Pomoc s rajčaty

jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (803) - 176.75 (?)
28.3.2011 10:28

Také to mám u Pollicin. Zatím to neřeším, neboť vršky se mi zdají v pořádku. Trochu snížím zálivku.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 174.1 (?), 28.3.2011 9:32, zobrazeno: 9066x
Ahoj, od půlky března pěstuji sadbu rajčat a nyní mi rajče datlové začíná osychat na okrajích listů. Spodní listy jakoby uvadají. Pěstuji je v půllitrových kelímcích. U ostatních odrůd se mi tento problém neobjevil. Dělají mi to pouze rostliny menšího vzrůstu, nemůže to být granulovaným kravským hnojem zamíchaným v substrátu? Může mi někdo poradit čím to, a co s tím?

host - 16.163 (?), 28.3.2011 9:58

Vyklopte, zkontrolujte kořeny (zřejmě nebudou v pořádku- zahnilé). Přesadte do nového substrátu, do menšího kelímku, upravte zálivku, nepřelívat. Pro možné napadení houbovými chorobami zalijte dle návodu Previcurem. Granulovaný hnůj by neměl vadit, naopak, pokud ho ovšem nebude příliš.

jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (803) - 176.75 (?), 28.3.2011 10:28

Také to mám u Pollicin. Zatím to neřeším, neboť vršky se mi zdají v pořádku. Trochu snížím zálivku.

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 28.3.2011 15:49

Podle mě je příčinou samotný substrát s granulovaným kravským hnojem. Příliš dusíku mladým sazenicím nesvědčí.

host - 174.1 (?), 28.3.2011 21:38
Všem děkuji, ihned vyzkouším.

jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (803) - 176.64 (?), 6.4.2011 20:08

Tak jsem provedl důkladnou kontrolu listů lupou a ejhle. Napadené listy jsem otrhal, jsou to spodní listy a zatím se nic neděje. Asi to bude nějaký "neviditelný" roztoč.

host - 35.222 (?), 28.3.2011 21:46

Nemohu najít co znamená za odrůdou to F1. Za osvětlení děkuji.

Zdenek

alkuska - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (72) - 131.15 (?), 29.3.2011 9:23

Z genetického hlediska F1 znamená že se jedná o první filiální (tedy synovskou) generaci určitých rodičů. Rostliny se získávají cíleným křížením vybraných jedinců určitého genetického pozadí tak, aby zaručeně podědily od obou rodičů vlastnosti, které chceme (takže se nejedná o běžné náhodné křížení kdy nikdy nevíme, co přesně potomci podědí).

V praxi to znamená, že se jde o semena, ze kterých vyrostou hybridy obzvlášť výhodných vlastností. Například více plodí nebo jsou rezistentnější k chorobám.

Nevýhodou je vyšší cena a to, že semena získaná z plodů těchto rostlin se nemají používat pro další výsevy, protože už se mezi sebou na záhoně nekontrolovaně pokříží jinak a ztratí výhodné vlastnosti. Jejich potomstvo je tedy méně kvalitní. Takže je potřeba každý rok koupit semeno nové.

jezevec22 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (58) - 16.123 (?), 6.4.2011 16:21

Sadba rajčat mi na okně v bytovce se začala vytahovat, rajčata byly zhruba 20 cm vysoké a po zkušenostech z loňska, kdy mi přerostli na okně jsem je chtěl zbrzdit. U sebe v bytě nemám možnost umístit je do nižší teploty, přestěhoval jsem je na okna k matce do pokoje, který se nevytápí. Stálá teplota 8 - 9 stupňů - v této telotě jsou asi 10 dnů. U odrůdy Tornádo mi začali žloutnot spodní lístky, ostatní odrůdy jsou v pořádku. Umístit je do nevytápěného skleníku je dle mého názoru předčasné.

Je možné že jsem je "zastudil"? Další možnost je že jsou přemokřené - i když se mi nezdají být, ale babička ráda zalévá. Previcur byl aplikován při přesazení semenáčků. Napadeni škůdcem asi také nejsou, prohlížel jsem je. Děkuji za každou radu.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz