Luboši, píšete papriky a pak vzápětí papričky. Takže se zeptám: běžné konzumní papriky nebo chilli? Nebo obojí?
Pěstuju papriky, tedy ty konzumní, na balkóně v kontejnerech. A také jsem měl několik málo rostlin chilli. Chilli stačily kontejnery 7,5l, konzumním paprikám se zdá, že ani 12l květináče nejsou dost. Ono to není ani tak moc o živinách, ty lze v zálivce pravidelně dodávat (což dělám, častěji pak u těch, na které prší). Je to spíš o přehřátí půdy v opravdu horkých dnech a udržení vláhy v půdě (teploty vzduchu na balkónech dost často přesahovaly 40°C). Čím menší objem půdy, tím snadněji se přehřeje. Samozřejmě velice záleží na tom, jak moc jsou vystaveny přímému slunečnímu záření. Konzumní papriky jsou daleko citlivější na přehřátí, dost trpí na suchou hnilobu. Chilli v těch mých pár případech neměly problém, nevzpomínám, že by se u nich projevila suchá hniloba. Je to nejspíš dáno velikostí plodů. (Kontejnery stíním).
Ale abych odpověděl na vaší přímou otázku: být vámi, nakoupím pro chilli kontejnery 10l a pro konzumní alespoň 15l. Alternativou je hlídat je jako oko v hlavě a nedopustit teplotu půdy nad 32°C. Tedy stíněním a ranní důkladnou zálivkou. A pravidelně hnojit. Chilli vám možná 5l nádoby zvládnou. U běžných paprik se pravděpodobně můžete dočkat špatných konců.
Promiňte, ale otázku jste formuloval příliš nejasně a bez uvedení detailů. Je mi líto, ale ty jsou pro úspěch dost důležité. Například kde je budete pěstovat. Myslím, že proto se vám zatím nikdo neozval.
Milan HP