Pěstování raných rajčat v nádobách



   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
                     
Elen. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (158) - 61.51 (?) 
8.10.2019 10:48

Děkuji za všechny příspěvky. 

Když pěstujete v květináčích tyčková rajčata, kolik necháváte výhonů? Zkoušela jsem pěstovat na 1 až 3, výška rostliny asi 1,8 m. Tři výhony měla rostlina problém utáhnout, dva fungovaly jen u jednoho Goldkrone - tedy že byla celková úroda vyšší, než jen na jednom stonku. U ostatních mi přišlo, že se úroda jen "rozložila", ale celkový výnos byl stejný jako u jednoho. 

Vyšlo mi tedy, že jeden hlavní stonek stačí, už proto, že se to snadněji vyvazuje. Zkoušela jsem ale teprve první rok a neměla jsem tolik rostlin, aby se z toho daly dělat závěry. Jaké máte zkušenosti vy?

Ve fóliáku nebo na záhoně jsem mívala rajčata na 3-4 výhony a přijde mi, že výnos se tím zvýšil o hodně, proto jsem byla z květináčových rajčat spíš zklamaná...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (734) - 146.138 (?), 8.10.2019 12:30

V kvetináčoch pestujem cherry tyčkové na 3- 4 výhony, všetko je to o prihnojovaní, zálievke a počasí. Úroda je určite vyššia ako na 1 výhone a hlavne nie sú potom až tak strašne vysoké. Ak mám dostatok rastlín, dokonca sadím aj po 2 ks do 1 kvetináča.S vyväzovaním sa mi to nezdá byť až taký problém.

   Eva T.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Elen. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (158) - 61.51 (?), 8.10.2019 13:21

Dosud jsem používala spirály, tam si víc jak 1 kmínek na 1 spirálu neumím představit a píchat 3 spirály do jednoho květináče už bylo trochu podivný, drahý... a nestabilní. 

Jak to tedy děláte - používáte tyčky (co výhon, to samostatná tyčka) a výhony přivazujete k tyčce provázkem? Nebo také ty tři tyčky do trojúhelníku, nahoře spojit provázkem (jako jste psala u Dwarf)? A jednotlivé výhony zase přivázat samostatně, nebo se v tom trojúhelníku nějak samy podrží?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (734) - 146.138 (?), 8.10.2019 16:54

Ja síce používam špirály, pri vysokých rastlinách s veľkou násadou sú ale nestabilné tak mám aj pár železných dutých rúrok- asi 120cm dlhých zo starých školských lavíc-zatlčiem hlbšie do zeme a do nej nasuniem špirálu rovnou časťou- tým rajčiny môžu rásť aj vyššie, ak by sa predsa ohýbali-tak vrch 3 špirál zviažem spolu-praktikujem hlavne keď už nemám k dispozícii rúry.Prípadne používam na spevnenie aj viac pevných železných rúr, alebo možno urobiť trojnožku z bambusových tyčí.Do kvetináčov sa mi osvedčili aj z Merkury marketu opory k rastlinám pozostávajúce z 3 plastových tyčiek s 3 kruhmi (90cm-viď obr.) Teraz sú tuším v akcii po 40 centov.

 Eva T

Do kverináčov
Do kverináčov
Sleeping Lady s oporou v apríli
Sleeping Lady s oporou v apríli
Mongolskyi Karlik bez opory začiatkom mája
Mongolskyi Karlik bez opory začiatkom mája
Brad´s Bl. Heart s viacerými oporami
Brad´s Bl. Heart s viacerými oporami
Santa Orange F1 pestovaný na 6 výhonov s viacerými oporami
Santa Orange F1 pestovaný na 6 výhonov s viacerými oporami
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 14.10.2019 23:10

Reaguji trochu pozdě, ale nová sezóna je ještě daleko, takže to snad nevadí.

Osobně se přikláním k pěstování na dva až tři fazochy. Ty nejnižší, kvůli stabilitě i plodnosti. Pokud pak potřebuji omezit výšku třeba na 160 cm, zastřihuji vrcholový výhon. Vyvazuji je nezávisle k bambusovým tyčím, a to pomocí izolovaného měděného elektrikářského drátu tak, abych stonky nepoškodil - nedrží vodu, riziko plísně se redukuje. Jako opory používám bambus, je trvanlivý, lehký a pevný. Běžně k dostání v zahradnictvích. Obvyklá délka do 180 cm. V případě potřeby propojím bambusy opět drátem do jedné stabilní konstrukce. Ne v jednom bodu, to by pak vrcholy neměly dostatek prostoru (dwarfy jsou jiná kategorie): vytvořím kruh. Když jsou rajčata vytáhlá (při pěstování doma přes zimu), vyvazuji je cik-cak mezi dvěma oporami, tím také reguluji výšku pro osvětlení. Základem ovšem je dostatečně velký květináč. Minimum pro tyčková rajčata, tedy i cherry, mi vychází na 12l, ale příští sezónu dám nejmíň 15l. Jistota je jistota. Také víc půdy snižuje potřebu zalévání (ale ne o moc). A klíč k úspěchu je přiměřené a pravidelné hnojení, ale neosvědčil se mi granulovaný hnůj: nejspíš mi vyvolal tu infekci. Strojená hnojiva jsou bezpečnější.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika