Rajčata 2025

host - 214.246 (?)
3.6.2025 19:54
Koupil jsem kapalný vápník a dvakrát postříkal. Jestli pomohlo zrovna toto nevím.I tak děkuji za radu.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 214.246 (?), 3.6.2025 19:54
Koupil jsem kapalný vápník a dvakrát postříkal. Jestli pomohlo zrovna toto nevím.I tak děkuji za radu.

host - 159.71 (?), 1.7.2025 11:48
A tak vypadají zase po 1 měsíci
Rajčata
Rajčata

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2335) - 168.103 (?), 1.7.2025 13:19
vlnovníkovi sprchování nevoní, rajčatům sprchování zatím nevadí. Ještě před 2 týdny mi boj připadal marný, teď navenek na fotkách vypadají rajčata dobře.
rajčata
rajčata

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (418) - 210.156 (?), 1.7.2025 15:01

Tak slava, mate to pekne nakonec. Koukam ze uz sklizite, u nas to teprve neco kvete a zacinaji se delat male pludky. Holt kotlina. ale i tak to vypada zatim velice dobre obecne. melouny se rozjizdi, papriky zacinaji mit pludky, cibule je paradni az na to ze jsem ji dal asi moc nahusto. Nu Moravoseed pise spon 5cm, nejak se mi to nezda, no uvidime. Ovoce opet zmrzlo, ale rybiz, angrest je hojne. Jen by to chtelo trochu zaprset, aspon 30mm, doplnit barely.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2335) - 6.192 (?), 1.7.2025 18:40
no ale to díky pravidelnému sprchování 2-3×denně vodou a protrháváním napadených lístků. Štěstí, že mám skleníky v bydlišti

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3242) - 208.138 (?), 12.7.2025 15:55

Kdybych to nevěděl, vůbec by mne nenapadlo, že jsi nějaké problémy s vlnovníkem měl. Skvělá práce.

Milan

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3242) - 208.138 (?), 13.7.2025 11:06

Ty moje na východním balkónu, vyrostlé ze zbylých sazenic pro zahradu (setí 28.2), vypadají dnes takhle. Uplatňuji jen více-méně důsledné otrhávání napadených listů. Jsem docela překvapen tím, kolik pravidelných plodů mají. Na rostlině i 11 vijanů (dva stonky). Jejich budoucnost je ale dost temná. Z minulé zkušenosti mám však téměř jistotu, že plody dozrají. Na totálně oholených stoncích s malinkou čupřinou nahoře. Někdy i bez ní.

Zleva doprava: Tastier, v pozadí Start a dvě Bejbina.

Milan

Vlnovníkem napadená rajčata
Vlnovníkem napadená rajčata

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3242) - 208.138 (?), 15.7.2025 23:23

Tak dnes jsem sklidil dvě první zralá rajčata na zahradě. Mountain Magika a Primabellu - o den později než loni, ovšem to byly jiné, neodolné odrůdy. Tři dny potom následovala likvidace celé neodolné kavalerie. Letos překvapivě z poslední a předposlední várky vysazených. Tedy z 11.5. a 12.5. První vysazení ze 17. dubna umožnilo těm rajčatům (a jedno z nich byl také Mountain Magic) dobře zakořenit a hezky růst (stále jsou nejsilnější koně ve stádu), ale na dřívější uzrání nemělo vliv, a pokud ano, tak negativní. Červenají už i další odrůdy. Plná sklizeň je ale ještě tak deset či čtrnáct dní před námi.

Milan HP

host - 214.246 (?), 12.7.2025 13:47
Tak rajčata vyrostly
Rajčata
Rajčata

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3242) - 208.138 (?), 19.5.2025 22:11

Miloši, ta netkanka je dar z nebes. Dneska jsem juknul na ty první čtyři. Znovu vyštípal. Vypadají, jako by byl červen. Tak jsem hned přikryl i ten včera vysazený neodolný vzorek.

Konstrukci dělám tak, že zapíchnu do země bambusové klacky (bambus není nutný) vždy dva proti sobě a na jejich konce navlíknu starou plastovou hadici. Má to tu výhodu, že si i můžu upravovat výšku. Mám záhony nudlovité, takže šířka netkanky 3,20 m mi na všechny vystačí. Ale jinak se to dá i snadno vyskládat pomocí klipsů na svazky papírů, což je taky zlatej vynález. Ty taky používám k připevnění netkanky dole u země k těm klackům. Dneska bylo za půl hodiny hotovo. A hadice ti netkanku nerozdírá. Tunel 120 cm vysoký. Další výhodou je, že pod netkankou nic nespálíš, protože je částečně prodyšná - dal jsem jen 17 g/m2. Když jsem používal polyetylén, pár dní jsem se na zahradu nedostal, zůstaly tedy přikryté, takže jsem papriky spálil na dranc.

S Tastierem mám zatím zkušenost jen ze zimního pěstování, ale tam plíseň nehrozí. Ale taky nemůžu přesně ohodnotit maximální chuť. Spencera jsem zatím neměl a ani letos nemám.

Můj nos mi říká, že letos by plíseň nemusela přijít anebo jen slabá. Má být sucho a horko. Samozřejmě, může taky kecat, jak předpověď, tak můj nos. laugh

Milan

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025