Rajče keříčkové Solanum lycopersicum L. a Lycopersicon esculentum Mill



host - 81.144 (?) 
26.4.2022 13:37, zobrazeno: 481x
Máte s těmito odrůdami někdo zkušenosti? Letos jsem se rozhodl zkusit vysadit něco nového. To první je polorané žluté pro přímý konzum a to druhé polorané červené pro konzum i kuchynské zpracování.. Co se od nich dá očekávat? Bude možné si je doma množit z vlastního osiva? Doufám, že jsou ty názvy napsané dobře. Strašně dlouho trvalo než vyklíčila, ze začátku byl růst velmi slabý, ale nyní už jsou z ních pěkné sazenice.
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 199.129 (?), 26.4.2022 14:07

Divoká rajčata pěstuji pár let. Pocity z toho mám takové smíšené. Jak jste psal, tak ze začátku slabší růst, ale pak se rozjedou. Dokáží udělat klidně kěř skoro 2 m v průměru. Plodů jsou stovky, rajčata dokonce i celkem odolávají plísni. Největším problem je jejich velikost. Jsou moc malé (asi jako rybíz až angrešt). Nějaký sběr samostatných bobulí je moc pracný. Prý se mají sbírat celé trsy, ale při nerovnoměrném dozrávání plodů je to celkem problém. Chuťově mi přišli v pohodě.

Takže jako náhrada za klasická rajčata to není. Spíše jako taková zajímavost. Pro zobání když jste na zahradě je to fajn. Nebo by to mohli mít rádi děti. Na nějaké serióznější zpracování to ale nevidím.

JanG

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 81.144 (?), 26.4.2022 18:11
Dík za reakci, nechám se překvapit, co z toho vyroste. Zkoušel jste je sušit celé jako rozinky?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 208.138 (?), 26.4.2022 20:46

Ano, sušení je pro ně nejlepší způsob zpracování. Nesušil jsem je celé, ale půlil je. Trochu náročné na trpělivost a čas, ale výsledek je výtečný. Mají velmi intenzivní rajčatovou chuť ve všem, do čeho je přidáte. Odrůdy Matt's Wild Cherry a Koralik (polodivoký - má trochu větší plod). Žádné jiné sušené rajče nebylo u mne tak intenzivní. Suším je v sušičce, takže jsou opravdu suché, ne jak to umí Italové, je potřeba je pak namočit do vody či dát do něčeho, co obsahuje dostatek vody (lečo, dušené fazole, omáčky, atd.). Zkusil jsem kdysi naložit sušená do oleje, ale nenacucly ho a zůstaly tvrdé, takže je teď skladuji ve sklenicích jen zavíčkovaných. Vydrží rok i víc. 

S pěstováním je ale jeden problém: není radno je nechat válet po zemi, a to ani když je přikryta netkankou. Letos je budu dávat znovu, ale dostanou klec z lesnického pletiva a budu je vyvazovat. Loni mi skutečně zabraly obrovskou plochu, takže sběr byl velmi problematický, ale hlavně trpěly chorobami, protože byly soustavně mokré. Asi ideální by bylo je nechat viset.

Milan HP

P.S. Ta jména v názvu vlákna neoznačují odrůdy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika