Rajčata v Pařeništi
|
|
 |
 |
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3289) - 208.138 (?) 30.4.2022 23:11
Vladimíre, s tou velikostí je to přesně i moje zkušenost - doma nemůžou mít optimální podmínky. Takže to beru jako hotovou věc. Ani na balkónech nemám, kvůli jejich poloze, ty nejlepší podmínky, takže rajčata jsou vždycky o dost menší než ta z jižního svahu zahrady. A kontejnery mám relativně malé. Jen ale malá poznámka: ty menší z balkónu jsou velmi často chutnější. Také naprosto souhlasím, že doba vývoje plodu je geneticky daná, protože časově mezi těmi na zahradě a na balkóně není pozorovatelný rozdíl. Sice jsem to nikdy objektivně nesrovnával, ale při těch počtech to člověk registruje tak nějak intuitivně.
Tak jsem splnil, co jsem si umanul: 5 chlapáků už je na zahradě. Hnědá netkanka na zemi, bílá netkanka nad nimi. Jsem opravdu zvědav, zda si povedou líp než loni. Pokud ano, bude to jasný důkaz, že teplota půdy je důležitější než teplota vzduchu (no jasně, už to bylo dokázáno, ale zažít to na vlastní kůži je něco jiného). Po dlouhém zvažování jsem nakonec dal tu bílou jen 19gramovou. Tu třicítku mám doma na balkóně a zdá se mi ne dost prodyšná. Tam jim ale denně otevírám, kdežto na chalupě se nevyskytuju každý den. No a na Zmrzlíky jim přidám ještě vrstvu té 30g/m2, takže si myslím, že na 95% přežijí. Tedy pokud vůbec bude mrznout. Kdepak, nedalo mi to. Vysadil jsem tu kontrolní skupinu neodolných s nadějí, že stihnou víc před příchodem plísně: 2 Garden Berry, 2 Start a 1 Ailsa Craig. Zbytek už budou jen ověřeně pb odolná nebo testovací vzorky údajně odolných nových odrůd.
Milan
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 135.35 (?), 25.4.2022 23:23
Ta velikost nemá nic společného s podmínkami v tom pařeništi.Ta rajčata byla v době když sazenice šla do pařeniště prakticky už botanicky zralá (světle zelená, lesklá, ukončený růst velikosti) a byla nachystaná jen k tomu, aby enzymatickými změnami se vytvořily potřebné kyseliny a cukry. Možná bude ten Sarayev potřeba vyset trochu později, ovšem jen pokud jestli budu ty keříčkové v pařeništi příští rok ještě pěstovat.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3289) - 208.138 (?), 26.4.2022 13:08
Okay. Ale ty domácí podmínky taky nejsou moc ideální na velikost plodů. Což potvrzuji z vlastní zkušenosti.
Takže několik otázek: jak se jim daří opylovat? A jak vyvíjejí plody v tom pařeništi? Myslíš, že to, že Sarayev už měl úplně vyvinutá rajčata při výsadbě, nějak ovlivňuje rozvoj nových plodů?
Milan
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3384) - 135.35 (?), 30.4.2022 10:06
Včera jsem se zase dostal na zahradu. Mám tam teď pár červených plodů (Sophie´s Choice a Bezrassadnyi), Pozitivně vypadají také Beaverlodge slicer. Pokud jde o velikost plodů, tak jsem si ujasnil, že v mých podmínkách nejsem schopen dopěstovat za oknem větší plody rajčat. Je to dané tím, že to kdy bude rajče zralé nesouvisí s tím, jak je rajče velké, ale je to geneticky dané. Plod rajčete se přestane zvětšovat v momentě, kdy jsou v něm už zralá semena plovoucí v takovém tom gelu. Takže u raných a velmi raných odrůd se plod přestane zvětšovat přibližně v době uváděné jako DTM (55 až 60 dní). Takže v této době by bylo potřeba, aby rostliny měly co nejlepší podmínky blížící se optimálním (třeba teplota blízko 24 °C). Což já jim nejsem schpen doma zajistit (mých 18 °C zdaleka nestačí).
Opylování letos neřeším, protože na zahradu se dostanu zase až za týden. přeniště je otevřené, takže to nechávám na počasí. Jinak plody se v pařeništi vyvíjejí líp, než u mě za oknem (vyšší denní teplota a také světlo).
