Sezona 2022



Stránky: 1,  2,  3,  4   
Jalapeno - (24) - 28.103 (?) 
16.6.2021 9:00, zobrazeno: 7304x

Ještě nemám ani jediný plod a už plánuji, co vyzkoušet další rok =).

Přemýšlím, že je asi vysadím už v lednu. Tenhle rok jsem přisvětloval a musím říci,  že mě to dost nebavilo =).


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 28.103 (?), 16.6.2021 16:50

*Chtěl bych to udělat tak, abych měl, co nejméně práce.

*Od každé rostlinky bych chtěl tak 2 sazeničky. Vypěstoval bych ale raději 3, pro strýčka příhodu.

* Jako substrát bych použil zakoupený, již žádná hlína ze zahrady. nikdy víc =P

*Použil bych 0,2l párty kelímky. Upozorňuji, že se mi opravdu nechce sazeničky přesazovat během předpěstování. Mým cílem je papričky vysadit dostatečně veliké a aby měli při vysazení již vysazené květy. Mělo by se první květenství otrhat?

* Nejsem si jist dostatkem slunečního světla v lednu, pokud se tedy rozhodnu umístit sazeničky k oknu... V mé oblasti je vždy šero. Tak aby semínka vůbec rostla. Pokud máte zkušenosti s výsevem na okně přes zimu prosím o info.

* Jak je to s přihnojováním při předpěstování? Přihnojujete dusíkem?

* Zeminu ve foliovníku bych před zimou vydensifikoval dusíkatým vápnem a prolil vodou. Následně přikryl folií. Mohu tou mulčovací s dírama =)? Ještě přemýšlím o tom ozonovém generátoru viz jiné téma...

* Kvůli plevelu si pořídím mulčovací folii na zeminu. Už nechci dál plét. fuj =P

* Nevím jestli zrovna foliovník mýti hypermanganem kvůli desinfekci.

* Budu muset vyřešit automatické zálevání sazeniček. Bude jich hodně moc.

* Sazeničky budou umístěny v pokojové teplotě. Většinou 23C +-.

Seznam rajčat ještě pořeším a průběžně doplním info. Je mi jasné, že se každý rok tyhle témata opakují, ale za každé info od letitých zahrádkářů budu rád.

Díky

Cokoliv mě napadne, písnu sem

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 6.138 (?), 17.6.2021 18:02

Neodolám přidání svého "desatera" a komentování toho Vašeho.

- Chtěl bych to udělat tak, abych měl co nejlepší výsledky a radost z toho, co je výsledkem mé práce. No a dobré výsledky vyžadují všechny nutné investice: mentální i fyzickou práci, čas a v neposlední řadě i peníze.

- Počty sazeniček budou záviset na situaci a požadavcích mých rodinných příslušníků a přátel.

- Budu dál pokračovat ve výrobě směsi, která se mi osvědčila, substráty ze zahradnictví bez příměsi zeminy ze zahrady nejsou to pravé ořechové. To mám odzkoušeno. Ovšem dá se to zvládnout i bez zeminy.

- Na rajčata i papriky budu dál používat buď alespoň půllitrové nebo i víc květináče a kartony od mléka, i když je to práce navíc. Letošní studené jaro donutilo mé rostliny zůstat v nich mnohem déle, než byl plán. V 0,2l kelímcích by byly pošly, případně bych je byl musel přesadit. A navíc je není třeba tak často zalévat a je menší nebezpečí vyschnutí.

- V lednu na jižním okně lze vypěstovat sazeničky, ale musí tomu být důsledně přizpůsobena teplota:  doporučuji 15°C pro rajčata, pro papriky možná o dva stupně víc. Při vyšší teplotě vypěstujete druhohorní přesličky.

-  Sazenice budu dál přepikýrovávat ze sadbovníku do své směsi, mírně přihnojené Cereritem (8-13-11) - 1 rovná polévková lžíce drceného Cereritu na 4 litry směsi. Letos jsem díky tomu pod umělým osvětlením vypěstoval své naprosto nejlepší sazenice. Dříve používaný Kristalon Zdravé rajče takové výsledky nepřinesl.

- Dusíkaté vápno je dobrý nápad, ale nezbaví Vás všeho. Vodou ho neprolévejte, rychleji se rozkládá. A folii bych dal neprodyšnou z podobného důvodu. Pro využití jako hnojiva to udělejte tak 14 dní až 3 neděle před výsadbou.

