdy kolem 15°C. Příjem živin pod touto teplotou se dramaticky zpomaluje, případně i zastaví. Té teploty půdy byste měl dosáhnout přes převážnou část dne. A to pak závisí na počasí, tedy kolik tepla bude skleník akumulovat přes den. Před chladnými dny bez slunečního svitu by tedy teplota vzduchu ve skleníku v noci nejspíš neměla klesnout pod 12°C (aby příliš nevychladla půda) a přes den by určitě měla být o dost vyšší než těch kritických 15°C. 

To vše tedy pokud chcete, aby rostly. Jak nízkou teplotu přežijí bez růstu a jak dlouho, nedokážu říct s jistotou. Mám už vyspělé papriky, odrůdy Slávy a Lungy seté v listopadu - tedy odolnější chladu - v balkonovníku, kde jsou noční teploty teď i pod 10°C, ale jen výjimečně a na krátkou dobu pod 7°C. Přes den je tam pak většinou dost přes těch 15°C. Rostou a dokonce i rozvíjejí plody, sice pomalu, ale viditelně. Odvozuji z toho, že krátkodobě (4 - 6 hodin) 7°C není příliš na závadu. Ovšem pokud máte teplomilnější odrůdy, hrál bych to víc na jistotu: kolem 10°C a spíš bych měřil teplotu půdy než vzduchu. 

Pomohlo to?

Milan HP 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 110.98 (?), 21.4.2022 11:00

Jakou teplotu konkrétně Vám neřeknu - jak již zaznělo, papriky nemají moc rádi teplotu půdy pod 15°C. Nicméně - kolik tepla skleník udrží vždy záleží, z čeho skleník máte a jak ho máte postaven. Starý skleník s dírama v konstrukci bude držet méně tepla než nový řádně těsnící. Nicméně - tip, který jsem teda osobně nezkoušela, ale prý se hojně využívá v nevytápěných sklenících (Já osobně nedávám rajčata a papriky do skleníku dřív jak v cca polovině května) a to je zapálit tam na noc svíčky. Skleník dokáží o pár stupňů vyhřát i tak.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 43.14 (?), 24.4.2022 21:16

Já v studeném skleníku mám rajčata zasazená od 8.dubna. Pochopitelně je někdy nutné zhruba od půlnoci do rána topit. Ovšem v dnešní době zdražování energií jsem si spočítal, že nejvýhodnější je topit propanbutanem z bomby. Je to zhruba o polovinu levnější, než topit elektřinou. Záleží, kolik stojí koho 1 kwh. Takže od zasazení rajčat jsem dodnes asi 8x topil. Nejnižší teplota byla asi 1stupeň. Všechno to přežilo i dva kusy roubovaných okurek. Dnes jsem si dokonce na základě týdení předpovědi počasí dovolil zasadit 18 ks rajčat na venkovní záhon. Risknu to - třeba nebude mrznout. Pokud ano, budu sazenice přikrývat. Za posledních několik let to s velkou většinou vyšlo. Ale taky se stalo asi před třemi lety, že mi několik rajčat namrzlo, ale vzpamatovaly se. Je to riskantní, ale pokud je k dispozici více sazenic, tak je to zajištěné.  Alex

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 208.138 (?), 24.4.2022 23:20

Alexi, touhle cestou brzké výsadby jsem už šel několikrát. Spíš z netrpělivosti nebo jsem si prostě přál, aby se už konečně něco dělo. Pravda, mám zhradu trochu výš položenou, ale obecně si troufám říct, že to přináší jen zvýšenou hladinu adrenalinu v krvi. Prostě dobrý adrenalinový sport.winkNa časnost úrody to vesměs nemělo vliv. Nicméně nevylučuju, že mě to popadne znovu, třeba i letos. Nevadí, že jsem bit, hlavně že se peru.

I když byl jeden rok, kdy Zmrzlíci nepřišli, či jen mírní (2018) a risk se mi vyplatil. Jenže tenkrát to jaro vypadalo úplně jinak. Polární vzduch (nebo jak tomu odborně říkají) se choval dramaticky jinak. A pak byl rok (2020), kdy počasí budilo těžký optimizmus, a pak jsem bojoval o jejich přežití. No a pak jsou roky, které třeba neposkytnou takové drama, to bylo loni, ale rajčata ve studené půdě neprospívají a bojují, což je zpozdí natolik, že ta, která dáte později, plodí dřív. Ale koukat na ně na mne působilo psychicky nejhůř - zasloužený trest za drzost. Letošní počasí je tomu loňskému dost podobné.

Ne, nechci Vás zrazovat, naopak, zasadil jste mi brouka do hlavy. Sazenic je dost, proč pár jedinců nezkusit? Není moc co ztratit, stále je naděje, že to vyjde (ze zkušenosti u mne tak 1 ku 4 až 5). Takže bych tam opět poslal sedm statečných?

