Rajcata - nemoc? Co to muze byt?
|
|
 |
 |
KUKY - Diamantový Zahrádkář (4694) - 2.164 (?) 16.8.2025 19:59
No, přiznám se, že jsem tuto diskusi jen prolétl. Tady jsou mé zkušenosti s venkovními rajčaty. Důležité choroby jsou plíseň, alternaria, septoria a bakteriózy, padlí (padlí škodí okrajově jen ve skleníku). Bakteriální infekce, septorii nebo alternárii dost dobře od sebe nerozeznáme. Začínají škodit koncem května, v červnu. Plíseň pak později. Proti všem, kromě padlí, účinkuje měď (například běžně dostupný Champion). Dva postřiky Championem, když rostliny začnou růst po výsadbě, pak cca po 10 dnech, zaručí, že se zbavíme těch "těžko rozeznatelných plísní". Pak už záleží na nás, jak budeme pokračovat, a to hlavně proti plísni.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 136.144 (?), 16.8.2025 14:43
0,7 litru mám letos odskoušené postřikovačem do ruky na celkem důkladné omytí 9 hlávek zelí o hmotnosti kolem 3 kg, ale pouze z hora a z boků, pokud bych se měl snažit zasáhnot spodní části rostlin, musel bych použít zádový ruční a víc postřiku už by to nestačilo.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.144 (?), 16.8.2025 14:57
Jak se tak koukám, nejsou to já, kdo zde něco hrotí...
|
|
 |
|
 |
 |
|
KUKY - Diamantový Zahrádkář (4694) - 2.164 (?), 16.8.2025 19:59
No, přiznám se, že jsem tuto diskusi jen prolétl. Tady jsou mé zkušenosti s venkovními rajčaty. Důležité choroby jsou plíseň, alternaria, septoria a bakteriózy, padlí (padlí škodí okrajově jen ve skleníku). Bakteriální infekce, septorii nebo alternárii dost dobře od sebe nerozeznáme. Začínají škodit koncem května, v červnu. Plíseň pak později. Proti všem, kromě padlí, účinkuje měď (například běžně dostupný Champion). Dva postřiky Championem, když rostliny začnou růst po výsadbě, pak cca po 10 dnech, zaručí, že se zbavíme těch "těžko rozeznatelných plísní". Pak už záleží na nás, jak budeme pokračovat, a to hlavně proti plísni.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.144 (?), 16.8.2025 20:18
Ve skleníku pohoda, rajčat tam letos moc velkých nebude, hnojil jsem loni na podzim hlavně listovkou, takže násada menší. Měl jsem obavu dát Startky do skleníku kvůli horkům, ale jsem spokojen s chutí víc než loni u Pálava a Gallant. Ty poslední dvě zmíněné jsou letos venku, Pálava chytla plíseň i na plody, stříkáno Champion a Kumulus, bohužel to nestačilo... Mám rád rajský salát ve sladkokyselém nálevu, tam se to dobře opere, nálev nepiju.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.144 (?), 16.8.2025 21:31
Ještě, ohledně skleníku, byl tam problém s mšicí na rajčatech, ale nějak se to samo postupem času vyřešilo.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 214.246 (?), 17.8.2025 6:27
Zajímavé, mšice jsem měl ve skleníku když tam byl kopr, Mezi rajčaty. Bude to asi dva měsíce. Jinak rajcata jsou v pohodě. Moc jich tam není o proti venku. Jako desítky let provozující sklenik trvám na tom, že sklenik není žádná výhra. Co se urodi tam, se urodi i venku a i více. To už jsme se bavili o stínění a větrání a zapalování knotů na jaře. Letos jsme prvně po letech vysadil asi 20 keříků rajcat šejk a ještě něco, Je to na nic. Zlaté tyčkové.Leze to po zemi, podkladám senem, má to zač. plíseň,Při zalévání se držím jen tyček u kterých jsou vysazeny.Tam leju vodu, Abych se trefil a nelil vedle.Ten alkohol? Rozumím tomu tak, že pokud bych měl zájem, vezmu si malé množství a vyzkousim. Když ne, nechám bez povšimnutí.Moje rajčata sem postrikal směsi sušený cesnek, soda voda, Hodně lidi hledá při sklizni jak udržet co nejdéle a bez rizika. Teď pan KUKY psal o champion?.Jen jsem to přeletěl. Jdu zalivat.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 236.5 (?), 17.8.2025 13:17
Denaturák jste nezkoušeli? Oproti Alpě je 3x levnější a zasmraďovací přísady je v něm minimum.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|