Rajcata - nemoc? Co to muze byt?

host - 214.246 (?)
20.8.2025 17:33
Co na těch listech může být za skvrny?
Rajčata
Rajčata
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 168.133 (?), 20.8.2025 8:05

Molice u mne nejsou, byly 1x před několika lety a od té doby ne. Takže to nemůžu vyzkoušet. Možná to fungue, ale jinak než rozpouštěním vosku... "Alkohol působí na měkké tělo molic jako dehydratační činidlo, což je pro ně smrtící." .. údajně

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3271) - 208.138 (?), 20.8.2025 10:23

Funguje. A to je oč tu běží.

Milan HP

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10769) - 70.240 (?), 20.8.2025 9:34

Včera jsem odštípal zase plný fúrik žlutého listí z rajčat. Vůbec nevím, o co se jedná. Plody tato choroba vůbec nenapadá. Listy napadá nejenom staré, ale všechny po celé rostlině. Co se týče plísně bramboru, tak na Goldkrone byly už asi čtyři hnědé plody, ale na listech jsem PB našel jen na jednom odstraněném listu. Probíhá hlavní zralost největšího počtu plodů. Postřik se mi aplikovat už nechce. Dnes je karcinogenní mankozeb, zítra odhalí, že je karcinogenní to, co se používá místo něj. Na plody nic stříkat nebudu. Letos zatím na rajčata ani jeden postřik.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2387) - 28.181 (?), 20.8.2025 11:28
Není to taky vlnovník? Já už ho vidím všude.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10769) - 70.240 (?), 20.8.2025 15:01

To fakt nevím, kamaráde Waltře. S vlnovníkem rajským jsem se ještě nesetkal. Na straně 3 tohoto vlákna jsem fotil postižené listy a nyní přikládám aktuální. Ta alternarie mi připadala jako relevantní, ale nenapadá plody, tak to bude něco jiného. Spodní strana jednoho listu na fotce je zase taková septoriózní. Napadeny jsou částečně i odolné odrůdy proti PB jako např. Nagina.

nemoc listů rajčat
nemoc listů rajčat
nemoc listů rajčat
nemoc listů rajčat

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2387) - 52.103 (?), 20.8.2025 19:01

Nevím, co to je, ale na vlnovníka to podle mě na těch fotkách nevypadá. Ale na počátku mě to napadlo, když dlouho nemůžete zjistit, čím jsou Vaše rajčata napadená. Vlnovníkem napadené rostliny začnou mít postupně stonky, řapíky a žebrování listů bronzový nádech. 18. května ve vlákně rajčata 2025 jsem se poprvé pokusil popsat a nafotit napadení rajčat vlnovníkem, to jsem ještě netušil, co se u mě zabydlilo a můj první nástřel byl na bronzovitost, právě kvůli typickému zbarvení napadených rostlin. Ve venkovních podmínkách to napadení nebývá tak razantní, ale průvodní znaky jsou stejné. Zbarvení rostliny, postup škůdce odspodu postupně nahoru a po listech do stran. Zpočátku upřednostňuje spodní strany lístků, ale po dostatečném namnožení se kumuluje na nejvýše položených částech jednotlivých lístků a plodů, kde už je viditelný jako žlutavý prachový povlak.

host - 214.246 (?), 20.8.2025 12:06
My odstraňujeme taky vše co není zelené. Myslím listy.Plody Tornádo, Blumko krásné dozrávají bez poškození. Šejk leze po zemi krásně dozrává, ale má plíseň. Až dotrhám zbytek Sejka vyhodím. Teď jsem do petky dal pol.lzici sušeného česneku sodu a večer přecedíme a postrikame.Vic nemůžu udělat

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3271) - 208.138 (?), 20.8.2025 16:18

Také mne napadlo, že by to mohl být vlnovník. Ten druhý obrázek vypadá velmi podobně jako ty listy, které otrhávám já. Zůstává vám na prstech žlutý povlak, když s rajčaty manipulujete?

Několik plodů postižených PB jsem našel na svých neodolných odrůdách také. Ale stonky a vijany nejeví příznaky a převážná většina plodů je zdravá - kontroluji rozříznutím a ochutnáním. Zasažené plody mají zvláštní pachuť. Takže to přičítám zásahu spóry buď do květu či na rané stadium plodu. Proti tomu nemají obranu ani odrůdy odolné, takže i tam nacházím občas zničené plody. Neodolný vzorek jsem tedy prozatím ponechal bez zásahu, tedy kromě oškubávání postižených listů. Současné počasí fytoftoru dost brzdí. Pochválena budiž MP. Je ale otázka, jak dlouho to ještě vydrží.

Milan HP

host - 214.246 (?), 20.8.2025 17:33
Co na těch listech může být za skvrny?
Rajčata
Rajčata

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3271) - 208.138 (?), 21.8.2025 21:18

Tipnu si, že toto je něco fyziologického. A ještě detailněji nedostatek draslíku či nějakého jiného prvku, který rajčata ve velkém vedru nedokážou dostatečně přijímat. Samozřejmě se můžu zatraceně mýlit, mnoho příznaků je si dost podobných. Jen dodám, že podobné příznaky se u mne projevují dost často v horkém počasí. Tahle diagnóza je bez záruky.

Kdy zaléváte? Zkuste zalévat dopoledne před nejteplejší částí dne, aby se ochladila půda. Případně zastínit záhon. Ovšem postižené listy už nemají cestu zpět. Jakékoliv opatření se projeví až na nově vyrostlých listech.

Mám ale za to, že se nejedná o nic nebezpečného a že po příchodu chladnějšího počasí budou vaše rajčata zase fit. Aplikovat nějaká chemická opatření, když není jasné, co či kdo je původcem, nedává moc smysl.

Milan HP

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Nestabilní pH v bazénu9.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025