Usychání vršků rajčat
|
|
|
|
|
 |
 |
|
D.Kumsta - (4) - 228.30 (?), 21.6.2022 14:28, zobrazeno: 3981x
Dobrý den. Mám dotaz na pěstování rajčat. Už od zasazení venku jsem začal pozorovat že mají rajčata lehce uschlé konce vršků. Nevěděl by někdo kde jsem udělal chybu. Ničím jsem to nestříkal. Děkuji za informace. Děkuji Kumšta David.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 91.196 (?), 21.6.2022 16:24
Bývá to i po větrném počasí-mladé, jemné lístky se uplácají, SPCH.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3272) - 208.138 (?), 21.6.2022 20:28
Vidím, že je máte v kontejnerech, nikoliv ve volné půdě. Zastíněte kontejnery před přímým sluncem (vzduchová mezera mezi stínidlem a stěnou kontejneru nutná), zalévejte dopoledne. Jinými slovy, snižte teplotu půdy v kontejnerech. Vašim rajčatům nic není, jen mají potíže správně přijímat živiny přes kořeny vinou horka. Myslím, že nejvíc s draslíkem (hnědé okraje). Tak to vidím já.
Zkuste, nic to nestojí, a dejte vědět, jak to dopadlo. Pro případ, že bych se mýlil (není rozhodně vyloučeno ).
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
D.Kumsta - (4) - 228.30 (?), 7.7.2022 11:56
Dobrý den. Tak to tím není. Udělal jsem to tak a stále vršky polosuché a plody po odkvětu usychají. Takže místo 5 rajcat tam není žádné nebo jen jedno rajče.. Takže bude hodně malá úroda.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 91.196 (?), 7.7.2022 14:50
Je to možná spálené o ty tmavozelené spirály? SPCH
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3272) - 208.138 (?), 7.7.2022 19:47
Dobrá, beru. Ovšem stonky se spirály dotýkají, ne?
Co tedy ale způsobuje tohle, podle Vaší zkušenosti? Herbicid? Nedostatek nějakého prvku či sloučeniny ve výživě? Nebo patogen?
Tohle "diagnostikování" příčin z obrázku bez znalosti podmínek je vždycky jen hádání z křišťálové koule. A možná ani znalost podmínek by nepomohla. Má jen jediný smysl: navrhnout možnosti, které pak tazatel musí eliminovat sám. Proto se do toho pouštím, i když vím, že si někteří ostatní budou poklepávat prstem na čelo. Nevadí, je, sice malá, ale přece, šance, že to "diagnostikování" pomůže. Ti, kdo nereagují, se nevystavují riziku posměchu.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.103 (?), 7.7.2022 20:14
na 4 fotkách vidím 2 rostliny rajských, které mají dostatečný počet plodů pro slušnou úrodu. Na špičce má několik mladých lístků oschlé čepele, nehledal bych v tom problém, to se může lehce přihodit jako následek při náhodném nedostatku vláhy, kdxy jako první rostlina svěsí vrcholovou část a to se může velice rychle přihodit při pěstování v nádobách. Může tazatel zodpovědně říci, že rostliny zalévá sám a nikdy neměly nedostatek vláhy? Sám tazatel píše, že se s problémem potýká od začátku výsadby a přitom rostliny jsou vitální, kvetoucí, plodící. Prosím nehledejme závažné problémy tam, kde nejsou. Walter
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3272) - 208.138 (?), 8.7.2022 9:04
Datum, razítko a můj podpis.
Dodneška netuším, proč se mým rajčatům s železnou pravidelností kroutí spodní listy. Ale protože to viditelně nemá vliv ani na rostlinu, ani na plody, vůbec nepátrám: ty rostliny nějaký důvod mají, to je jisté. Ale já nemusím všechno vědět a hlavně hned napravovat. Děj se vůle Matky Přírody.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|