Seznam odrůd F1 a jejich rodiče

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?)
5.1.2013 11:22

je to skoda, ze to nikde neni, aspon treba u starsich F1 odrud, kdy treba firmy vyslechtene sorty jiz neexistuji...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 5.1.2013 9:23, zobrazeno: 2259x

Chtěl bych poprosit někoho, kdo ví kde by se např.na internetu mohly najít matky a otcové F1odrůd, například u paprik, okurek, rajčat,lilků apod. Předem děkuji za dobré tipy

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3383) - 5.149 (?), 5.1.2013 10:58

Tyto infrormace nikde nenajdete, protože matka a otec u hybridních odrůd, to je to co si šlechtitelské firmy chrání, to je know-how. Jak se o šlechtění okurek F1 píše (tak aby nebylo sděleno nic konkrétního) to si můžete přečíst na velmi zajímavých webových stránkách nedávno zesnulého šlechtitele Ing.Holmana (autor mimo jiné okurky Regina F1). Někde jinde jsem četl také o genofondu okurek nakladaček, kde mám dojem, že právě Ing.Holman psal, že je udržována stará odrůda Pálava pro další využití šlechtění. Já jsem si z toho vydedukoval, že to by mohla být ta matka (snad byla hustoostná) pro řadu hustoostných F1 odrůd. Stejně tak si myslím, že matkou pro hruboostné (už s ohledem na konzervárenské potřeby v té době) byla odrůda nakladaček Znojemská.

Pokud se jedná o rajčata, tak si myslím, že základem šlechtění všech českých odrůd je stará odrůda Sláva Porýní (matka) asi již v nějakých modernějších modifikacích (dokonce jsem někde četl, že velmi dobrá chuť Startu F1 je od této matky). Otcové jsou dost často původní nebo jim podobně odolné a s výraznou chutí uváděné jen botanickým názvem Lycoprescion .....

Mr Big

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 5.1.2013 11:22

je to skoda, ze to nikde neni, aspon treba u starsich F1 odrud, kdy treba firmy vyslechtene sorty jiz neexistuji...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Nestabilní pH v bazénu9.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz