Rajčatový hokus pokus - nová sezóna II



Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 6.138 (?)
14.7.2021 15:30

14.7.21 11.7. jsem zahájil pokus s „vyhříváním“. 5 pytlů, mírně perforovaných, 15l objem (10l využitelných), tj. cca 4 kila biohmoty v jednom. Čistá tráva, tráva s urychlovačem kompostu, piliny s urychlovačem kompostu (v obou případech 1 odměrka na kilo), tráva s fermentovaným slepičincem (cca 0,8l) a tráva s močí (cca 1l). Prolil jsem je pak všechny horkou vodou, ale jen 50°C (abych se neopařil), cca 1l na pytel. Uložil jsem je všechny do sklepa, kde je 13°C - víc než jarní půda, ale studenější místo už nemám. Už čtvrtý den mají všechny teplotu místnosti - tedy těch cca 13°C. Neměřím uvnitř, jen dotekem zvenčí a pokud nabudu dojmu, že je některý teplejší, změřím teplotu uvnitř.
Dnes jsem sklidil první zralá rajčata: 1 Tomato Berry, 1 Tornádo a 3 Mountain Magiky. Crimson Crushe jsem ještě nechal, nezdál se mi plně vyzrálý. Chuťově dobré, ale do špičky jim chybí tak jeden (Tor) až tři stupně (MM) na škále 0 – 10. Což je dost. Počasí bylo v poslední době docela deštivé a rozhodně ne horké. To může být příčina. Žádná ze Startek nejeví známky zrání, což mne dost překvapuje. Myslím, že letos opět přijde plíseň, alespoň v našem kraji. Ale nepředbíhejme.
Stejně jako loni se mi na listech Tomato a Garden Berry objevily hnědé okraje a skvrny. Typická známka nedostatku draslíku. Takže se jim chystám přidat síran draselný: nejspíš půl procentní roztok na list (pokropím ty postižené) i jako zálivku pro ty ostatní.
Všechny rostliny, kromě Koralika a Matt’s Wild Cherry, se vylízaly ze septorie. Koralik a Matt’s vytvořily šílené džungle, přerůstají do vedlejšího záhonu, a to může být příčina: nedostanu se ani k postiženým listům. Každá jedna rostlina z nich vyžaduje tak 1,5 m2 prostoru kolem sebe. Možná i dva.

Milan HP

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  26,  27,  28,  29,  30  >   
                     
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (741) - 237.151 (?), 4.7.2021 6:09

Mirku ano, na výstavných políčkach Agrokompexu zvyčajne vysádzajú aj nejaké novinky zo zahraničia. Zaujímali ma vtedy bulharské, nafotila som si ich, lebo som si nejaké ich odrody kúpila. Každoročne tam bývalo k nahliadnutiu okolo 150 rôznych odrôd.

  Eva T.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (741) - 237.151 (?), 4.7.2021 7:49

Ano, máš pravdu Vladimíre, Odat F1 je od Moravoseedu, veď mám aj sáčok doma, akosi som si to v rýchlosti poplietla s Valdom- ten je od Sema.

   Pri takomto pestovaní- sadené bližšie k sebe (4 korene zviazané špirálami na vrchu k sebe)sa moc nedá nechávať viac výhonov a firma pre reklamu určite použila všetky možné podporné prostriedky k rastu a najmä plodeniu(teraz sa už aj chuť dá optimalizovať). A určite do výstavy neoberali pre efekt. V amatérskych podmienkach určite nikto také výstavné rastliny nevypestuje.

Ja asi iba takto Orange Santa F1 pri 6 výhonoch- kopec plodov je za listam a samozrejme som nenechávala dozrieť celé vijany a priebežne som oberala, neotrhávala som listy, hoci pod odplodenými by som aj mala, ale nestíhala som. Rastlina však bola spokojná.

 Eva T.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mir - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (136) - 36.244 (?), 4.7.2021 15:38

Evi, 150 odrůd, to už docela zajímavý počet a lze si z něho něco vybrat, třeba jen na pohled. Skvělé by bylo, kdyby byla možná i ochutnávka. Letos by se měla výstava Agrokomplex v Nitře opět konat. V Čechách asi nic podobného nemáme. Výstavy ano, ale nevybavuji si, že by něco takového bylo např. na Zemi živitelce v Č. Budějovicích či Zahradě Čech v Litoměřicích. Možná, že na Moravě jsou na tom lépe. Pořádají se tam Slavnosti rajčat v Břeclavi, ale jejich zaměření neznám. Před časem také zmiňoval Vladimír Polní dny Moravoseedu v Lednici. Mirek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 62.214 (?), 4.7.2021 15:49

Neříkám, že je nutné pěstovat na jeden stonek. Ale pokud chci opravdu vyštipovat zálkistky, tak na jeden výhon je to pohodlnější. Za Atlantikem všichni pěstují rajčata v klecích, žádné zálistky nevyštipují, jen něco vyštípnou, když je rostlina moc hustá (kvůli chorobám). To je opačný extrém.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (741) - 237.151 (?), 4.7.2021 17:31

Mirku, pozerala som, vyzerá to, že Agrokomplex bude, to som rada, len dúfam, že po tej korona kríze bude dosť vystavovateľov. Snáď to tam moc nespustlo. S poľnhospodárstvom to ide dolu vodou. Každoročne sme chodievali na túto výstavu a každým rokom bolo akosi menej vystavovateľov a pestovateľov. Tie políčka, ktoré mala pod patronátom nitrianska Vysoká škola ponohosp. boli v pohode, ale markantný rozdiel bol už medzi rokmi 2017 a 2019. V r. 2017 boli využité, vysadené a krásne upravené aj   Zeleninové políčka(Dni poľa) v zadnej časti areálu za rybníkmi, v r. 2018 a 19. to boli už iba ukážkové políčka v prednej časti areálu v rámci okrasných políčok, (zhruba iba desatina toho, čo som videla v r 2017). Ale aj tak bolo ešte na čo pozerať.(celková rozloha areálu je 143ha).

Ochutnávka pri políčkach nebývala, lebo pri takom kvante   návštevníkov(nepozerala som štatistiky) by to asi nemal kto zvládať, semenárske firmy poskytli iba semienka. Ochutnávku mali v krytých halách iba slovenskí veľkopestovatelia rajčín v skleníkoch- ako napr. Kameničany, Babindol...

  Slavnosti rajčat v Břeclavi som neabsolvovala, Jana z Velkej n. Veličkou tam bola- ale moc nič- bolo to dosť komerčne ladené, hlavne o produktoch a to nie iba z rajčín.

Eva T.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mir - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (136) - 36.244 (?), 4.7.2021 22:24

Evi, myslím, že se ta nejistota, plynoucí z různých opatření proti covidu, na letošním Agrokomplexu podepíše. Rád bych se mýlil.

Je jasné, že ochutnávka rajčat není myslitelná, ale byla by fajn, nebo možnost koupit si od vyhlédnutých odrůd po jednom rajčeti.

U Slavnosti rajčat jsem komerční ráz předpokládál. V naší obci jsme předloni pořádali Slavnosti česneku, nebo v nedalekých Račeticích pořádají Slavnosti cibule, takže si to dovedu živě představit. Zdraví Mirek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 6.138 (?), 7.7.2021 16:13

Vladimíre, to není novátorství. Hodně lidí se ptá, i mne, na kolik výhonů pěstovat rajčata. Tradiční rada je, že tyčková na jeden. Tak jim chci dát odpověď založenou na zkušenosti, ne jen obecné "moudrosti". A pokud jde o srovnání nesrovnatelného: 3 jednovýhonovky zaberou mnohem víc místa.

Je to podobné jako se zaštipováním: obecné rady podle mne neberou v potaz rozdíly v podmínkách a potřebách pěstitele. A to ověřování je jen výraz hledání pro mne optimální cesty.

Dobrá, znáš výsledky předem: tak si veřejně tipni: která dá ta nejchutnější rajčata? Upozorňuji, že každá z mých sledovaných Startek má stejný prostor, stejné hnojení, stejnou zálivku - teď hlavně přírodní. Jediný rozdíl je, že 2 a 3 jsou v černé netkance, 1 volně v půdě. Ten test jsem neplánoval a změnit to už je pozdě. Ale já jsem ze všeho nejvíc zvědavý na rozdíly v chuti. Kvůli tomu to hlavně dělám.

A propó, už vím, o čem jsi mluvil u Mongolského Karlika, jak schovává plody. Na zahradě se mi rozrostly oba do neproniknutelného křoví. To proto, že se "uzdravily" ze Septorie, kterou trpí dole. Je to fakt zvláštní. No a Matt's Wild Cherry a Koralik, tedy ta divoká, to je taky kapitola sama pro sebe: každá rostlina by potřebovala tak 1,5 až 2 m2 jen pro sebe. A Septorii odolné tak docela nejsou.

Na zdraví našich rostlin!

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 6.138 (?), 7.7.2021 22:35

Evi, tak koukám, že jste se tu za mé nepřítomnosti dostali do zajímavého názorového střetu. Rád bych jen podotkl, že si nedělám ambice svým sledováním rozštípnout tenhle spor. Faktem ale je, že srovnávacích studií je pomálu, pokud vůbec nějaké. A ta otázka je docela častá, takže mým cílem je poskytnout nějaká data z reálného amatérského pěstování - reklamních výsledků komerčních firem nemůžeme nikdy dosáhnout. A ta fakta budou rozhodující hlavně a možná jedině pro mne.

Argument o náročnějším vyštipování je sice relevantní, ale lze protiargumentovat tím, že více výhony zvyšujeme jen počet pěstovaných rostlin. Což je každého volba. Osobně si to můžu dovolit, protože jich mám jen 46 (ale 52 řízků, které je také nutno později vyštipovat). Co se výšky týká, zatím jsem nepozoroval rozdíly mezi těmi Startkami. Trochu to odporuje logice, ale o tom to všechno je: mají naše logické vývody vždy odpovídající odezvu v realitě?

Ten nový prvek je zahrnutí, či spíš povýšení, chuti na nejvyšší kritérium. To je to, co mne trápí: myslím, že nedosahuju toho, co bych si přál. Jinými slovy někde dělám chybu. Tak se snažím přijít na to, kde. A chuť nechám posoudit více lidem, bez toho, že budou vědět odkud které rajče je. To abych nepodlehl své zaujatosti. Možná budou výsledky nepřesvědčivé. Uvidíme, nakonec je to všechno jen naše hobby, tedy zábava.

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 6.138 (?), 14.7.2021 15:30

14.7.21 11.7. jsem zahájil pokus s „vyhříváním“. 5 pytlů, mírně perforovaných, 15l objem (10l využitelných), tj. cca 4 kila biohmoty v jednom. Čistá tráva, tráva s urychlovačem kompostu, piliny s urychlovačem kompostu (v obou případech 1 odměrka na kilo), tráva s fermentovaným slepičincem (cca 0,8l) a tráva s močí (cca 1l). Prolil jsem je pak všechny horkou vodou, ale jen 50°C (abych se neopařil), cca 1l na pytel. Uložil jsem je všechny do sklepa, kde je 13°C - víc než jarní půda, ale studenější místo už nemám. Už čtvrtý den mají všechny teplotu místnosti - tedy těch cca 13°C. Neměřím uvnitř, jen dotekem zvenčí a pokud nabudu dojmu, že je některý teplejší, změřím teplotu uvnitř.
Dnes jsem sklidil první zralá rajčata: 1 Tomato Berry, 1 Tornádo a 3 Mountain Magiky. Crimson Crushe jsem ještě nechal, nezdál se mi plně vyzrálý. Chuťově dobré, ale do špičky jim chybí tak jeden (Tor) až tři stupně (MM) na škále 0 – 10. Což je dost. Počasí bylo v poslední době docela deštivé a rozhodně ne horké. To může být příčina. Žádná ze Startek nejeví známky zrání, což mne dost překvapuje. Myslím, že letos opět přijde plíseň, alespoň v našem kraji. Ale nepředbíhejme.
Stejně jako loni se mi na listech Tomato a Garden Berry objevily hnědé okraje a skvrny. Typická známka nedostatku draslíku. Takže se jim chystám přidat síran draselný: nejspíš půl procentní roztok na list (pokropím ty postižené) i jako zálivku pro ty ostatní.
Všechny rostliny, kromě Koralika a Matt’s Wild Cherry, se vylízaly ze septorie. Koralik a Matt’s vytvořily šílené džungle, přerůstají do vedlejšího záhonu, a to může být příčina: nedostanu se ani k postiženým listům. Každá jedna rostlina z nich vyžaduje tak 1,5 m2 prostoru kolem sebe. Možná i dva.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 6.138 (?), 21.7.2021 16:56

21.7.21 Pytle stále studené. Molic ubývá. Start 1 dala 3 zralá rajčata chuti 8 a 7,5 (průměrná váha 35g), z nichž dvě byla prasklá. Má 8 vijanů, Start 3 již také začíná zrát, má 16 vijanů a Start 2 je nejvíc pozadu, ale i tam se objevila růžová barva. Počet vijanů 11. Pohnojil jsem slepičincem ta rajčata, která pod sebou nemají biomasu (tedy ne sledované Startky). Ostatní opravdu není třeba přihnojovat – rostou až příliš bujně. Do včerejška jsem celkově sklidil pouze asi ¾ kg, tak doufám, že do konce července dosáhnu alespoň na těch 5 kilo jako vloni.. Dole jsem přestal vážit. Přikládám snímky Startek.

Milan HP

Start 1 - po snědení prvního rajčete
Start 1 - po snědení prvního rajčete
Start 2
Start 2
Start 3
Start 3
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  26,  27,  28,  29,  30  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika