Rajče Start F1
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 62.192 (?), 1.2.2021 10:09, zobrazeno: 2426x
Docela mně vadí, že Stupické polní rajče je ve světě jedno z nejpopulárnějších rajčat, a že n ikdo z mých přátel nikdy neochutnal rajče Start F1, které je podle mého názoru lepší. Jeho hlavní nevýhodou je, že to není rajče nehybridní a jeho semena nejsou všude dostupná, zejména ne na západní polokouli. Po dohodě s mým přitelem, který pěstuje rajčata v drsných podmínkách zóny 3a, a který pěstuje tuto odrůdu již více než 6 let a jevá se mu jakoTop odrůda (pěstuje také Stupice) jsem nakoupil 10 g semene této odrůdy (cca 3000 semen). Většinu jsem mu jich poslal a on je rozešle zájemcům z Tomatoville, Tomatojunction a také z Facebookové skupiny Our tomatoes. Tam za Atlantikem projevilo zatím o tuto odrůdu zhruba 30 pěstitelů rajčat, zájemcům z EU posílám semena já. Dnes mně mailoval RJGlew, že se spojil s nějakým Kanadským zástupcem (kterého dobře zná) a že se dohodli nato, že firma tato rajčat otestuje. Pokud jsem tomu dobře rouměl, tak mají také nějakou spolupráci s naší firmou SEMO, takže existuje i nějaká hypotetická možnost, že tam v severní americe by mohla být semena Start F1 v budoucnosti dostupná. I když není Start F1 OP odrůda a semena si nemůžeme sami pěstovat, tak ji považuji za heirloom (dědictví), které bychom neměli ztratit. Nijak tomu my amatéři pomoct nemůžem, záleží jen na firmách, které tuto know how zdědily po státu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Eva T. - Zlatý Zahrádkář (749) - 211.23 (?), 1.2.2021 17:22
Vladimíre, páči sa mi, že si to obdivuhodne rozbehol s odrodou Start F1, Táto rajčina si to zaslúži. Už roky je jedničkou medzi mojimi paradajkamii klasickej veľkosti. Ja som minulý týždeň zase poslala semená Startky F1 na výmenu s nejakými ruskými OP odrodami pani Ljube do Stavropolskej oblasti.Tak som zvedavá, ako sa jej tam bude dariť
Eva T
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 1.2.2021 19:50
Startky pěstuju taky, na přímý konzum jsou fakt dobré. Loni to ale byla odrůda, kterou mně nejvíc napadla plísen šedá. Sice se na plodech objevily pouze neškodné kroužky, ale na chuti to zvodnatění bylo znát. Listy byly tak zasažené, že před likvidací jsem porost postříkal roztokem sava a pak rostliny ještě před samotným vytrháváním znovu ostříkal zahradní hadicí. Tak se z toho prášílo... oči, nos, pálení v krku, dost agresivní plísen.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3299) - 6.138 (?), 1.2.2021 23:40
Pane jo, to zní jako horor. Ale to bylo ve skleníku, ne? Startka rozhodně není ta nejodolnější odrůda, kterou znám, ale ani doma ani na zahradě jsem až tak velkou náchylnost k chorobám nepozoroval. V tomhle ohledu bych ji taxoval na průměrně tolerantní. S tím je třeba počítat. Na druhou stranu není nijak náročná na půdu, naopak dává chutnější plody v chudší půdě. Nepřehnojil či nepřeléval jste ji? V tom případě totiž jsou plody velké, ale vodnaté.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 2.2.2021 6:56
Loni mně šedá napadla všechny odrůdy rajčat ve skleníku i venku. Ze skleníku jsem i přesto sklidil takovou úrodu, že jsem je musel i sušit a vyrábět mnoho protlaku a kečupu, protože konzumovat takové množství to nebylo v lidských silách. Bylo to poprvé, co se tato šedá plísen na zahradě objevila, já jsem ze začátku vůbec nevěděl s čím mám tu čest a ani jsem proti ni nezasákoval nějakým speciálním postřikem na ni. Prostě už to po zjištění co to je vzhledem k ochranné lhůtě těchto prostředků nemělo cenu a preparáty proti plísni bramborové na to nefungovaly. Jak jsem vyčetl tak ve skleníku se objevuje při rychlení, moje rajčata však byla celou dobu zdravá a začalo to až v červenci... Vzdhedem k lonskému deštivému roku se na venkovních rajčatech kromě šedé projevila i bramborová, proti té jsem stříkal. Bohužel kombinace těchto dvou plísní a deště byla opravdu například pro venkovní Start ale i Darinku a nebo žlutá keříčková smrtelná. Tak jsem se nakonec na stříkání vykašlal a porost zlikvidoval. Pokud by se plísen ve skleníku nerozmohla, sklízel jsem tam rajčata až do prosince, tak jako předloni.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|