Papriky na střechu
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 182.218 (?), 21.2.2012 12:14, zobrazeno: 5561x
Jaké odrudy rajčat by jste doporučili k pěstování na střechu. Mám odzkoušené, že se na střeše daří jak chilli paprikám korál, stejně dobře roste hodonínská sladká. Chtěl bych ted zkusit něco na způsob kapie nebo polní. Prostě aby byla dobrá jak na chleba tak na zavaření. Foliák ani skleník nemám, nerad bych pěstoval něco co by nedozrálo. Na květináče použiji 30.kg červené lodny od masa. Střecha vypadá takhle, v předchozích letech se kořeninovým paprikám dařilo. Odrud paprik je velká škála, nerad bych bral něco jen podle obrázku.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3381) - 5.149 (?), 23.2.2012 15:12
Asi Vám opravdu nejde o rajčata. A tak k paprikám: nejvhodnější teplota pro pěstování paprik se pohybuje v rozmezí 22-27 °C ve dne a 16-18 °C v noci. Pokud jste schopen tyto teploty bez zakrytí udržet po valnou část léta, tak máte vyhráno. Ale pochybuji i když jsou roky, které opravdu paprikám přejí. Všechny papriky se nazývají paprika zeleninová (Caspicum annuum) nebo také paprika roční, ale ty jak vy říkáte kořeninové jsou z hlediska pěstování úplně jiná kategorie a v ČR jsou běžně pěstovány volně. Pokud budete opravdu chtít pěstovat papriky na té střeše, tak se podívejte na stránky www.semo.cz a tam se pokuste vybrat něco nejméně náročné, nevím jestli je tam nějaká odrůda pro polní pěstování (snad jen pro jižní Moravu)
Mr Big
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 182.218 (?), 23.2.2012 16:03
Jedná se opravdu o papriky, rajčata jsem zrovna sadil, tak jsem se přepsal :) Nakonec jsem vynechal kapie, ty jsou složité na pěstování a zvolil polní odrůdu od SEMO RUBINOVA,,2503,, Tahle odruda by měl být silnostěná, akorát jsem zatím nikde nenašel délku a šířku plodů, velikost keříku. Ta střecha by přes den mohla mít 33-38 stupnů a v noci 18-20. Bude stačit 15.cm zeminy?
|
|
 |
|
 |
 |
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5594) - 242.167 (?), 23.2.2012 16:52
Kapie se nepěstují o nic víc složitěji než jiné papriky, jen jejich vegetace je delší pokud ji necháváte zčervenat na zavaření. Mohl byste také zkusit rajčatovou papriku která je rovněž vhodná na zavaření. Osvědčené odrůdy co pěstuji jsou AMY, křehká, sladká, křupavá na přímý konzum, Vlasta má silnější stěnu a je o něco měkčí než AMY, dá se konzumovat za zelena i za oranžova, oranžová se dá rovněž zavařit. Tenké beraní nebo kozí rohy mají jednu velkou výhodu, jeden keř má obrovské množství plodů, vhodných na pečení nebo konzervaci. Nedoporučuji velké a kvadratické odrůdy - málo plodů, dlouhá vegetace, ty jsou vhodné do foliáku. Nevím jak si dokážete ohlídat papriky na střeše (pracovní vytížení, nepřítomnost doma apod.) ale po osobních zkušenostech bych v každém případě ještě volil kapkovou závlahu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 182.218 (?), 23.2.2012 21:21
Mirku už mám vyseto kolem 110.semen rajčat - tornádo, šejk, toro f1, beefmaster(druhá generace semen -plod měl 1.kg), šejk, San Marzano 3 a kolem 100.semen paprik... hodonínská sladká, korál, chilli papričky z trhu, polní odrůda. Mám sice cukání zkusit nějakou tu kapii, ale to bych musel zbouchat na střeše nějaký pochoz kvuli místu :) V těch bednách na maso je výhoda, že naspodek položím drenážní hadici a zasipu ji hlínou, pak není problém udělat jednorázově zálivku 5. litrů na den, když jsou největší vedra, vydrží až do večera. To už mám odzkoušeno na 10. stromcích hodonínské sladké v jedné bedně. Strašně rád bych hodil papriky na zahradu, tam je víc světla i tepla, ale po první a poslední zkušenosti se slimáky, kdy mi sežrali během 10 dnů 35. paprik nemám chut :(takže střecha doma musí provizorně stačit. Svináci jim nejdřív dole u země okousali kmínek, až se položili, tak je dojeli. Ještě nesmím zapomenout na Hokaido, nějakou cuketu a patizon...
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3381) - 5.149 (?), 23.2.2012 18:08
Přeji hodně úspěchů. Kdo nic nezkusí tak nic nezkazí.
Mr Big
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|