- Letos mám černou mulčovací netkanku poprvé. Zatím spokojenost, ale vyskytl se mi jeden problém: čerstvé řízky rajčat se listy dotýkaly látky a slunce ji rozpálilo tak, že se listy "usušily" zaživa.

- Hypermanganem jsem loni dezinfikoval kelímky a kartony. Přesto se mi tam vyskytla houba (podobná Jidášovu uchu), ovšem ta mohla pocházet z nepropařených kousků větviček. Letos jsem se vrátil ke zředěnému Savu, ale zase se mi vyskytla bílá plíseň na povrchu směsi. Ale ta také nejspíš pochází z venkovního zdroje: spóry jsou ve vzduchu. Myslím, že stačí omýt foliovník teplou vodou s trochou Sava. Osobně mi přijde hypermangan málo účinný, protože nemůžete udělat nijak silný roztok. A jeho rezidua jsou jedovatá.

- Automatické zalévání vyhovující všem podmínkám sazeniček je problém pro umělou inteligenci. Ve hře je příliš mnoho faktorů.

- Pokud budou sazeničky ve 23°C bez bytelné palby umělého osvětlení (4 - 5 000 lx), dostanete skřivánky na niti. U paprik to nejspíš nebude až tak dramatické jako u rajčat.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 28.103 (?), 17.6.2021 20:34

Super, díky za komentář. Vezmu rady v potaz.

Jalapeno

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 60.170 (?), 18.6.2021 20:16

Přečetl jsem to, co napsal Milan. S něčím souhlasím s něčím až zas tak ne. Existuje plno způsobů jak se dopracovat k pěkným sazenicím, každý Vám dá jinou radu a většinou dodá, že jeho způsob je nejlepší.  Věřím, že ty rady fungují. Vyjádřím se jen k některým věcem.
Máte opravdu impozantní seznam pálivých paprik. Vysévat byste je měl již v lednu, teplota pro klíčení pálivých je trochu vyšší, cca 28 °C.  Neznám Vaše domácí poměry, ale těch 23 °C je dost vysoká teplota, takže sazenice se budou vytahovat. Nemáte jinou místnost, kde je teplota pod 20 °C? To by bylo daleko lepší hlavně pro rajčata. Kupovaný substrát má také své muchy. Mohou v něm být zbytky herbicidů z kompostáren nebo také v něm moou přežívat molice. Kelímky 200 ml jsou naprosto vyhovující jak pro papričky tak i pro rajčata. Jinak papriky při předpěstování nepotřebují tolik světla jako rajčat. Mám je na parapetu až v poslední řadě a nijak se nevytahují. U pálivých paprik jsem nikdy květy nevylamoval, myslím si, že vylamování je vhodné jen u sladkých odrůd, které tvoří velké plody a malá rostlina by všechno soustředila na růst a vyzrávání třeba jednoho nebo dvou těchto plodů a nepokračovala by dostatečně v dalším růstu. Sazenice nepřihnojuji, nepotřebuji mít nějaké obrovité rostliny. Nepozoruji na nich žádné známky nedostatku dusíku apod.  Dusíkaté vápno se většinou používá tehdy, když na pozemku byly pěstovány rostliny s nějakou chorobou, když ho použijete tak jak je doporučováno, tak nemůžete ničemu uškodit. Pro mulčování na záhonech a v pařeništi používám tkanou černou textilii. Výhodou je možnost opakovaného použití až po dobu 15 let. Nerozumím tomu, proč chcete něčím desinfikovat foliák. Kvůli čemu? Když něco chcete dělat, tak byste měl vědět proč.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 28.103 (?), 18.6.2021 17:12

Zeptám se, jakou fixu používate na značení odrůd ve venkovním prostředí?

Já použil nějakou lihovku a teď po dvou měsících mi to vybledlo natolik, že se to nedá poznat =)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 36.244 (?), 18.6.2021 18:16

Na CD/DVD. Mirek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 28.103 (?), 18.6.2021 20:26

a přežije to i když to obtéká voda?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 36.244 (?), 18.6.2021 20:50

Píšu to přímo na dřevěné tyčky, k nimž rajčata vyvazuji, trochu to vybledne, ale vydrží. Loňské popisky jsem letos škrtal. Mirek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 6.138 (?), 18.6.2021 21:47

Žádnou. Při výsadbě si nakreslím plánek a do toho si poznačím, co jsem kam dal. Dřív jsem používal rozštípnuté bambusové tyčky s vloženým kusem plastu a napsanou odrůdou, ale přesně jak říkáte: občas jsem to pak nemohl přečíst.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika