Ano, sušení je pro ně nejlepší způsob zpracování. Nesušil jsem je celé, ale půlil je. Trochu náročné na trpělivost a čas, ale výsledek je výtečný. Mají velmi intenzivní rajčatovou chuť ve všem, do čeho je přidáte. Odrůdy Matt's Wild Cherry a Koralik (polodivoký - má trochu větší plod). Žádné jiné sušené rajče nebylo u mne tak intenzivní. Suším je v sušičce, takže jsou opravdu suché, ne jak to umí Italové, je potřeba je pak namočit do vody či dát do něčeho, co obsahuje dostatek vody (lečo, dušené fazole, omáčky, atd.). Zkusil jsem kdysi naložit sušená do oleje, ale nenacucly ho a zůstaly tvrdé, takže je teď skladuji ve sklenicích jen zavíčkovaných. Vydrží rok i víc.
S pěstováním je ale jeden problém: není radno je nechat válet po zemi, a to ani když je přikryta netkankou. Letos je budu dávat znovu, ale dostanou klec z lesnického pletiva a budu je vyvazovat. Loni mi skutečně zabraly obrovskou plochu, takže sběr byl velmi problematický, ale hlavně trpěly chorobami, protože byly soustavně mokré. Asi ideální by bylo je nechat viset.
Milan HP
P.S. Ta jména v názvu vlákna neoznačují odrůdy.