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3289) - 208.138 (?), 30.4.2022 23:11
Vladimíre, s tou velikostí je to přesně i moje zkušenost - doma nemůžou mít optimální podmínky. Takže to beru jako hotovou věc. Ani na balkónech nemám, kvůli jejich poloze, ty nejlepší podmínky, takže rajčata jsou vždycky o dost menší než ta z jižního svahu zahrady. A kontejnery mám relativně malé. Jen ale malá poznámka: ty menší z balkónu jsou velmi často chutnější. Také naprosto souhlasím, že doba vývoje plodu je geneticky daná, protože časově mezi těmi na zahradě a na balkóně není pozorovatelný rozdíl. Sice jsem to nikdy objektivně nesrovnával, ale při těch počtech to člověk registruje tak nějak intuitivně.
Tak jsem splnil, co jsem si umanul: 5 chlapáků už je na zahradě. Hnědá netkanka na zemi, bílá netkanka nad nimi. Jsem opravdu zvědav, zda si povedou líp než loni. Pokud ano, bude to jasný důkaz, že teplota půdy je důležitější než teplota vzduchu (no jasně, už to bylo dokázáno, ale zažít to na vlastní kůži je něco jiného). Po dlouhém zvažování jsem nakonec dal tu bílou jen 19gramovou. Tu třicítku mám doma na balkóně a zdá se mi ne dost prodyšná. Tam jim ale denně otevírám, kdežto na chalupě se nevyskytuju každý den. No a na Zmrzlíky jim přidám ještě vrstvu té 30g/m2, takže si myslím, že na 95% přežijí. Tedy pokud vůbec bude mrznout. Kdepak, nedalo mi to. Vysadil jsem tu kontrolní skupinu neodolných s nadějí, že stihnou víc před příchodem plísně: 2 Garden Berry, 2 Start a 1 Ailsa Craig. Zbytek už budou jen ověřeně pb odolná nebo testovací vzorky údajně odolných nových odrůd.
Milan
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3384) - 60.214 (?), 4.6.2022 9:57
Zítra odjíždím na dovolenou a tak bych zhodnotil mé pěstování rajčata v tom hlubokém pařeništi. Za celý květen jsem sklidil 23 plodů, velikost malá většinou mezi dvaceti a třiceti gramy. Menší byly Sarayev Shtambovyi a Jagodka a Forest Fire, větší Sophie´s choice, Bezrassadnyi a Beaverlog slicer. Chuťově se mně zdály všechny velmi dobré, překvapivě docela sladké s plnou rajčatovou chutí. Snad jen u Forest Fire mně něco vadilo v chuti. Na to, že bych si ta rajčata dal na chleba nebo udělal salát to bylo málo. A tak jsem jen chutnal. Kvůli zdravotním problémům jsem se koncem dubna nedostal deset dnů na zahradu, obě pařeniště jsem měl dlouhodobě zavřené. V hlubokém to nebyl žádný problém, ale v tom normálním rámu se mně všechny rostliny spálily. Nechal jsem je tak a dnes už zase rostou, ale kdy bude úroda to je ve hvězdách.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3289) - 208.138 (?), 6.6.2022 22:26
Vladimíre, teď nevím, zda Ti blahopřát nebo kondolovat. Určitě Ti přeju, aby se to zdraví srovnalo - ale jedeš na dovolenou, takže to s Tebou tak zlé nebude.
A u těch rajčat: škoda, že někdo nedokázal prokázat Ti tu službu a otevřít ta pařeniště (případně je i pak zavřít). Ale i tak to není zdaleka propadák v daných podmínkách. A mít svoje zralé rajče v dubnu bez skleníku, to je svátek. Pragmatici namítnou, že je to neadekvátní výsledek vzhledem k vynaloženému úsilí. Jenže oni nechápou, že to úsilí je ten hlavní smysl. A výsledek jen třešnička na dortu. No a Ty's jich měl 23.
Takže krásnou dovolenou.
Milan
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3384) - 63.206 (?), 17.6.2022 7:44
Průběžně zatím sklízím rajčata z pařeniště, zatím většinou ty malé. První větší rajče bylo Bezrassadnyi (Sarayev) o váze 110 g. Struktura plodu takový menší masitý biftek, nevydržel jsem to a ochutnal. Asi by to chtělo trochu víc dozrát, rajče bylo chuťově dobré, jen by to chtělo trochu víc cukru. Momentálně v pařeništi plno větších světle zelených rajčat, očekávám jejich sklizeň někdy koncem června. Tyčková rajčata zatím jen kvetou.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 27.76 (?), 17.6.2022 11:08
Pěkná stříška, ikdyž třeba včera zde pršelo úplně z boku, déšť bral silný vítr.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 17.6.2022 13:29
U nás včera ta největší smršt šla pod úhlem cca. 50 stupnů, bylo důležitější chránit boky než zastřešovat.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|