Ať nám to vyjde.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 15.159 (?), 25.4.2022 8:56

Dík Milane za vyčerpávající rozbor celého problému. Drzosti není nikdy dost. Už jsem Vás jednou, myslím vloni ponoukal, k postavení alespoň studeného skleníku na Vaše pokusy, ale nepomohlo to.Tak si myslím, že ani teď ve Vás tu zdravou drzost (jak říkáte Vy) neprobudím. Já to mám jištěné tím skleníkem, protože v případě mrazíků ve skleníku úrodu vždycky zachráním přitápěním. A pokud nebude venku mínus pět tak se o záchraně taky dá uvažovat.Jinak já se na druhé straně zase nemohu koukat na prázdný záhon, jak na něj pere slunce zatímco sazenice rajčat se trápí v malých květináčcích a jak jim žloutnou listy z nedostatku hlíny. Takže za pár týdnů uvidíme, kdo ať už se rozhodl jakkoliv, se bude smát. Je to podobné jako při sázení na výsledky sportovních utkání. A jestli jste si nevšiml, tak se každým rokem stále víc otepluje, je toho plná televize!

Teplým nocím zdar -   Alex

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 208.138 (?), 25.4.2022 21:00

Alexi, po pravdě jsem si oteplení všiml naposledy v roce 2018.sad Ono sice existuje globálně, ale lokálně se může projevovat všelijak.

No, s tím skleníkem. Zatím se ledy nehnuly, ale když tak před spaním chci přemýšlet o věcech příjemných, abych neměl zlé sny, sumíruju si, co všechno bych chtěl od svého skleníku. Dokonce přemýšlím, že bych na toto téma založil vlákno. Prozatím si ale vystačím s balkonovníky. Zjistil jsem, že ty teplotní poměry v nich nejsou nepodobné studenému skleníku. A přitopit si můžu také. Jen ty kapacity nejsou srovnatelné.sad

A drzé čelo? To mám tak trochu taky: k dnešnímu dni jsou 3 velká rajčata už s plody venku na balkóně jen pod netkankovým stanem (dále jen NS). Venku je 10°C, pod netkankou 12,2°C. V noci má být 1°C, tak uvidím, kam až to klesne v NS. A kdyby bylo zle, mám tu ještě jeden rezervní fén, hodím ho tam a přežití je zajištěno. No, vlastně v tom žádný adrenalin není. 

Na chalupě ale letos snad dodržím svůj záměr, tedy nic neuspěchat. Asi před 3 dny jsem měřil teplotu půdy ve 20 - 25 cm. Rozmezí 7,8 až 8,5°C. Na brambory dost, na rajčata stále málo. Zítra jdou brambory do země.

Milan 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 208.138 (?), 29.4.2022 0:52

Alexi, tak je zase všechno jinak. Jdu do toho, měřil jsem teplotu půdy tam nahoře, 10,9 - 11.5°C. Dostatečné pro průzkumnou četu. Dám jim neprůstřelné vesty - netkanku, i trenýrky (netkanku na půdě). Neodolné odrůdy, třeba zplodí víc před příchodem plísně. Mezi námi, stejně jsou už teď trochu přerostlé. Ale fakt je, že ještě nekvetou. Ovšem po zmrzlících budou mít tak 90 čísel a možná i plůdky. Není co ztratit - sazenic je v zásobě stejně dost. 

Tak co, provokatére? Jdeš do toho taky? (Si nemůžem vykat, my blázni, ne?)

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 15.24 (?), 1.5.2022 19:43

Ahoj Milane, ty sis toho asi nevšiml, ale já jsem do toho (tedy jestli myslíš venkovní sadbu rajčat) už šel minulý týden. Dnes jsem zasadil dalších asi dvacet rajčat. Vesměs už kvetou. Má "drzost" ovšem nezná mezí. Již brzy, asi pozítří, se chystám zasadit ven pár předpěstovaných sazenic okurek, cuket a fazolí. Když zmrznou - mám náhradní a nic se nestane. Ale když už nebudou mrazíky tak získám dřívěji část úrody. Zdar.   Alex

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 208.138 (?), 1.5.2022 23:05

Alexi, přiznám se, že nevšiml. Ale o Tobě vím, že jsi rozený hazardní hráč, takže mne to až tak moc nepřekvapujewink. Jenže máš špatný vliv na moje "lepší já", tedy to, co se zařeklo, že letos hazardovat nebude. No dobrá, možná není "lepší", jen opatrnější. Anebo ten riskér ve mně je dominantní.

Právě jsem dostal "vynadáno" za svůj vědecký přístup. Ale i tak Ti poradím: změř si teplotu půdy. I riziko má své meze, za kterými se stává pošetilým. Nejde totiž jen o to, zda zmrznou či ne, ale zda se jim povede tak dobře, aby Ti tu dřívější úrodu dokázaly dát. Loni nebyla moje rajčata ohrožena mrazem, ale "dřívější" úrodu mi dala 14. července oproti rokům, kdy bojovala o život, ale první plody jsem sklízel už koncem června. Jo a okurky, myslím, že to bylo předloni, také jsem je vysadil předčasně do hodně studené půdy. Nemrzlo, ale do rána byly v Pánu. Vršky přikryješ, půdu ale nezahřeješ.

Ale abych nebyl jen sejček: letos to vypadá úplně jinak než loni, půda je mnohem prohřátější a můj nos mi říká, že to bude podobné jako v roce 2018, kdy zmrzlíci byli hodně milosrdní, takže ani nemrzli. Ale taky, že bude podobné sucho. Dej se do toho. Už jsem zapomněl: jaká je nadmořská výška Tvé zahrady? Těch mejch 570 mnm dělá ze zasazení či zasetí okurek, cuket i fazolí vyloženě pošetilost.frown

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika