Rajče Principe Borghese
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3383) - 5.149 (?), 8.7.2012 5:53, zobrazeno: 33407x
Pokusil jsem se vyfotit mobilem zkroucené listy u rajčete Principe Borghese. Jasná modrá obloha, samá zeleň a nic moc mobil, ale snad je něco vidět zejména v porovnání s tyčkovým rajčetem na obrázku vpravo.
Tato rajčata se silně podélně zkroucenými listy bujně rostou a kvetou. Nemám pocit, že by byly nějaké nemocné, ani žádný škůdce na nich nevegetuje. Je fakt, že je moc nezalévám, abych je přizpůsobil jejich budoucímu využití.Semena jsem koupil v Neoseedu a doufám, že to opravdu jsou Principe Borghese. Neočekávám od nich žádnou supr chuť, ale chci na podzim tato rajčata sušit ve větrané místnosti stejně tak jako to dělají v Itálii- tzv. sušená celá rajčat Pienollo zavěšená v místnosti vydrží až do jara.
Mr Big
|
|
 |
|
 |
 |
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5594) - 242.167 (?), 8.7.2012 9:28
Principe Borghese jsou chuťově tak asi ve středu mého pomyslného žebříčku, ani výborná ale ani špatná, jsou to však rajčata u kterých končila sezona jako u posledních (venku)! Jsou to takové větší cherry s malinkou špičkou na prdelce, velmi, ale velmi bujně rostoucí a úrodné. Co se týče listů tak mohu potvrdit jejich podélné "zkroucení", takto se chovají i jiné odrůdy (Caspar, což je taky bujně rostoucí keříčková odrůda, typ San Marzano, první plod už je zralý) bez zjevných ochoření, je to nejspíše odrůdová vlastnost. Vloni jsme je používali jen k přímému konzumu, to sušení je zajímavý nápad. Myslíte že v místnosti se usuší? Patrně by to chtělo venku ale musely by se na noc schovávat do sucha.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3383) - 5.149 (?), 8.7.2012 9:37
Když si dáte ve vyhledavači Google "Pomodoro Piennolo" tak se Vám zobrazí řada webových stránek včetně krásných videí. Rajče Princip Borghese je jednou mám dojem ze tří odrůd, které se na Piennolo používají. A potom udržte se, abyste si takové české Piennolo nezkusil.
Mr Big
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 174.214 (?), 8.7.2012 22:20
Proč to na ten provázek dával? :-/
|
|
 |
|
 |
 |
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5594) - 242.167 (?), 8.7.2012 22:43
Aby to pověsil a usušil.
Nevím ale na co se pak taková rajčata používají když je tam dával špi-na-vá!!!
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3383) - 5.149 (?), 16.8.2012 8:10
Tak konečně mně dozrálo pár vijanů principe Borghese. Ustřihl jsem je, ale než jsem je donesl domů, tak z nich část plodů opadla (měl jsem je v tašce s jinými rajčaty). Dal jsem je na konopný provázek a zavěsil na balkoně- severovýchodní strana. Doufám, že další nebudou již opadávat. Ty plody co opadaly jsem dal na síto do stínu a zkusím je také usušit, taková nádhera to asi už nebude, ale co s nimi. Jinak pěstuji Principe Borghese jako keříčkové, ale jednu rostlinu jsem omylem považoval za jiné tyčkové rajče a vyštipoval zálistky- plody na této rostlině jsou dvojnásobně veliké, ale nevím jestli to je dobře nebo špatně (musím teprve posoudit konzistenci plodů).
Mr Big
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3383) - 5.149 (?), 29.8.2012 22:16
Dnes jsem zkusil dát celé plody Principe Borghese do sklenice, přidal jsem list bazalky, zalil protlakem a zavařil (jak to dělali na tom videu). Zajímá mě jak to bude chutnat a použití na italské omáčky, stejně jako použití vyvázaných rajčat (Piennolo). Pro příští sezónu už mám nachystána vlastní semena a pokud to bude dobré, tak si alespoň deset keříčků vysadím.
Mr Big
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 91.92 (?), 24.4.2013 23:56
No a jak to dopadlo? Usušil jste?
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|