Rajcata - nemoc? Co to muze byt?
|
|
 |
 |
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3284) - 208.138 (?) 10.9.2025 10:50
Nechci nic, jen tak pokecat.
Taky s ním nic nedělám, tedy vlnovníkem. Rajčat je fůra, rostliny se nějak brání samy. Některé líp, některé hůř. Horší je to doma.
Startku jsem letos omylem zasadil mezi odolné. Chuť mi vyšla malinko horší než před 3 lety. Počasím. Ale plně souhlasím: hodnocení je 10, stejně jako Mountain Magic.
Milan HP
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3284) - 208.138 (?), 10.9.2025 8:38
Máte sice pravdu, ale mé "stížnosti" jsou spíš skrytým vytahováním se. A peníze? Rubáš nemá kapsy a navíc ten požitek z chuti sušeného rajčete, která je velmi intenzivní, hlavně pak v zimě, stojí za jakékoliv peníze. Zkusil jste to? Nemáčím je v žádném oleji, jsou jen tak přírodně sušené. Skvělá i na vaření.
A ta práce kolem zahrady mne udržuje alespoň trochu ve formě. Shnít u televize či počítače prostě nehodlám. To se radši udřu na zahradě. Tedy dokud to zdraví dovolí.
V tomhle směru jsem naprosto nepoučitelný. Navíc už drahně let mám hlubokou nedůvěru k ruským poučkám. A ani poučky jiné provenience na tom nejsou o moc líp.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3284) - 208.138 (?), 10.9.2025 10:22
Navzdory své tvrdé hlavě vím, že mne to dřív či později čeká také. Přijímám to a už mám plán, jak bude omezování probíhat. Nakonec budeme obhospodařovat, tedy pokud budeme živí, jen vyvýšené záhony.
Momentálně ale usiluju o to, aby to bylo co nejpozději, aby současný stav vydržel co nejdéle. Ale jinak ještě musím říct, že ono to není všechno ani zdaleka pod mou kontrolou. Loni jsem redukoval počet rajčat, neodolný vzorek odešel už v červenci na PB případně Alternarii bez toho, aby vydal i jen kilo rajčat a já nakonec neměl dost. Ani na sušení. Tak jsem přidal. Ale neodolný vzorek vydržel a dává spoustu rajčat. Jak tohle má člověk předvídat?
Matka Příroda s námi dost houpe. Ještěže netrpím na mořskou nemoc.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10798) - 70.240 (?), 10.9.2025 9:26
Nevím, co bys po mě, Milane, ještě chtěl. Na takové množství sazenic nemám místo, abych měl na kečupy a na sušení. Až mně rajčata dojdou, začneme je kupovat, jelikož je konzumujeme celoročně. Vím, že tady s tím roztočem letos zazářil pan Walter, ale já jak nevidím žádné hálky jako u ořešáků, slivoní, nebo hrušní, tak nic neřeším. A kdo nezná chuť Startů F1 v té svoji nejlepší chuti, tak nezná chuť pořádných rajčat. Co se týče PP, tak ke slovu "ruský"mám od jisté doby averzi, takže mi nic jiného nezbývá, než se těšit příští rok na sjezd sudetoněmeckého landsmančaftu, který se má konat v Brně. Alespoň poznám toho starého revančistu Bernda Posselta. Holt časy se mění. Tak na ten revanč připíjím třeba hustopečskou mandlovkou. 
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3284) - 208.138 (?), 10.9.2025 10:50
Nechci nic, jen tak pokecat.
Taky s ním nic nedělám, tedy vlnovníkem. Rajčat je fůra, rostliny se nějak brání samy. Některé líp, některé hůř. Horší je to doma.
Startku jsem letos omylem zasadil mezi odolné. Chuť mi vyšla malinko horší než před 3 lety. Počasím. Ale plně souhlasím: hodnocení je 10, stejně jako Mountain Magic.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3284) - 208.138 (?), 10.9.2025 18:59
Máte dobrý vkus ve výběru. A protože je pěstujete, pokud si dobře vzpomínám, pod přístřeškem, nemusíte hledat pb odolné odrůdy.
Ty slupky na malých rajčatech mi taky lezou do zubů a na nervy. Ale letos nebyl tak horký rok, takže netrpěly moc suchem a tak je to snesitelné. Na sušených se to moc nepozná.
Nedřu do úmoru, jen se snažím dokončit věci tak, aby dobře fungovaly. A když se to povede, ta radost tu únavu hodně přebije a člověk se z ní rychle otřepe. Úspěch je endorfíny. A pro něj se ale občas musíme trochu kousnout, nechodí sám od sebe. A tohle poznání je něco, co si myslím, že dost chybí dnešním mladým generacím.
A jen tak na okraj, za svůj největší úspěch letos považuji česnek Skalka a cibuli ze semínek Globo a Karmen. Snad mi bude odpuštěno, že to uvádím na nevhodném vlákně. Fotku česneku už jsem tady uveřejnil, takže jen tu cibuli. Obojí bylo vypěstováno na zahradě zamořené už léta bílou plísní, díky mé práci a přemýšlení. A to mne těší nejvíc. Jasně, obojí lze beze stresu koupit, ale o tom to pro mne není.
Milan HP
|  |
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3284) - 208.138 (?), 10.9.2025 20:07
Ne, není to tak, že já bych byl sytý, který nevěří hladovému. Jsem jen další z hladových, ale snažím se přesvědčit sám sebe, že se ten hlad dá ještě vydržet. Ne, Zátopkovu mottu také nevěřím. A kardiologicky jsem pravidelně hlídán. A zcela určitě jsem nikdy nikde nenapsal, že by PP přeháněl. Naopak, vím, že má pravdu, ale snažím se ta adekvátní opatření odsunout v čase, jak to jen jde.
A s vaší poslední větou se můžu jen ztotožnit: chuť nejen Startek, ale všech odrůd, není nijak standardní. Ovlivňuje ji mnoho faktorů, z nichž počasí je snad to nejdůležitější. Už dlouho si myslím, že na vyhodnocení chuti dané odrůdy je potřeba ji pěstovat minimálně 3 roky. Ale nejsem v tom sám důsledný. Někdy hodnotím (a opouštím) odrůdu jen po roce.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 214.246 (?), 10.9.2025 17:21
Kečup jsem nikdy nedělal. Nejime ho. Protlak jsem letos dělal tak, že jsem oddělil vodu prez plátno co se používá na cezení mléka. Nechal jsem ušít pytlík. Ten zakroutím, voda vyteče a vyklopím hustou hmotu. Otázka co s tou vodou.Takže zpět k husté šťávě. Vezmu kbelík rajčata, malé, velké, vymáchám 2x ve vodě, rozkrájím, očištěné do hrnce, rukama rozmačkám, aby pustily vodu a hodinu vařím. Občas zamíchám, hlavně u dna.Pak vezmu tyč.mixer a rozmixuju. To je mžik.Pak to naleju do ceníku a po částech pomocí naběracky oddělím semínka a slupky. Propasiruju. Připravím 8 sklenic naleju horkou šťávu, lehce zavřu víčka a vařím v hrnci15 mín. 95 st..To už jsem udělal 5x.Je to lehčí než sušit. V zimě by mě nenapadlo koupit ty hrozné rajčata v obchodě. Sušim Tornádo, Sejka, nejraději Blumko. Nemám velkou zkušenost, tak něco do oleje, něco na sucho. Vše pod víčka a vysate vývevou. Taky suším jablka. Dnes suším cesnek na prášek. Pálí hodně až nesnesitelné, ale nemůžu ho nějak rozemlit.Nějaký kutr nestačí. Musím to nějak vymyslet.Inteligence píše málo ususené.
|  |
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|