Rajčata - zaštipování

host - 171.172 (?)
18.1.2007 6:59
Poradí mi někdo prosím? Pěstuji rajčata a papriky ve skleníku, na podzim jsme navozily novou hlínu z kompostu, starou odvozily. Papriky vyrostly do výšky přez 1.5m a málo plodily, plody nedozrávaly a měli hnědé fleky. Rajčata jsem zaštipovala, vytáhli se ale stonek byl tenoučký. Úroda nízká. Nakonec mi venkovní rajčata-plody opadávali ještě zelené, začaly černat, listy byli kadeřavé a postupně odcházela celá rostlina. A tak to nakonec dopadlo ve skleníku. Poradíte mi prosím kde dělám chybu?
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host, 26.6.2005 11:25, zobrazeno: 45444x
Pokud mi někdo může poradit, jak mám zaštipovat rajčata,
budu velice rád.

host, 27.6.2005 8:46
Rajčata jsme vždycky zaštipovali tak, že jsme vylamovali nové výhonky, které vyráželi z míst, kde vyrůstají listy ze stonků a to tak, aby rostliny rostli vzhůru (do požadované výšky). S pozdravem Peťa.

host, 30.6.2005 12:26
Ještě bych to doplnil o informaci, že pokud rajčata pěstujete venku, nebo ve fóliovníku, tak se hlavní výhon zaštípne za druhým listem, který vyroste nad šestým vijanem plodů, aby všechny plody měly možnost vyzrát. Ale to už je spíš zahradnická záležitost.
Pěkný den
Stanislaw

host - 169.226 (?), 25.7.2006 21:37
Prosim o radu.Kdosi mi poradil že mam u rajčat odstranit listy, aby neoslabovaly samotné plody.Do jaké výše a kolik?
Jedná se o tyčková rajčata.Děkuji.

Josefnovotny - (8), 2.7.2006 1:13

Rajčata  se zaštipují podle odrůdy - to je hlavní zásada.

Asi máte na mysli tyčkové odrůdy. Ty se zaštipují podle zasady, kterou Vám napsali, ale také podle Vašich PODMÍNEK. Máte-li skvělou agrotechniku, není nutné zaštipivat hlavní vrchol za šestým souborem květů, je třeba jen dat pozor na to, že rajče zraje cca 45 dní, tak aby to ve Vašich klimatických podmínkách do prvních mrazíků" stihlo". Má zkušenost : ja například zaštipuji cca v druhé polovině září a na stonku mám i 10 souborů květů a rajče je 2.5 m vysoké

Pepa

host - 235.198 (?), 4.7.2006 11:44
Tak u normalnich rajcat tohle celkem zvladame, ale jak je to s temi "balkonovymi"? Dostala jsem je od kamaradky bez navodu a nevim, jestli se taky zastipuji nebo ne. Jak to je?

host - 122.4 (?), 30.7.2006 14:02
Z vlastních zkušeností doporučuji nechat 2 hlavní výhony,  a ostatní postranní vyštipovat - hned od začatku - aby se zabránilo vysilování rostliny, více info na miky100@centrum.cz.

host - 171.172 (?), 18.1.2007 6:59
Poradí mi někdo prosím? Pěstuji rajčata a papriky ve skleníku, na podzim jsme navozily novou hlínu z kompostu, starou odvozily. Papriky vyrostly do výšky přez 1.5m a málo plodily, plody nedozrávaly a měli hnědé fleky. Rajčata jsem zaštipovala, vytáhli se ale stonek byl tenoučký. Úroda nízká. Nakonec mi venkovní rajčata-plody opadávali ještě zelené, začaly černat, listy byli kadeřavé a postupně odcházela celá rostlina. A tak to nakonec dopadlo ve skleníku. Poradíte mi prosím kde dělám chybu?
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz