Tyto infrormace nikde nenajdete, protože matka a otec u hybridních odrůd, to je to co si šlechtitelské firmy chrání, to je know-how. Jak se o šlechtění okurek F1 píše (tak aby nebylo sděleno nic konkrétního) to si můžete přečíst na velmi zajímavých webových stránkách nedávno zesnulého šlechtitele Ing.Holmana (autor mimo jiné okurky Regina F1). Někde jinde jsem četl také o genofondu okurek nakladaček, kde mám dojem, že právě Ing.Holman psal, že je udržována stará odrůda Pálava pro další využití šlechtění. Já jsem si z toho vydedukoval, že to by mohla být ta matka (snad byla hustoostná) pro řadu hustoostných F1 odrůd. Stejně tak si myslím, že matkou pro hruboostné (už s ohledem na konzervárenské potřeby v té době) byla odrůda nakladaček Znojemská.
Pokud se jedná o rajčata, tak si myslím, že základem šlechtění všech českých odrůd je stará odrůda Sláva Porýní (matka) asi již v nějakých modernějších modifikacích (dokonce jsem někde četl, že velmi dobrá chuť Startu F1 je od této matky). Otcové jsou dost často původní nebo jim podobně odolné a s výraznou chutí uváděné jen botanickým názvem Lycoprescion .....
Mr Big