Uhorková sezóna 2022

host - 40.227 (?)
8.5.2022 8:35
Okurky mam uz asi tyden v PC skleniku, nocni teploty jsou tam stejne jako venku, jen to ma trochu lepsi tepelnou setrvacnost nez foliovnik (ale moc tomu memu skleniku neverim) a samozrejme pres den hodne pomaha slunce, coz funguje i u foliovniku. Vyhlidky pocasi jsou dobre, kdyz koukam na graf teplot za posledni tyden, tak nejvetsi zima byla dnes v noci, a to prave 6 stupnu. Brzy pokvetou. Stredni Cechy, cca 230 m nad morem. Pestuji pouze roubovane salatovky v tom PC skleniku, venku se mi roubovane (natoz neroubovane) neosvedcily. Sklizen mi obvykle zacina koncem kvetna (snad jsem to ted nezakrikla).
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 28.103 (?), 8.5.2022 7:42, zobrazeno: 3374x
Zdravím všechny, přemýšlím jestli už okurky nevysadit do foliovníku. Výhled nočních teplot nabízí nejmenší noční teplotu 6c a a přes den od 10 nad 20C. Denní je za mě v pořádku, sic mám foliovník, ale tě noční, no nevím nevím? Mám to zkusit? Okurky jako plodinu vyzkoušenou moc nemám. Nemám vytápěný foliovník.

host - 40.227 (?), 8.5.2022 8:35
Okurky mam uz asi tyden v PC skleniku, nocni teploty jsou tam stejne jako venku, jen to ma trochu lepsi tepelnou setrvacnost nez foliovnik (ale moc tomu memu skleniku neverim) a samozrejme pres den hodne pomaha slunce, coz funguje i u foliovniku. Vyhlidky pocasi jsou dobre, kdyz koukam na graf teplot za posledni tyden, tak nejvetsi zima byla dnes v noci, a to prave 6 stupnu. Brzy pokvetou. Stredni Cechy, cca 230 m nad morem. Pestuji pouze roubovane salatovky v tom PC skleniku, venku se mi roubovane (natoz neroubovane) neosvedcily. Sklizen mi obvykle zacina koncem kvetna (snad jsem to ted nezakrikla).

host - 208.138 (?), 15.5.2022 23:31

Okurky obvykle seju přímo do záhonu, nemaje skleník ani foliovník. A jsem v pokušení je už vysít, protože teplota půdy v 15 cm už dosáhla 17°C (570 mnm, jižní svah). Okurkové minimum je 15°C.

Ve sklenících a foliovnících bude i vyšší. Minimální noční teploty trvají jen několik hodin a pod ochranou sklem či fólií za tu dobu nijak dramaticky teplota půdy nepoklesne. Je tu ovšem jedno nebezpečí: delší podstatné ochlazení i v denních teplotách, bude, nebude? Zelené části rostliny vydrží i mnohem nižší teploty (ne však mráz), pokud jsou správně vyživovány kořenovým systémem. A ten chce svoje minimum.

Tohle jsou dostupná fakta, rozhodnutí i riziko je vaše.

Milan HP

host - 81.144 (?), 3.7.2022 17:08
Už budeme letos konečně také zavařovat nakladačky, sběr začal. Bude ale potřeba ochrana proti breberkám a tak přemýšlím který ze dvou akaricidů použiju a nebo jestli dám šanci Spintoru... Letos pěstujeme hlavně Orfeus F1 a Twigy F1. Mám ale i pár sazenic Lada F1, Bára F1, Blanka F1 a Prymus F1. Salátovky budou do koncem týdne. Původně to byla Linda F1, ale opakovaně ji znovu vysévám z vlastního osiva už několik let.

host - 81.144 (?), 3.7.2022 17:10
Ještě dodám, že nepěstuju ve skleníku. Jedná se vše o polní pěstování.

host - 81.144 (?), 3.7.2022 18:24

Ještě byla opomenuta Jitka F1. 

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6652) - 9.142 (?), 3.7.2022 18:34

Jen ve skleníku, u nás to jinak nejde. Chci pochválit nakladačku Gracie, hruboostná partenokarpická. Nasazuje plodné květy už od prvního listu a násada je veliká, plody se zdají vyrovnané. Nepamatuju, že bych sklidil okurku za prvním listem.

host - 81.144 (?), 3.7.2022 19:13
Přiznám se, že to až tak nesleduju, za kterým je listem... Také mám rád hruboostné, jsou lepší na kvašáky. Jen to letos ty naše tři chřibské hradní paní z Buchlova, ze Střílek a z Cimburka flákají s odháněním škůdců...

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6652) - 9.142 (?), 3.7.2022 19:59

Špatně pochopeno. Nejde o to za kterým listem, ale jak rychle nasadí plody. Některé roky se stávalo, že rostliny narůstaly a buď měly jen samé samčí květy, nebo po odkvětu plúdek zežloutl. To trvalo třeba čtrnáct dnů, než se okurka uráčila plodit. Námitku o výživě si schovejte, tím to zcela jistě není.

host - 81.144 (?), 4.7.2022 8:17

Já nikdy nepochopil, proč by měla okurka nasazovat plody hned za prvním pravým listem. Dokud rostliny nejsou dost silné, o předčasnou plodnost osobně nestojím u ničeho ani u ovocných stromů. To bych pak musel u zeleniny ještě kromě plodů paprik vylamovat okurčičky. Po dnešní obhlídce zemských škůdců těm třem hradním cácorám dávám trvalou dovolenou. Budu muset povolat jinačího kozla.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz