Rajčata 2025

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3244) - 208.138 (?)
16.7.2025 18:39

Miloši, ten postřik udělej co nejdřív. Vypozoroval jsem, že když to špatně zraje, znamená to, že je skvělé počasí na plíseň a zatím také vždycky přišla. Na první známky rozhodně nečekej, využij první suché přestávky (což nebude tak lehké). Když kouknu na to počasí a na předpověď, už jsem se v duchu se svým neodolným vzorkem rozloučil stejně jako loni. A přitom Bejbina i Tastier mají spoustu zelených rajčat. Nedovedu si představit, že by se plíseň nedostavila. Zázraky se nedějí.

Milan

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (418) - 210.156 (?), 16.7.2025 16:09

Tak ja vam nevim, prijde mi to letos nejake zaprdle, opozdene. jestli temi vedry, nebo jak jsem je mel poskozene temi herbicidy... koukal jsem na fotky z lonska, prijde mi to stejne jako loni, ale loni jsem 1.6. s kroupami mel jen kratke klacky, a rostliny mam s lonskem srovnatelne. Zvlastni. nektere plody sice zacinaji ruzovet ale celkove vzato, nic moc. A vzhledem k pocasi asi planuju prvni postrik ortivou i pres to ze zatim nejsou zadne znamky plisne, ani alternaria. Mozna se pletu ale prvni plody uz jsem byl zvykly davno tuto dobu sklizet, no musim projit starsi fotky.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3244) - 208.138 (?), 16.7.2025 18:39

Miloši, ten postřik udělej co nejdřív. Vypozoroval jsem, že když to špatně zraje, znamená to, že je skvělé počasí na plíseň a zatím také vždycky přišla. Na první známky rozhodně nečekej, využij první suché přestávky (což nebude tak lehké). Když kouknu na to počasí a na předpověď, už jsem se v duchu se svým neodolným vzorkem rozloučil stejně jako loni. A přitom Bejbina i Tastier mají spoustu zelených rajčat. Nedovedu si představit, že by se plíseň nedostavila. Zázraky se nedějí.

Milan

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (418) - 210.156 (?), 16.7.2025 18:56

No, udelam to a lehke to bude, za poslednich 14 dni mi naprselo tak dva kyble, celkem 9mm srazek, nam se to vzdy statecne vyhyba kdyz to potrebuji.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3244) - 208.138 (?), 16.7.2025 20:22

Tak tady je mokro, až pámbu brání. To nejhorší je, že třeba sprchne jen malinko, ale rostliny nestačí za celý den vůbec uschnout. Přiznám se, že bych radši běhal s konví než tohle.

Milan

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2335) - 168.103 (?), 17.7.2025 14:23
s vlnovníkem v sklenících jsem jsem si to vyřídil.Pravidelné intenzivní sprchování mu nevoní.Sice se nevzdává, ale nějaké zásadní škody teď nestíhá. Teď jsem ho 2 dny nesprchoval, venku je chladněji a tohle je aktuální stav.
Supersweet F2
Supersweet F2
supersweet F2
supersweet F2
Supersweet F2
Supersweet F2

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (418) - 210.156 (?), 17.7.2025 15:18

moc pekne vijanyyes

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2335) - 168.103 (?), 17.7.2025 17:40
za normálního stavu by ty 4 rostliny měly i víc listů a byly i v lepší kondici, ale to je ovlivněno vlnovníkem, který napadl i tohle, jakmile vidím napadení, otrhávám.

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (418) - 158.138 (?), 17.7.2025 21:54
Koukal jsem na fotky z roku 21 a touhle dobou už jsem venku sklízel rajčata a rostliny byly asi o metr větší. Buď blbý rok nebo to je následek poškození sazenic herbicidy. Srovnaly se ale není to holt ono. Také je možné že když jsou ob rok na stejném místě, už to není prostě ono, ale jiné místo nemám. Co nadělám.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3244) - 208.138 (?), 18.7.2025 21:44

Fantastické. Nádhera.yeslaugh Taky je budu doma koupat. Dokonce jsem uvažoval o úplném ponoření rostliny do vody už v rané fázi růstu (po přepikýrování a zakořenění), kdy se do nich vlnovníci, ale i jiní roztoči, začínají pouštět. Ještě nevím, co na to ty rostliny, ale nezdá se mi, že by půlhodinka ve vodě jim měla nějak ublížit. Prostě přikryju kartón, aby se nevysypal kořenový systém a hlavou dolů ponořím celou rostlinu do vody. To u těch, které budu pěstovat doma. Sazenice na ven pak půjdou z koupelny rovnou do balkonovníků. Sázím na to, že prostředí koupelny i balkonovníků je pro ně k nepřežití. Podle výsledku to potom možná aplikuju i na papriky. No a venku mi je teď sprchuje Matka Příroda v míře nebývalé - nákaza se po otrhání nakažených listů už viditelně dál nešíří. Zda se vrátí, až přijdou horka, je otázka.

Jak moc se na tom Tvém výsledku podílel Milbeknock?

Milan

host - 214.246 (?), 21.7.2025 13:19
Rajčata Blumko.Hodně prohrané listy
Blumko
Blumko
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025