Sazenice rajčat - žloutnou listy

petr.f77 - (10) - 82.2 (?)
26.4.2021 9:42

Sazenice klíčily v substrátu pro výsev, pak jsme je přesadili do směsi hlíny ze záhonu a substrátu označeného "pro rajčata a okurky". Přidal jsem k substrátu hlínu, protože se mi nezdál jeho zápach, trochu jako desinfekce, možná to bylo nějaké hnojivo. Na obalu jsem se to nedočetl. Nejdříve byly v chladnější chodbě, teď jsou u jižního okna. Přikládám lepší fotku.

x
x
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
petr.f77 - (10) - 168.211 (?), 24.4.2021 14:56, zobrazeno: 2882x

Dobrý den,

sazenice rajčat od okrajů listů začínají žloutnout - usychat. Přikládám fotku. Pomůže nějaký postřik? 

Díky. 

PKol

x
x

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3223) - 6.138 (?), 24.4.2021 20:32

Tohle vypadá spíš na fyziologickou chlorózu, tedy něčeho nedostatek či naopak přebytek. Jenže těch příčin může být mnoho. Osobně bych tipoval problém s živinami. Pokud by to tak bylo, postřik jakýmikoliv -cidy by nejspíš jen uškodil - mladé rostlinky jsou citlivé. To ovšem nemusí platit o postřiku roztokem výživy.

Můžete popsat svůj dosavadní postup? Výsev, pikýrování, substrát, zalévání, světlo, hnojení, teploty? Bez těchto detailů Vám nikdo zodpovědně a účinně neporadí.

Milan HP

petr.f77 - (10) - 82.2 (?), 26.4.2021 9:42

Sazenice klíčily v substrátu pro výsev, pak jsme je přesadili do směsi hlíny ze záhonu a substrátu označeného "pro rajčata a okurky". Přidal jsem k substrátu hlínu, protože se mi nezdál jeho zápach, trochu jako desinfekce, možná to bylo nějaké hnojivo. Na obalu jsem se to nedočetl. Nejdříve byly v chladnější chodbě, teď jsou u jižního okna. Přikládám lepší fotku.

x
x

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3223) - 6.138 (?), 26.4.2021 21:30

Souhlasím s Walterem, tedy přihnojit. Substráty bývají někdy "podvyživené". A pro jistotu bych je ještě s odstupem zalil lignohumátem podle návodu. To pro případ, že hůř přijímají stopové prvky, především kovy (Mg, Fe, Mn, Zn). Je tu ještě jedna alternativa, poněkud dražší. Zakoupit nějaký speciální přípravek k nápravě výživy rostlin. Celkem s úspěchem jsem používal Sensi Cal od firmy Advanced Nutrients. Tam jsou kromě základní výživy právě ty zmíněné kovy už v chelatované, tedy rostlině snadno přístupné, formě. Lze aplikovat postřikem na list i jako zálivka.

Až sazenice dáte do zahrady, tyhle problémy nejspíš zmizí. Jenže při tomhle počasí to může být ještě docela dlouho, než k tomu dojde.

Milan HP

petr.f77 - (10) - 168.211 (?), 27.4.2021 17:24

Díky, oběma za reakci, vyzkouším.

PKol

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2306) - 168.103 (?), 25.4.2021 8:41

podle mě nedostatek základních živin, přidal bych do zálivky trochu Kristalonu Start. Walter

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Péče o jezírko na chtě6:15
Péče o jezírko na chtě3.7.2025
Jak větrat místnost bez okna2.7.2025
Jak větrat místnost bez okna2.7.2025
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz