Rajče - postřik - prevence?

host - 40.188 (?)
2.8.2009 14:26

jsem se do toho nějak zamotala jasně trhat se mohou až po zkončení OL i papat a tečka-zkrátka pořádně umýt.Myslela jsem, že pokud už bylo nějaké skoro uzráté a postříkané, že se vyhazují i pokud plíseň není-ale je to ptákovina:) omlouvám se.A děkuji za rady.Takže ted sezbírám a opět stříknu ted tím R... gold a takto pořád dokola-no to je teda fujtajb co jíme:(((příště zkusím nějaké babkovské rady bez chemie.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 12.33 (?), 1.8.2009 21:23

Dají se napadená rajčata plísní jíst?

host - 40.188 (?), 1.8.2009 22:26

Zdravím dotaz-OL u Acrobatu je 21 dní já mám za 5dní konec, ale hodně znich je již zralé-při aplikaci začala dozrávat.Mohu je za těch 5 dní sezbírat a sníst? psala jste, že zralá seberete a vyhazujete? teď jste mě malinko znepokojila-prosím poradíte? vyhodila jsem jen ty co popadala, ale ty co jsou na stonku-to čekám až uplyne a myslela jsem, že v klidu spapáme???děkuji

romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 9.227 (?), 1.8.2009 22:33

Plody rajčat napadených plísní se zcela určitě "dají jíst" jako kterákoliv zelenina, ovoce či potraviny napadené plísněmi. Předpokládám, že nemyslíte ten dotaz vážně a tudíž nebudete brát vážně ani mé vyjádření. M.R.

romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 9.227 (?), 1.8.2009 22:37

Pro 40.188 - po uplynutí ochranné lhůty -(je to doba od termínu aplikace postřiku+u Akrobatu uváděných 21 dnů)-můžete plody rajských v pohodě otrhat a konzumovat. M.R.

host - 55.26 (?), 1.8.2009 23:15

Kapánek nesrozumitelně napsáno, nemyslíte, Romilo? Já být začátečník, jsem z Vašich "rad" zmatená jako Goro před Tokiem. A ještě pro 40.188 - ochranná lhůta u Acrobatu je, jak píšete, 21 dní. Vám tato lhůta končí za 5 dní. Vy se ptáte, jestli po těch 5-ti dnech můžete rajčata jíst. Nezlobte se, ale mě by zajímalo, co jiného byste po těch 5-ti dnech s těmi rajčaty, pokud jsou zdravá, chtěla dělat.

host - 166.45 (?), 2.8.2009 9:08

Ptal jsem se na jiném místě, ale bez valné odpovědi: chybí mi také 5 dnů do konce OL. Můžu utrhnout rajče dnes a konzumovat je až po skončení OL?   I.

host - 40.188 (?), 2.8.2009 14:26

jsem se do toho nějak zamotala jasně trhat se mohou až po zkončení OL i papat a tečka-zkrátka pořádně umýt.Myslela jsem, že pokud už bylo nějaké skoro uzráté a postříkané, že se vyhazují i pokud plíseň není-ale je to ptákovina:) omlouvám se.A děkuji za rady.Takže ted sezbírám a opět stříknu ted tím R... gold a takto pořád dokola-no to je teda fujtajb co jíme:(((příště zkusím nějaké babkovské rady bez chemie.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 2.8.2009 18:33
nevim zda je to mistem kde ziji, nechci to tedy zakriknout, ale uz X let jsem nemel plisen bramborovou a nikdy jsem je proti plisni neosetril, ani skudcum... a navic oba sousedi maji vedle brambory... jen se snazim dost škubat spodni listy... (foto je starsi, ted uz jsou zrala)
Bez názvu
Bez názvu

host - 55.26 (?), 9.8.2009 22:17

Tedy to, že nemusíte bojovat s plísní Vám upřímně závidím. A ještě k těm bramborám a rajčatům - v jednom z dávných Receptáři mluvili o tom, že to, že se plíseň přenáší z rajčete na brambor nebo naopak, je pověra. Bohužel si už nepamatuji, jaký důvod uvedli. Takže já osobně tomu věřím, ale snad se ozve někdo fundovanější, kdo nám vysvětlí proč ano nebo proč ne.

host - 25.14 (?), 6.8.2009 23:18

Postřik projde do stonku a s výživou se dostane do plodů. 21 dnů trvá, než se opět plod vyčistí. Laicky napsáno pro pochopení. Předpokladem je ale, že plod není utržen. Jinak v něm všechno zůstane.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Stihl HS4514:30
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz