Rajcata - nemoc? Co to muze byt?

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (418) - 158.138 (?)
22.7.2025 14:36
Teď už teď vypadá asi na alternaria. Ale na plody to nejde tak brutálně jako plíseň, asi bych úplně všechny listy netrhal. Možná Ortiva by zabrala, zkuste se podívat. Jo Koukal jsem mohla by Ortiva pomoci. Nečekal bych. https://mze.gov.cz/public/app/srs_pub/fytoportal/public/#rlp|so|choroby|detail: c18ccd9cbe2ba381e37b810d0c40b51c
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (418) - 158.138 (?), 22.7.2025 14:36
Teď už teď vypadá asi na alternaria. Ale na plody to nejde tak brutálně jako plíseň, asi bych úplně všechny listy netrhal. Možná Ortiva by zabrala, zkuste se podívat. Jo Koukal jsem mohla by Ortiva pomoci. Nečekal bych. https://mze.gov.cz/public/app/srs_pub/fytoportal/public/#rlp|so|choroby|detail: c18ccd9cbe2ba381e37b810d0c40b51c

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10698) - 70.240 (?), 22.7.2025 15:39

CouchDBError [HTTP Error]: 404 - Object Not Found

To nevadí, někde bych to tam vylovil, ale zatím víc nepátrám.  Milan HP by určitě nestříkal, je to tak? A PP?

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10698) - 70.240 (?), 23.7.2025 15:41

Letos jsem vypustil postřiky proti obalečům a strupovitosti peckovin. Na plodech je to docela znát, v minulých letech to v takové míře nebylo. PP minulý rok postřiky na rajčata vypustil a mně se do toho taky moc nechce, i když zrání teprve začíná. Tato alternarie, alespoň v tomto rozsahu, je pro mě asi novinka. 

Choroba na listech rajčat
Choroba na listech rajčat

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3244) - 208.138 (?), 23.7.2025 18:30

Petře, mně to ale nepřipadá jako Alternaria. Ta má snadno zaměnitelné příznaky s plísní bramborovou - skvrny jsou podobně vodově šedé až černé. Tohle bych spíš tipoval na Septorii. Což by znamenalo, že plody nejsou ohroženy. Ale samozřejmě se mohu mýlit. Našel jste nějaký nakažený plod?

Mně loni zahynul neodolný vzorek na Alternarii, a to včetně Iron Lady, o které jsem se dozvěděl, že proti ní není odolná, ale proti PB ano. Ty příznaky se objevily na plodech už počátkem července. A při likvidaci 17.7. už se mi podařilo zachránit jen minimum plodů. Z Iron Lady ani jeden.

Milan HP

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (418) - 210.156 (?), 24.7.2025 12:24

alternaria

alt
alt

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10698) - 70.240 (?), 24.7.2025 13:19

Na plodech rajčat zatím nic nevidím, Miloši, viz. odkaz na Agromanuálu. Doporučují i Ridomild Gold a toho mám dost.

https://www.agromanual.cz/cz/atlas/choroby/choroba/alternariova-skvrnitost-rajcete

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (418) - 210.156 (?), 24.7.2025 13:45

Petre, je to tezke rozhodnuti, ale je na tobe. Sam jsem proti chemii a proto spoustu plodin ani nepestuji, nechutnalo by mi. Ale po tom co jsem nekolikrat prisel o vse, jsem ohledne rajcat sice vzdy na vazkach, ale striknu. Zase vim kolikrat, coz u rajcat odnekud z afriky, natoz vino z jizni ameriky, tam si iluze nedelam. Ridomil jsem vloni vyhodil, je v nem rakoviniotvorna vec a zakoupil ortivu. Strikej!!!

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10698) - 70.240 (?), 24.7.2025 17:14

...Práve som si dal zdravú večeru, dnes som nepil a nikdy som nefajčil. Či v tej "zdravej" večeri boli rezidua glyfosátu, to NEVIEM. Kto si je istý a vie, resp. mu glyfosátik v potrave/vode vôbec neprekáža, tomu nezostáva než popriať dobrú chuť. IH

...Obdobně se stačí podívat na náš národní nápoj - rum. Jedna složka je dle Evropy dokonce rakovinotvorná a měla by se zakázat. Přitom u nás se rum pije dlouhodobě a nezdá se, že by po zjištějí rakovinotvornosti vypukl v Česku strach z rumu. Mimochodem i konzumace alkoholu zvyšuje riziko rakoviny.

Díky, Miloši, za reakce. Už o tom psal před pár lety KUKY, že mancozeb je karcinogenní, respektive, že je podezřelý z toho působení. Zajímalo by mě, jestli by KUKY přestal používat pesticidy, kdyby mu našli léčitelný karcinom.Jinak, Miloši, kdo by měl z toho používání chemie radost. Možná jen pro ten pocit, že neriskuje další šíření choroby.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3244) - 208.138 (?), 23.7.2025 18:44

Mívám podobné příznaky na spodních listech téměř každý rok. Otrhám a tím to končí. Dál to nepostupuje, když už není odkud by se to šířilo. Rajčata mám vždy. Ne, nestříkal bych. Pokud by to byla Alternaria, je už stejně pozdě. Ale rozhoduje se každý sám za sebe.

Milan HP

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10698) - 70.240 (?), 24.7.2025 11:37

Septorii bych bral, Milane, ale chybí mi na listech ty žluté skvrny s hnědou tečkou uprostřed, nebo spíš více jednotlivývh hnědých teček a skvrn. Pěkný obrázek je na Agromanuálu. Prozatím asi zůstanu u toho odstraňování listů.

https://www.agromanual.cz/cz/atlas/choroby/choroba/septoriova-skvrnitost-rajcete

https://www.zahrada.cz/forum/obrazek.php?id_zaznamu=753309&identifikator=1316235121190305&nazev=&id_oblasti=100

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz