Rajcata - nemoc? Co to muze byt?

host - 167.45 (?)
16.8.2025 14:42

Jedná se o "koktejl" prvků, takže na odstranění deficitu je to vhodné, zvlášť pokud není jasné jaký prvek chybí. Doporučil mi to pan Ing. Kříž z Plzně, když jsem bádal nad listy jahod a zjišťoval co jim chybí.

Postřik borem dělám ještě zvlášť, taktéž vápník. Na Fe mám YaraTera TENSO IRON... 1 kg.. taky stojí cca 1.000 Kč. Jeden postřik 10 litrů... vyjde na 10-20Kč.

https://www.yaraagri.cz/vyziva-rostlin/hnojiva/yaratera/yaratera-tenso-iron-58/

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 136.144 (?), 13.8.2025 19:07
Já zelí příkrývám sítí, ale z nějakého důvodu to k ochraně nestačí. A vzhledem k tomu, že si nedovedu představit konzumovat zelí s příchutí mýdla, oleje a podobně. Používám klasické postřiky, letos Spintor, ale někdy i Karate, ale to hlavně v počátku vegetace. Plus ochrana proti slimákům. Ale já pěstuju jenom pár hlávek na nakládání a zavařeninu.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3263) - 208.138 (?), 15.8.2025 23:35

Ne, to rozhodně není postup vhodný pro velkopěstitele. Nevím sice, jaké "ohnivé inferno" si představujete (požár?), ale i tak je to nejspíš velmi těžko proveditelné ve velkém Nicméně zahrádkářům, pro které je toto fórum, to může trochu pomoct. Mně to určitě pomáhá. Ovšem ne absolutně - molice jsem nevyhubil, ale jejich úplné vyhubení vlastně nepovažuji za nutné. Ostatně už dlouho tvrdím, že optimální postupy velkopěstitelů a malých zahrádkářů nejsou jedno a to samé.

Milan HP

host - 133.207 (?), 13.8.2025 11:08

Není to poněkud nákladné? Mně to připadá jako nesmysl i z důvodů ceny.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3263) - 208.138 (?), 15.8.2025 23:43

V porovnání s čím? Nicméně jsem toho názoru, že pokud se díváte na své zahrádkaření prismatem nákladů, nevnímáte to jako koníčka, ale jako ziskutvornou činnost. Což není můj případ: úspěch je pro mne důležitější než náklady. Ta radost, když vidím, jak rostliny prospívají, ne kolik to vynese či spotřebuje peněz.

Ostatně letos jsem na ochranu rostlin spotřeboval méně než 2 dcl Alpy. Litr dostanu v maloobchodě do 300 Kč. To přeci nejsou nijak závratné náklady, že?

Milan HP

host - 199.133 (?), 16.8.2025 6:54

300 Kč za litr Alpy mi přijde hodně za takový nesmysl. To radši koupím pro rostliny něco smysluplného... letos jsem si koupil 1 kg... YaraTera TENSO COCKTAIL,,, cena cca 1.000 Kč.

https://www.yaraagri.cz/vyziva-rostlin/hnojiva/yaratera/yaratera-tenso-cocktail/

host - 114.98 (?), 16.8.2025 7:18

Teda 1000 kč za kilo hnojiva, je vidět že máte prachy. To bych nekoupil ani omylem.

Jinak hnojiva Yara jsou velmi kvalitní a dají se sehnat za podstatně menší peníz.

host - 199.133 (?), 16.8.2025 8:23

Je to práškový koncentrát sedmi mikroprvků v chelátové formě - pouzívá se obvykle pro postřik na list - cca 1-2 g na litr postřiku.

Sehnat ze menší peníz se to určitě nedá, Já jsem už to koupil podruhé, poprvé před cca 10-ti lety, to jsem letos spotřeboval, Takže mi to vychází cca na 100 gramů a 100 Kč ročně.

host - 136.144 (?), 16.8.2025 14:25
Koukal jem u toho Yara Tera přímo na popisek etikety na obsah železa a boru v %. Tak železo tam mají napsáno ve 2 formách, celkově 4%, to je klasika, ale dájí se koupit i více procentní v balení pro malospotřebitele. Nechci se pouštět do diskuse o tom jestli rostlina vezne víc boru z toho vámi udávaného Yara 0,52% a nebo z Boraxu 10,5%. Takže ohledně železa, boru a vápníku existují mnohem levnější a i účinější přípravky. Ostatní jsem nezkoumal. Pro klasické přihnojování by to mohlo být ok, pro odstranění deficitu už bych to já osobně nepoužil.

host - 167.45 (?), 16.8.2025 14:42

Jedná se o "koktejl" prvků, takže na odstranění deficitu je to vhodné, zvlášť pokud není jasné jaký prvek chybí. Doporučil mi to pan Ing. Kříž z Plzně, když jsem bádal nad listy jahod a zjišťoval co jim chybí.

Postřik borem dělám ještě zvlášť, taktéž vápník. Na Fe mám YaraTera TENSO IRON... 1 kg.. taky stojí cca 1.000 Kč. Jeden postřik 10 litrů... vyjde na 10-20Kč.

https://www.yaraagri.cz/vyziva-rostlin/hnojiva/yaratera/yaratera-tenso-iron-58/

host - 136.144 (?), 16.8.2025 14:54

Deficit železa by vám ten koktejl mohl odstranil po cca. 3 postřicích, pokud jste si ho vědom a začnete před propuknutím příznaků.  U chybějícího boru je zbytečné se o tom v té koncentraci bavit. Takže pokud to dobře chápu, stříkáte tím jen kvůli molybnedu, zinku, mědi a mandanu, když máte u železa, boru a vápníku jiné přípravky?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Nestabilní pH v bazénu9.8.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz